Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial – dispus imediat sub tegument şi de unul profund – înconjurat de muşchi şi dispus profund. Tromboflebita superficială reprezintă coagularea sângelui la nivelul venelor superficiale. Printre cauzele apariţiei tromboflebitei superficiale sunt: varicele, traumatismele, eforturi fizice mari, tulburări de coagulare, deshidratare, repaus prelungit la pat.
Boala se manifestă prin simptome generale care sunt discrete: subfebrilitate, tahicardie şi prin simptome locale la nivelul membrului afectat, uneori extrem de violente: durere continuă sau accentuată la mers şi prezenţa unui cordon dur, sensibil şi cu tegumente superficiale roşii şi calde de-a lungul unui traiect venos, pe o porţiune de câţiva centimetri, cel mai frecvent la nivelul unei vene anterior dilatate varicos.
De reţinut este că în această fază de debut, cheagul de sânge nu se poate rupe şi emboliza (ajunge la plămân).
În aceasta fază diagnosticul se pune strict pe examenul fizic, iar tramentul include medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, contenţie elastică şi, poate cel mai important lucru, activitate fizică normală. SUNT INTERZISE : repausul la pat, administrarea de antibiotice şi anticoagulante. Examinarea ecografică în acest moment confirmă prezenţa trombului cu măsurarea dimensiunilor trombului, informaţii extrem de utile pentru urmărirea ulterioară a evoluţiei bolii şi eventuală comparaţie ulterioară.
Evoluţia bolii este de obicei spre vindecare cu dispariţia iniţial a durerii şi ulterior a fenomenelor inflamatorii locale, ultimul care dispare fiind cordonul venos. Examinarea ecografică efectuată în acest moment evidenţiază repermeabilizarea parţială a venei cu vizualizarea de flux sanguin la nivelul fragmentului de venă afectat.
Dacă durerea nu dispare după 7-10 zile de tratament sau reapare este absolut necesar un examen ecografic venos. Dacă până acum ecografia Doppler venoasă era opţională şi doar confirmă ceea ce se putea vedea cu ochiul liber, în această fază ecografia are rolul de a evidenţia o extindere a procesului de tromboză în sistemul venos superficial sau, mai grav, prinderea inclusiv a sistemului venos profund. Extinderea procesului de tromboză la nivelul sistemului venos profund transformă o banală tromboflebită superficială într-o tromboză venoasă profundă, care are o evoluţie mai gravă şi un prognostic mult mai prost. Tromboza venoasă profundă este cea care dă embolii pulmonare cu risc de deces.
În concluzie , ecografia Doppler venoasă nu este un examen de primă intenţie în tromboflebita superficială, dar devine imperios necesar în condiţiile agravării şi evoluţiei tromboflebitei superficiale spre o tromboză venoasă profundă cu risc de embolie pulmonară şi deces. Ecografia Doppler este o investigaţie nedureroasă, neinvazivă, cu cost redus, care poate fi repetată ori câte ori este nevoie, fără a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultimă generaţie permit vizualizarea cu acurateţe a venelor superficiale şi profunde, direcţia fluxurilor de sânge, valvele incompetente şi mai ales măsurarea, înregistrarea şi stocarea acestor informaţii pentru o comparare rapidă şi uşoară la examinările ulterioare.
Ecografia Doppler venoasă este metoda de elecţie în tromboflebita superficială în vederea stabilirii:
întinderii trombozei la nivelul sistemului venos superficial;
gradului de obstrucţie al venei;
extinderii procesului de tromboză la sistemul venos profund.
Aşadar, ecografia Doppler venoasă a devenit un punct de reper esenţial în explorarea bolilor sistemului venos al membrelor inferioare.
ghidescu
Buna seara, Imi puteti spune unde se poate face aceasta ecografie Doppler venoasa in Iasi? si daca se plateste? Multumesc !
March 17, 2015, 8:53 p.m.mariana coman
Unde se poste face ecografie doppler in pitesti si cat costa.
Aug. 6, 2015, 1 p.m.SERDEAN MARIA
Unde se face ecografie doppler in Tulcea ? multumesc !
June 7, 2017, 12:17 p.m.