15
None

Specialitatea de podiatrie în România, o necesitate semnalată de tot mai mulți medici implicați în îngrijirea persoanelor cu picior diabetic

Demersurile Asociației de Podiatrie pentru dezvoltarea meseriei de podiatru în România au continuat și în cadrul celui de-al 3-lea Congres Național de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic – NeuroDiab 2015.

Partener al evenimentului coordonat de către Societatea de Neuropatie Diabetică, Asociația de Podiatrie s-a bucurat de sprijinul specialiștilor implicați în îngrijirea piciorului diabetic care au reconfirmat importanța inițiativei asociației în contextul numărului crescut de amputații cauzate de netratarea corespunzătoare a piciorului diabetic.

Necesitatea unei echipe multidisciplinare complete, din pare să facă parte podiatrul, a fost punctată în cadrul sesiunilor științifice dedicate problematicii piciorului diabetic la care au luat parte peste 200 de medici implicați în managementul diabetului zaharat și al complicațiilor generate, așa cum este piciorul diabetic.

Prof. dr. Ralf Lobmannpreşedintele Grupului de Studiu pentru Picior Diabetic din cadrul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a subliniat necesitatea unui diagnostic timpuriu şi a unei terapii structurate pentru îmbunătăţirea rezultatelor tratamentului, posibile numai printr-o comunicare eficientă între medici din diferite discipline. Podiatrul nu ar trebui să lipsească, astfel, din lanțul specialiștilor, în perspectiva reducerii ratei amputaţiilor și pentru a discuta chiar de vindecare.

În România au loc mai mult de 60 de amputaţii pe zi la persoane cu diabet zaharat, ceea ce înseamnă că la fiecare 22 de minute o persoană îşi pierde integritatea piciorului ca urmare a complicațiilor acestei afecțiuni. Suntem bucuroşi că în primul an de activitate al Asociaţiei de Podiatrie am reuşit să creştem nivelul de conştientizare al acestor complicaţii. Podiatria este percepută de tot mai mulți specialiști, medici și asistenți medicali, ca o necesitate imperioasă. Este o necesitate nu doar din punctul de vedere al îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat și picior diabetic și, implicit, a îmbunătățirii calității vieții acestora, ci și dacă ne gândim la costurile generate de aceste complicații, în cazurile în care survin amputații, costurile medicale și sociale fiind foarte mari.”, a declarat dr. Norina Gâvan, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Înființată in aprilie 2015,Asociaţia de Podiatrie își propune să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenţilor medicali şi să creeze meseria de podiatru și în România.

Asociaţia de Podiatriesprijină activitățile medicale, de cercetare și dezvoltare pentru prevenția și management piciorului diabetic.

La finalul lunii august 2015, Asociația de Podiatrie a pregătit primii formatori în Podiatrie din România. In primavara anului 2016 vor fi demarate primele cursuri de podiatrie destinate asistenților medicali, care se vor specializa în îngrijirea piciorului diabetic.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha