4
None

Ziua de lupta impotriva HIV/SIDA: peste 550 de noi cazuri de infectie in Romania in 2014

Numărul bărbaţilor infectaţi cu virusul HIV este în creştere, atrage atenţia profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Potrivit acestuia, s-a schimbat proporţia femeilor şi a bărbaţilor care sunt nou depistaţi cu virusul HIV SIDA. O problemă, spun specialiştii, e faptul că prezervativul este prea puţin folosit, s-a afirmat in cadrul unei conferinte dedicate ZILEI MONDIALE DE LUPTA IMPOTRIVA HIV/SIDA, marcata la nivel mondial pe 1 decembrie.

„Acum nu mai sunt descoperiţi o femeie şi un bărbat, ci trei sferturi sunt bărbaţi şi doar un sfert sunt femei. Principala motivaţie este legată de munca în străinătate, de aici vin mulţi pacienţi care se contaminează pentru că fac sex neprotejat”, a explicat profesorul A. Streinu-Cercel.

Prezervativul este prea puţin folosit 

Potrivit acestuia, sexul neprotejat este principala cauză de transmitere a virusului HIV, urmată de transmiterea virusului prin administrarea intravenoasă a drogurilor. De asemenea, o altă cale importantă de transmitere e prin sexul neprotejat între bărbaţi, subliniază specialiştii. „Ultima cale de transmitere a rămas transmiterea materno-fetală de la mamă la făt, care a scăzut de la 40% cât era în trecut, la 5%, asta datorită schemelor de tratament gratuite”, a completat managerul Institutului Matei Balş. Prof. A. Streinu-Cercel  a subliniat însă că a crescut numărul celor infectaţi cu HIV pe cale sexuală. „Ei se menţin în top din punct de vedere al modalităţii transmiterii acestui virus în populaţie. Cu cât educaţia începe mai devreme şi informaţia este mai bine pregătită cu atât şansele ca viitoarele generaţii să fie înţelepte în utilizarea prezervativului cresc”, a declarat Streinu-Cercel.

Potrivit Prof. Streinu Cercel, prezervativul reprezintă cel mai bun „vaccin” împotriva HIV, însă din păcate acesta este şi cel mai puţin folosit.

Cei infectati cu HIV vor beneficia de asistenţă medicală la domiciliu din 2015

Acesta a precizat că, începând din 2015, persoanele infectate cu HIV din Bucureşti vor beneficia de asistenţă medicală la domiciliu, graţie unui proiect care a primit deja finanţare. Concret, 150 de pacienţi infectaţi HIV, unii dintre ei foşti consumatori de droguri, vor primi medicamente şi consultaţii la domiciliu, fiind asistaţi de echipe formate din două asistente. „Este vorba de o flotilă de şase maşini, care vor avea câte două asistente şi vor fi dotate cu echipamente care vor putea face mai multe testări rapide la domiciliu şi biochimie uscată. Asistenta merge, pacientul completează chestionarul, i se lasă medicaţia, semnează că a primit medicaţia, i se recoltează probele de sânge aferente evaluării, iar apoi urmărim dacă ceea ce a scris în chestionar se corelează cu partea clinică”, a declarat medicul infecţionist, adăugând au fost depistate 524 de cazuri HIV/SIDA în acest an.

Cazuri nou apărute în vestul ţării

Dintre acestea, 294 sunt cazuri noi de infectare cu HIV notificate, iar alte 230 sunt cazuri noi de SIDA notificate în perioada ianuarie - 30 sepembrie, fiind înregistrate şi 146 de decese. Profesorul Adrian Streinu Cercel a mai spus că 11.160 de pacienţi cu HIV/SIDA sunt în evidenţa activă, din care 304 sunt copii în vârstă de până la 14 ani. „În Bucureşti, în Bacău şi în Constanţa sunt zone cu probleme. Am remarcat că infecţia cu HIV apare la categoriile de vârstă active - vorbim de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani. Judeţe care până acum nu aveau cazuri de HIV au înregistrat persoane îmbolnăvite, cum sunt judeţele Timiş şi Caraş Severin. În schimb, sunt multe judeţe noi în care sunt depistate probleme cu drogurile. Tinerii consumă de la heroină la etnobotanice, dar 59% din cei infectaţi consumă heroină cu etnobotanice”, a precizat profesorul Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, utilizatorii de droguri reprezintă un boom şi includerea lor în schemele terapeutice este dificilă, asta pentru că au un grad de nervozitate ridicat faţă de restul pacienţilor.

Anul 2014 - unul obositor pentru bolnavii cu HIV

Eduard Petrescu, directorul de strategii al UNICEF a explicat, la rândul său, că trebuie pus mai mult accent pe prevenire. „Dacă anii trecuţi România controla foarte bine epidemia HIV SIDA, în ultimii trei ani a crescut numărul de cazuri în rândul consumatorilor de droguri şi în cel al bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi”, a spus dl Petrescu. La rândul său, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Pacienţilor cu HIV/SIDA spune că anul 2014 a fost unul obositor pentru bolnavi, asta pentru că nu au fost alocaţi toţi banii pentru tratamentul cu antiretrovirale. „Cazurile de la Constanţa, Năvodari şi Segarcea ne arată dimensiunea problemei. Când pacienţii merg din trei în trei zile în spital pentru medicamente, este discriminare”, a conchis Petre.

Surse:: Mediafax

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha