None

A preveni boala este mai usor decat a o trata

- Controlul medical periodic -

Prevenirea sau profilaxia unei boli este cu mult mai benefică în comparaţie cu tratarea ei.

Doctorul de familie trebuie să facă programările la examinările clinice, cât şi la controalele paraclinice (analize de laborator dar şi alte investigaţii), în funcţie de: sex, vârstă, de antecedentele medicale (alte boli avute în trecut), antecedentele familiei, factorii de risc la care ne expunem zilnic (stil de viaţă, mod de alimentaţie, locul de muncă).

Vă prezentăm o listă care cuprinde principalele controale medicale.

Copiii de la naştere la 16-18 ani

Valorile tensiunii arteriale (începând cu vârsta de 3 ani)

Testul anual pentru depistarea infecţiei cu Chlamydia (pentru adolescente)

Control stomatologic sau dentar (începând cu apariţia primului dinte)

Măsurarea circumferinţei capului (de la naştere la 2 ani)

Control ORL (de la naştere la 3-5 ani, apoi ocazional)

Aprecierea înălţimii şi greutăţii corporale (începând cu 3 ani, neuitând să se calculeze indexul masei corporale)

Imunizările sau vaccinurile (antihepatita B, DifteroTetanoPertusis, Haemophilus influenzae tip B, antipolio, antirujeola, antirubeola, varicela, pneumococ, antihepatita A, antigripal)

Control oftalmologic (începând de la 3 ani).

Femeile

Nivelul colesterolului sanguin. Se începe la 20 de ani şi se controlează din 5 ani în 5 ani după împlinirea vârstei de 45 de ani

Valorile tensiunii arteriale (cel puţin o dată la doi ani)

Mamografie sau ecografie mamară efectuată anual, după împlinirea vârstei de 40 de ani. Controalele clinice însă trebuie să înceapă de la 20 de ani, cu o frecvenţă de unul la 3 ani, până la împlinirea vârstei de 40 de ani. Femeile aflate la risc de a face cancer de sân trebuie să-şi facă controalele medicale periodice mai frecvent, în acord cu medicul specialist

Testul periodic de identificare a cancerului colorectal, începând cu vârsta de 50 de ani

Control stomatologic sau dentar

Nivelul glicemiei sanguine (se realizează din 5 în 5 ani, începând cu vârsta de 45 de ani, pentru a identifica eventuala apariţie a diabetului zaharat tip II)

Imunizările sau vaccinările (rapel antitetanic la 10 ani, vaccin antigripal anual peste 50 de ani şi vaccin antipneumococic peste 65 de ani)

Osteodensimetrie după 65 de ani

Examenul colposcopic şi testul Papa Nicolau se recomandă femeilor active sexual sau care au peste 21 de ani, cu o frecvenţă de 1-3 anual. După vârsta de 30 de ani, femeile care au prezentat trei astfel de examene efectuate consecutiv, în limite normale, le vor face pe următoarele la 2-3 ani

Control oftalmologic (anual între 20-29 de ani, de două ori pe an între 30 şi 39 de ani şi la 2-4 ani între 40 şi 65 de ani). Peste vârsta de 65 de ani se vor urmări: apariţia cataractei, a glaucomului, a degenerescenţei maculare s.a., cu o frecvenţă de 1-2 controale efectuate anual.

Bărbaţii

Nivelul colesterolului sanguin. Se începe la 20 de ani şi se controlează din 5 în 5 ani după împlinirea vârstei de 35 de ani

Valorile tensiunii arteriale (cel puţin o dată la doi ani)

Testul periodic de identificare a cancerului colorectal, începând cu vârsta de 50 de ani

Control stomatologic sau dentar

Nivelul glicemiei sanguine (se realizează din 5 în 5 ani, începând cu vârsta de 45 de ani

Imunizările sau vaccinările (rapel antitetanic la 10 ani, vaccin antigripal anual peste 50 de ani şi vaccin antipneumococic peste 65 de ani)

Testul anual al antigenului specific prostatei (peste 50 de ani)

Control oftalmologic (anual între 20 şi29 de ani, de două ori pe an între 30 şi 39 de ani şi la 2-4 ani între 40 şi 65 de ani).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha