None

Presbiopia

Undeva după vârsta de 40 de ani, toată lumea constată un fenomen vizual neplăcut, înceţosarea vederii la aproape, mai exact la citit, la lucrul la computer, la cusut, etc. Acest fenomen este normal, nimeni nu face excepţie, mai devreme sau mai târziu chiar şi cei care nu au avut niciodată probleme oftalmologice, care nu au purtat ochelari, vor constată acest fapt, se numeşte presbiopie. Acest fapt generează un număr mare de doritori de ochelari, lentile de contact sau alte metode de a corecta acest neajuns, slăbirea vederii la aproape.

Primul semn care atrage atenţia este că persoana respectivă începe să îndepărteze cartea (dacă este vorba de citit) pentru a vedea mai bine şi până la urmă acest fenomen se agravează şi practic “nu-i mai ajung mâinile”. Apar probleme şi la scris; pot fi prezente dureri de cap sau oboseală accentuată, fără o cauză aparentă. Atunci, sigur, persoana în cauză trebuie să apeleze la serviciile unui medic oftalmolog.

Cauza principală a apariţiei presbiopiei este “trecerea timpului”, adică înaintarea în vârstă. Se pare că principalul responsabil este cristalinul care începe să-şi piardă din flexibilitate, adică îi scade capacitatea de a acomoda.

În momentul de faţă nu sunt cunescute metode de a împiedica acest fenomen.

Ca şi tratament al acestei “neplăceri” avem la dipoziţie ochelarii, lentilele de contact şi chirurgia.

Ochelarii pot fi bifocali sau cu pastilă, adică oferă corecţia vederii numai la distanţă şi la aproape, acest tip de ochelari fiind consideraţi destul de învechiţi deoarece sunt disponibili ochelarii multifocali sau progresivi. Ochelarii progresivi au mai multe dioptrii pe aceeaşi lentilă, oferind o vedere bună la toate distanţele şi mai mult, pe lentile nu se văd zonele de dioptrii diferite ca la lentilele bifocale. Avantajul ochelarilor progresivi este că pe lângă faptul că îţi oferă o vedere bună la toate distanţele, lentilele pot avea diverse calităţi, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se închid în funcţie de cantitatea razelor UV; lentile progresive cu protecţie pentru computer, s.a.m.d. În cazul în care nu este dorită nici una dintre metodele de mai sus, ochelarii de citit, simpli sunt o soluţie îndragită de mulţi.

Lentilele de contact pot fi un alt mijloc de corecţie al acestei afecţiuni. Există lentile de contact multifocale sau, unii oameni apelează, cu ajutorul lentilelor de contact, la vederea monoculară ca şi metoda de corecţie a presbiopiei; se poate miopiza un ochi, adică se aplică o lentilă de contact făcând unul dintre ochi să aibă dioptrii cu minus, corespunzătoare şi astfel, respectiva persoană va vedea cu un ochi la distanţă şi cu un ochi la aproape.

Această metodă nu este suportată sau îmbrăţişată de toată lumea.

În momentul de faţă se testează diverse metode de corectare chirurgicală a presbiopiei temporar sau permanent.

În concluzie după vârstă de 40 de ani este bine să vizitaţi medicul oftalmolog periodic, mai ales că veţi constata creşterea în timp, a dioptriilor de citit.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha