None

Afectiunile tiroidiene

Se numără printre cele mai frecvente afecţiuni endocrine întâlnite în cazuistică actuală în România. Patologia tiroidiană complexă este de cele mai multe ori apărută ca urmare a carenţei de iod, sau prin consum exagerat de iod (multe alimente conţin aditivi alimentari pe bază de iod şi duc la apariţia unei hipertiroidii clinice), sau prin consum de medicamente ce interferă cu sinteza hormonilor tiroidieni (amiodaronă).

Un procent de 20% din pacienţii trataţi cu amiodaronă prezintă disfuncţii tiroidiene. Se recomandă la pacienţii trataţi cu amiodaronă evaluare endocrină tiroidiană prin dozare de TSH, T3, T4 la fiecare 6 luni.

Pacienţii cu boli tiroidiene pot dezvolta creşterea glandei tiroide uniform sau nodular, simptome de insuficienţă tiroidiană (hipotiroidism) sau simptome de funcţie tiroidiană în exces (hipertiroidism).

O formă de hipertirodism este boala Graves Basedow , în care există o proeminenţă a globilor oculari (exoftalmie). Pot exista şi variate forme de inflamaţie a glandei tiroide (tiroidite acute, subacute şi cronice).

Guşa endemică apare în zone în care există deficit de iod. Iodul este o componentă esenţială necesară sintezei de hormoni tiroidieni, şi este preluat de organism din alimente şi apă. Prin scăderea consumului zilnic de iod, va scade şi sinteza de hormoni tiroidieni, iar organismul încearcă, ca o reacţie ,,de apărare" să rezolve acest deficit crescând secreţia de TSH, un hormon hipofizar, ducând la mărirea de volum a glandei tiroide. Acesta este un mecanism de compensare a deficitului de hormoni tiroidieni circulanţi necesari. Următorul mecanism este creşterea transformării periferice a T4 în T3 , proces în care este implicat şi seleniul. Când şi acest mecanism devine insuficient se instalează hipotiroidismul clinic şi biologic depistabil prin dozări hormonale, echografie tiroidiană, examen clinic de specialitate. Actual în zonele cunoscute endemice se practică profilaxia cu iod prin aditivarea iodului în apă, alimente, sare.

Implicaţi în creşterea şi dezvoltarea organismului încă din viaţa intrauterină, deficitul de hormoni tiroidieni la gravide duce la naşterea copiilor cu deficienţe psihice cretinism în zonele endemice. În România zonele cunoscute endemice sunt cele subcarpatice, Neamţ, Braşov, Argeş şi Câmpia Română, Tulcea iar în ultimul timp a crescut prevalenţa afecţiunilor tiroidiene şi în Constanţa.

Fiind esenţiali în dezvoltarea şi maturarea organismului, deficitul de hormoni tiroidieni instalat încă de la naştere duce la încetinirea dezvoltării scheletice şi a sistemului nervos central, cu apariţia mixedemului congenital ce poate fi corectat prin substituţie de hormoni tiroidieni. În sarcină creşte necesarul de aport iodat zilnic, iar cele mai frecvente afecţiuni tiroidiene asociate sarcinii sunt hipotiroidismul şi tiroidita autoimună. După explozia de la Cernobâl, prin contaminarea cu iod radioactiv a crescut numărul de cazuri de guşi, noduli tiroidieni, cancere tiroidiene, tiroidite.

Nodulii tiroidieni sunt întâlniţi frecvent în practica medicală, descoperiţi de cele mai multe ori echografic. Unele studii indică o frecvenţă de 50% a nodulilor tiroidieni în populaţie. Descoperirea unui nodul tiroidian ridică întotdeauna suspiciunea unei formaţiuni maligne până la proba contrarie. Deşi echografia şi scintigrama tiroidiană aduc date importante pentru diagnostic, diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histo-patologic din formaţiunea respectivă.

În boala Graves Basedow se evidenţiază:

sindrom ocular, începând cu simpla strălucire şi fixitate a privirii, până la clipit rar, retracţie sau ptoza palpebrală , exoftalmie bilaterală.

hipetrofia glandulară cu caracter difuz omogen, bilateral, cudimensiuni mari.

simptome neuropsihice, nervozitate excesivă, iritabilitate, agitaţie, tulburări de somn

semne nervoase: tremurături ale extremităţilor, astenia generală şi musculară.

manifestări ale aparatului cardiovascular: tahicardia (120-140 bătăi/minut), dispnee, palpitaţii, dureri precordiale, TA ridicată.

tulburări difestive, scăderea în greutate, insomnii.

În insuficienţa tiroidiană (cu guşă – hipertrofia glandei tiroide sau micşorarea glandei tiroide) apare pielea aspră, uscată, infiltrată, rece, constipaţie, somnolenţă, pulsul scăzut (brahicardie), memorie deficitară, creşterea colesterolului şi trigliceridelor, alte simptome.

Tratamentul este prescris în funcţie de forma de boală, stadiul evolutiv, intensitatea bolii. În cazul insuficienţei tiroidiene se administrează hormoni tiroidieni. În cazul prezenţei nodulilor tiroidieni sau guşa se apelează la chirurgie. În hipertiroidism se recomandă tratament medical cu antitiroidiene de sinteză, tratament chirurgical sau tratament cu iod radioactiv. Tratamentul poate fibrinogen simplu chirurgical sau asociat cu cel medical sau cu iod radioactiv.

Indicaţiile tratamentului chirurgical : hipertiroidismul, guşa uni sau multinodulară, guşa plonjantă cu fenomene de compresiune, unele forme complicate, cu afecţiuni cardiace, recidivă după tratamentul cu antitiroidiene de sinteză.

Avantajele tratamentului chirurgical : efectul este rapid, eficace, rezultate stabile.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha