None

Apiterapia in hematologie si cancer

Anemiile

Prin înalta sa valoare nutritivă, polenul poate contribui ca adjuvant terapeutic la vindecarea unui spectru larg de anemii. Pentru a beneficia însă de calităţile sale este necesară distrugerea peretelui său celular (exina). Odată distrusă exina, polenul este asimilabil devenind astfel un stimulent al sistemului imunitar şi al celui hematopoietic, mai ales la nivelul măduvei osoase.

In diferite forme de administrare, polenul oferă bune rezultate în tratamentul anemiei consecutive uremiei (retenţiei anormale de produse azotate în sânge, produse ce în mod normal sunt eliminate pe cale renală), a hepatitelor sau nefropatiilor, a hemodializei bolnavilor cu insuficienţă renală, a bolilor gastro-intestinale, radioterapiei sau administrării anumitor medicamente.

Păstura, conţine la rândul său factori antianemici (fierul, anumite vitamine ale grupului B şi vitamina C). Compuşii din păstură alături de secreţiile salivare ale albinelor oferă ceea ce constituie « factorul proteic de origine animală » sunt cei responsabili de această preţioasă acţiune a produsului. Acest factor proteic de origine animală facilitează absorbţia ferului ne-heminic (de origine vegetală) şi se poate constitui într-un adjuvant important în tratamentul anemiilor feriprive şi a celor hipocrome.

La rândul său, lăptişorul de matcă exercită o importantă acţiune eritropoietică.

Cu astfel de acţiune sunt creditate şi câteva sortimente de miere între care mierea de iarbă neagră, de brad (de pădure) sau mierea de rozmarin.

Coagularea sanguină

Apiterapia oferă perspective terapeutice foarte interesante în anumite tulburări de coagulare sanguină. Un bun exemplu în acest sens este păstura sau „pâinea albinelor” care prin conţinutul său în vitamină K (factor antihemoragic) poate preveni apariţia sângerărilor la nivelul unor leziuni mici sau a unor ulceraţii.

La hemofilici, hemoragiile intra-articulare (hemartrozele) şi hematoamele musculare reprezintă tabloul clinic cel mai des întâlnit dar şi complicaţiile cele mai frecvente a căror recidive sunt greu de stăpânit. În astfel de cazuri, experienţa clinică demonstrează că aplicarea locală a unor soluţii alcoolice de propolis exerciktă o influenţă favorabilă asupra resorbţiei hematoamelor musculare şi a hemartrozelor într-o perioadă de timp mai scurtă decât la aplicarea tratamentului „clasic”.

În tulburările de coagulare asociate unor boli hematologice grave, acţiunea lăptişorului de matcă ofer un preţios ajutor terapeutic. Aceasta se datoreşte prezenţei în compoziţia sa a unor substanţe similare citokinelor şi gibberelinelor – compuşi cu importantă acţiune eritropoietică, granulopoietică şi trombopietică.

Neoplasme, suport pentru chimioterapie

Pentru tratamentul post chirurgical al cancerului de sân, mierea se poate dovedi un auxiliar preţios.

Administrarea în ambulator a unei cure cu miere pe cale orală şi aplicaţii topice pe sânul pe care nu s-a practicat ablaţia, a redus complet, după 5 ani, riscul de recidivă. Faptul a fost constatat în urma experienţelor clinice realizate pe un număr de 100 de paciente. Se poate întrezări deci o rază de speranţă în asigurarea unei îngrijiri naturale adjuvante a acestei grave afecţiuni.

Poate că cea mai uimitoare acţiune asupra cancerului de sân este cea a propolisului, acţiune ce se explică, aşa cum am văzut în capitolele anterioare, prin prezenţa esterului fenetilic al acidului cafeic (CAPE) dar şi a celorlalţi esteri ai acizilor fenolici în cazuri de leucemii, cancere pulmonare, cancere de colon etc.

In plus, studiile clinice efectuate pe pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal sau gastric. Toate aceste studii au demonstrat că mierea, propolisul şi polenul administrate complementar chimioterapiei (administrarea de citostatice care blochează multiplicarea celulară), stimulează sistemul imunitar şi activitatea antioxidanţilor celulari fiziologice (în principal a enzimelor antioxidante – superoxid dismutaza etc.) şi ameliorează starea generală a pacienţilor.

In fapt se poate vorbi de un suport, o susţinere, pentru chimioterapie, care deşi foarte agresivă, este absolut necesară.

Dr. Biochimist Cristina Mateescu, CS II. Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura

Comentarii


Belinschi Alexandru

Bună ziua, Soţia mea a fost operată de un glioblastom multiform acum o săptămână. Doresc tare mult să facă un tratament de apiterapie. Vă rog frumos să-mi spuneţi cum să procedez, cu cine trebuie să iau legătura. Vă mulţumesc anticipat, din suflet. Cu multă consideraţie.

July 29, 2016, 6:46 p.m.
1
0

Saptamana Medicala Administrator

Contactati Institutul De Cercetare-Dezvoltare Pentru Apicultură   Bd. Ficusului, 42, Bucuresti-Sector 1, Bucuresti, 013975, Phone: 021 232 5060 Dr. Biochimist Cristina Mateescu

July 29, 2016, 7:04 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha