None

Ce stim despre indicatiile si contraindicatiile electrostimularii

Ce ştim despre indicaţiile şi contraindicaţiile electrostimulării

Scriam într-un articol apărut în numărul anterior al revistei despre aparatele de electrostimulare, electrogimnastică sau gimnastică pasivă şi despre avantajele utilizării acestui tip de terapie.

Cititorii cunosc deja faptul că electrostimularea reprezintă o modalitate de reeducare funcţională a maselor sau a grupelor musculare cu forţă musculară scăzută la persoanele sănătoase, dar care nu au mai practicat vreo activitate sportivă în mod organizat sau nu au mai mers la sala de gimnastică de mai mult timp.

De asemenea, doamnele şi domnişoarele ştiu şi faptul că electrostimularea se află în legătură cu scăderea ponderală şi că, alături de obiectivul de întreţinere şi de creştere a forţei musculare, reprezintă o metodă de remodelare corporală, precum şi că programele de electrostimulare permit şi drenaj venolimfatic, cu îndepărtarea lichidelor stagnante sub formă de edeme. Cu alte cuvinte, adio celulită şi kilograme în plus! Aceasta, deoarece electrostimularea poate fi considerată şi terapie anticelulitică, nu doar de remodelare corporală pe calea creşterii tonusului, forţei şi rezistenţei musculare la efort.

Pacienţii noştri mai cunosc şi faptul că electrostimularea reprezintă o variantă rapidă de recuperare după o afecţiune ortopedică, neurologică, reumatismală sau după o intervenţie chirurgicală ce a necesitat repaus urmat de un grad de decondiţionare fizică. Prin antrenarea muşchilor pe calea electrostimulării, se poate creşte forţa musculară cu un consum energetic redus, dar cu randament crescut.

Studiile au arătat faptul că, pentru contracţiile voluntare izometrice efectuate cu 75% din valoarea contracţiei maxime, după un program care durează cinci săptămâni, se obţine o ameliorare a forţei musculare de 18%. Activarea unui muşchi prin electrostimulare conduce la o creştere a forţei musculare şi pe muşchiul aflat pe membrul opus cu 15%, după 5 săptămâni de antrenament prin electrogimnastică. În mod asemănător, după imobilizarea într-un aparat gipsat, după repaus prelungit la pat pentru o criză de discopatie, după o criză de gută sau după un puseu reumatismal de gonartroză, coxartroză sau spondiloză cervicală, electrostimularea se alătură cu succes programelor de recuperare prin kinetoterapie la sală.

De asemenea, după un accident vascular cerebral, hemipareza sechelară poate fi diminuată, deoarece se întreţine o stare de nutriţie adecvată la nivelul musculaturii corespunzătoare deficitului neurologic.

Totuşi, electrostimularea poate avea şi contraindicaţii. O primă contraindicaţie este reprezentată de existenţa materialelor de osteosinteză la persoanele operate pentru fracturi ale membrelor, dar nu şi dacă aplicam electrozii la distanţă de materialul de osteosinteză. O altă contraindicaţie este în legătură cu viitoarele mămici aflate în primele luni de sarcină, recomandarea fiind să nu se aşeze electrozii la nivelul pelvisului şi al abdomenului inferior. Să nu uităm nici de copiii aflaţi în perioada de creştere, dacă ne vine ideea greşită de a amplasa electrozii la nivelul nucleilor de osificare. Se poate însă la distanţă, strict pe masa musculară.

De asemenea, mai pot reprezenta contraindicaţii persoanele cu cardiopatie ischemică, cele cu hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, status postaccident vascular în stadiul acut, tulburările de sensibilitate cutanată, boala neoplazică sau statusul postneoplasm operat, în imediata vecinătate a locului unde a fost efectuată intervenţia, epilepsia, limitele extreme de vârstă, precum copiii sub 16 ani şi adulţii peste 65 de ani.

Autor: Dr. Georgiana Tache

Comentarii


Bianca

Exista contraindicatii pentru persoanele cu tiroidita autoimuna, sau alte probleme a tiroidei?

Nov. 17, 2011, 7:30 p.m.
28
7

APOSTEANU GEORGETA

Buna ziua, In 2006 am efectuat o colicistomie laparoscopica - inchidere cu capse de titan. Exista contraindicatii in efectuarea de electrostimulare/ ultrasunete pe abdomen si fese, avand in vedere ca in aceste saloane sunt intrebata daca am implanturi? Va multumesc.

April 2, 2012, 3:22 p.m.
11
3

steluta

Buna dimineata!Am o intrebare si va rog sa ma lamuriti.DACA ELECTOSTIMULAREA ESTE CONTRAINDICATA IN FIBROMUL UTERIN SI CHISTURILE OVARIENE-SI DECE?MULTUMESC!

Aug. 2, 2012, 6:46 a.m.
19
3

Tache Georgiana

Buna seara, da, electrostimularea este contraindicata deoarece produce contractii musculare in zona abdominopelvina daca este aplicata pe abdomen. Poate produce sangerare prin actiunea mecanica a peretelui abdominal asupra organelor interne. Electrostimularea poate fi insa facuta prin aplicarea electrozilor pe fese, coapse si solduri. Fara contraindicatii. Vizitati si ginecologul pentru rezolvarea problemelor de sanatate mentionate de dvs. Sa auzim de bine si va astept daca doriti sa facem electrostimulare la nivelul regiunilor mentionate.

Sept. 2, 2012, 6:15 p.m.
4
1

Alexandra Stoica

Buna ziua! Unde se poate face electrostimulare faciala pentru un pacient paralizat pe o parte a fetei, in urma lezarii nervului facial in timpul unei parotidectomiei? Am prefera sa fie intr-un spital de stat. Sedintele la privat sunt foarte scumpe. Multumesc anticipat pt raspuns!

Sept. 21, 2012, 10:02 a.m.
6
2

Monica

Electrostimularea este contraindicata daca am un adenom hepatic?\r\n\r\nMultumesc

Sept. 21, 2012, 8:33 p.m.
2
4

Tache Georgiana

Pentru Alexandra. Electrostimularea faciala nu se face in spitalele de stat. Nu este o procedura acoperita de Casa de Asigurari. Pentru Monica. Da, din pacate electrostimularea este contraindicata in adenomul hepatic, ca de altfel, in toate tumorile, indiferent de natura lor sau locatie.

Sept. 29, 2012, 12:22 p.m.
3
1

oana

Buna ziua, as dori sa stiu daca electrostimularea se poate face dupa 6 luni de la operatia de cezariana. ma simt extraordinar dar am inca teama de a face exercitii intense.specific, ca inca alaptez exclusiv. Multumesc!

Oct. 31, 2012, 10:32 a.m.
4
1

Tache Georgiana

Buna ziua!\r\nDa, electrostimularea, cat si exercitiile fizice pot fi incepute la 6 luni dupa operatia cezariana, atata timp cat medicul obstetrician nu stie vreo contraindicatie.

Oct. 31, 2012, 11:59 p.m.
2
1

Pop Ioana

Buna ziua! Sunt terapeut intr-un salon de infrumusetare, si as dori sa stiu contraindicatiile pentru un client cu cardiopartie ischemica.Ce putem sa ii recomandam pentru ca doreste sa slabeasca.Ne axam in principal pe electrostimulare, impachetari la cald si la rece, masaje si exercitii fizice la o intensitate moderata cu timp redus de lucru.Va multumesc!

Nov. 10, 2012, 1:54 p.m.
6
2

tina_pop

pot face electrostimulare si vacuum , daca sant hipertensivasi am colesterol? In momentul de fata tensiunea este sub control si colesterolul la fel . multumesc

Feb. 16, 2013, 7:43 p.m.
2
1

Alexandra Calian

Buna ziua!As dori sa intreb daca pot face electrostimulare, avand o tromboza venoasa superficiala cu un tromb existent ,fac tratament cu sintrom.mULTUMESC.

Feb. 17, 2013, 1:42 p.m.
3
3

Tudose Andrei

Buna ziua ! As dori sa stiu daca electrostimularea este contraindicata in cazul in care am avut operatie de hernie inghinala (in 2007). Stiu ca aceasta problema poate sa reapara oricand. Multumesc !

Feb. 27, 2013, 8:57 a.m.
1
2

Florina

In opinia mea, electrostimularea ajuta in special persoanele care intr-adevar au nevoie de recuperare dupa o afecţiune ce a necesitat repaus fizic indelungat ...In nici un caz electrostimularea simpla( sau termocuverta) nu ajuta la eliminarea definitiva celulitei sau a kilogramelor in plus.Personal, dupa 20 de sedinte m-am ales cu cateva kilograme in plus , celulita mult mai vizibila, toate accestea pe fondul unui stil de viata sanatos, lipsit de orice fel de excese.Incurajez, acolo unde este posibil evident, miscarea in aer liber, inotul , mersul pe bicicleta s.a.Intr-adevar , pentru proceduri am mers la un alt salon...si nu la Medical Care...deci never say never!!!

May 30, 2013, 10:41 p.m.
4
5

Hajni

Buna Ziua, oare e contraindicat daca alaptez?Tare as duce, ca nu reusesc sa slabesc macar un pic... si uni zic ca da, iar altii ca nu. multumesc.

June 22, 2013, 12:24 p.m.
5
1

stroe alina

pot face electrostimulare daca am proteza totala de sold? proteza este din ceramica.protezarea, am facut-o in urma unei coxartroze .multumesc!

July 3, 2013, 1:09 a.m.
2
1

Ilie Adriana

Buna seara, Am avut a treia oara, in octombrie 2012, semipareza faciala pe partea stanga (a doua oara). M-am reculerat in proportie de 90% si realizez ca sunt foarte norocoasa. insa nu pot sa nu ma gandesc la alte solutii medicale care mi-ar reda si cei 10% pe care doar eu ii pot observa (pliuri fine ale muschilor fetei, si ceva mai accentuat la nivelul buzelor) Intrebarea este, daca este contraindicata electrostimularea in cazul meu, si/sau daca este recomandata ? Va multumesc mult!

July 20, 2013, 3:59 a.m.
3
0

dana

Buna ziua, as vrea sa Va intreb daca la 6 luni jumatate dupa cezariana se pot face impachetari la cald cu termocuvertura? Multumesc

Sept. 21, 2013, 9:02 p.m.
3
1

maria

este contraindicata electrostimularea in zona abdominala daca am un sterilet cu eliberare de cupru?

Jan. 23, 2014, 2:52 p.m.
10
3

Leonora

Buna ziua dmna.dr.va rog sa-mi spuneti si mie daca dupa 8 ani de la o operatie de sector mamar al unui chist malicn am voie sa fac electro stimulare? Va multumesc anticipat pntr.raspuns.

May 5, 2014, 2:11 p.m.
2
2

Ramona Dobre

Buna ziua ! Am o rugaminte .... in 25.08.2014 in urma unei cazaturi mi-am fracturat colul chirurgical humeral si trohiter drept. Nici pana acum nu am recuperat functionalitatea articulatiei respective. Pot face sedinte de electrostimulare ?

Dec. 2, 2014, 2:05 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Va sugerez sa intrebati medicul care v-a facut interventia chirurgicala, sa va dea o recomandare sau o trimitere la un medic de specialitate recuperare medicala.

Dec. 2, 2014, 2:09 p.m.
9
1

irina ioana

Ma tot macina o intrebare. Tocmai ce am achizitionat un aparat de electrostimulare faciala, pentru uz caznic, cu scop de infrumusetare. Functioneaza pe baza curentului faradic. Eu am 38 de ani si prezint o malformatie arterio-venoasa cerebrala (MAV), situata foarte profund, in lobul temporal si adiacent trunchiului cerebral. Imi este frica sa folosesc aparatul pana nu stiu raspunsul la intrebarea: pot incepe electrostimulare faciala in situatia in care ma aflu (ref. la MAV)? Sunt cumva contraindicatii? Va multumesc pentru timpul dvs. si sper sa aflu raspunsul cat mai curand!

Dec. 5, 2014, 3:12 a.m.
1
1

Fechet Teodora

Buna seara am o centura abtronic si are 4 electrozi, eu o mai pun seara pe abdomen.Acum insa mi_am pus sterilet si as vrea sa stiu daca mai pot sa o pun seara.Va multumesc!

March 11, 2015, 10:01 p.m.
3
1

Oana

Buna seara. As dori sa stiu daca pot merge la sedinte de electrostimulare daca am sterilet.. Multumesc

June 23, 2015, 9:16 p.m.
3
0

Saptamana Medicala Administrator

Va sugeram sa sunati la orice cabinet de fizioterapie, dr. Georgiana Tache nu mai ofera servicii la centrul Medical Care. Multumim de intelegere.

June 23, 2015, 9:41 p.m.
0
3

Cristi

Am fost operat in urma cu 20 ani pe creier pentru eliminarea unei tumori benigne-calcificate(acstrocitrom). Acum am o pensare intre L5-S1. Am facut periodic sedinte de fizioterapie pana in 2012. Acum vreau sa folosesc tehnica EMS. La un prim contact cu o firma ce are asemenea aparat, am fost respins din cauza fostei tumori. Pot sau nu, sa apelez la EMS pentru tonefiere musculara si pentru pensare L5-S1?

April 22, 2016, 5:39 p.m.
1
0

Elena

Pot face electrostimulare dacă am rana pe Col?

May 19, 2016, 8:23 p.m.
0
0

Csilla

Buna,\r\n\r\nEu in urma unei endocardita am fost perata de inima in 2014, am valva aortica mecanica si iau Simptron.Pot face electrostimulare, dar masaj pentru drenaj limfatic?Multumesc

May 29, 2016, 2:49 p.m.
0
0

liliana

Buna ziua am o proteza totala de sold stang ,din 2015 ,ceramica .Din iunie ,cand m-am impiedicat cu piciorul drept si l-am incordat sa nu cad ,a incepu sa ma doara piciorul drept si sa-si piarda capacitatea musculara ,deoarece de atunci nu ma misc prea mult din cauza durerii musculare pot sa fac elecrostimulare de ultima generatie de la salile de sport ? multumesc

Aug. 29, 2016, 2:45 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Contactati un medic ortoped sau de reabilitare medicala.

Aug. 29, 2016, 3:05 p.m.
0
0

Oana

Buna seara. Sunt operata de protuzie discala L4-L5 de doua saptamani. Va rog frumos puteti sa-mi spuneti daca sunt indicate procedurile de electrostimulare??\r\nVa multumesc

Oct. 18, 2016, 11:18 p.m.
1
1

Ana

Buna ziua! Are electrostimularea contraindicatii in cazurile de hemangiom hepatic?

Dec. 7, 2016, 3:27 p.m.
0
0

Camelia

Am tiroida hashimoto, hipotiroidiana, as dori sa stiu daca pot folosi aparate de electelectrostimulare, deoarece am vertij produs de probleme cervicale. Dacă se poate un raspuns rapid

Dec. 22, 2016, 6:20 p.m.
3
0

Claudia

Buna ziua, as dori sa stiu daca pot face electrostimulare pe muschii picioarelor daca am in glezne un surub de titan pentru picior plat!\r\nMultumesc.

Jan. 10, 2017, 10:55 p.m.
1
1

Ale

Se poate face electrostimulare în cazul diabetului de tip 1 si cu o ușoară neuropatie. Sunt efecte secundare?

April 6, 2017, 5:59 p.m.
0
0

Mihaela

Doamna doctor,dacă am făcut ablație anul trecut în iunie am voie sa fac ședințe de EMS?rnIar în urma cu 5 ani m.am operat de fiere in urma operației am înțeles că mi.sa pus doua agrafe metalice. Va rog sa.mi răspundeți , aștept cu nerăbdare răspunsul dvs.deoarece îmi doresc să fac ședințe EMS

May 6, 2017, 9:31 p.m.
0
0

Andreea Trif

Buna ziua, va rog sa îmi Spune-ți dacă este contraindicata electrostimarea dacă alăptezi.Mulrumesc

June 2, 2017, 5:32 a.m.
1
0

Andreea

As dorisa stiu daca pot apela la electrostimulare abdominala in cazul diastazei abdominale dupa nastere. Multumesc anticipat

Aug. 4, 2017, 8:15 p.m.
2
0

Carmen

Buna seara,daca am 2 opratii de hernie ingheinala cu pasa de 1 an pot face electrostimulare? Multumesc

Aug. 23, 2017, 3:37 p.m.
0
0

Andra

Buna seara, va rog sa îmi spune-ți dacă este contraindicata electrostimularea dacă alăptezi.Multumesc

Oct. 12, 2017, 9:03 p.m.
0
0

Francisc

Buna ziua, este recomandata electro, pentru o pareza faciala periferica? chiar daca nu mi-a recomandat doctorul

Nov. 26, 2017, 7:13 a.m.
0
0

madi

Fiica mea, in varsta de 38 ani, cu handicap mediu, are o problema legata de urinare. Am facut diverse analize, inclusiv o ecografie, care nu au demonstrat ceva deosebit. Nu stiu ce sa mai fac. Nu mai iese din casa de cca 2 ani de frica sa nu aibe nevoie sa urineze si sa nu aiba unde. Deci problema este urinarea foarte des. Am fost cu ea la urologie, a urmat 3 serii a cate 3 luni de medicatie fara nici un efect. Pana la urma, uralogul a avansat, fara sa fie o certitudine, ca ar fi vorba de o vezica neurogena, care n-ar avea rezolvare. Se poate rezolva aceasta problema prin fizioterapie ?

May 16, 2018, 6:05 a.m.
0
0

Popescu lidia

Pentru diabetici este interzisa aceasta tehnica? Daca da, de ce?

July 23, 2018, 6:03 p.m.
0
0

Tache Georgiana

Electrostimularea poate fi contraindicata la persoanele cu diabet zaharat, doar in situatia tulburarilor de sensibilitate. Acestea pot fi obiectivate prin examenul numit EMG si determinarea VCN pe care il efectueaza un neurolog soecializat in aceasta tehnica.

July 25, 2018, 8:01 p.m.
0
0

Ionescu

Buna seara, Este recomandata electrostimularea daca anul trecut am avut ulcer si inca mai sunt mici probleme la stomac daca nu respect regimul? Pe unele site-uri am citit ca poate afecta sistemul nervos. Este posibil sa fie adevarat? Va multumesc!

Jan. 18, 2019, 5:18 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha