14
None

Când ar trebui verificate alunițele (nevii pigmentari)?

Majoritatea oamenilor au  între 1 și 40 de alunițe, dar unii pot avea chiar și mai mult de atât. Te poți naște cu ele (nevi congenitali), se pot dezvolta pe parcurs, iar unele sunt programate să apară la un moment dat printr-un determinism genetic (și ca urmare a unei supraproducții de melanină). Este foarte important să-ți verifici în mod regulat alunițele, iar în cele ce urmează o să afli tot ceea ce trebuie să știi despre ele.

Ce este o aluniță?
O aluniță sau un nev melanocitar (pigmentar), în termeni medicali este o leziune cutanată (o pată mică), ovală sau circulară, de culoare maro, dar poate fi și neagră sau de aceeași culoare ca și pielea ta. Acestea au de obicei o formă simetrică, bine regulată, cu o culoare uniformă, marginea bine conturată și nu depășesc 6 mm în diametru.
Când corpul tău trece prin modificări hormonale, alunițele tale se pot schimba. S-ar putea să ai mai multe alunițe pe măsură ce ajungi la pubertate, s-ar putea să se închidă la culoare atunci când ești însărcinată și s-ar putea estompa după menopauză. Dacă alunițele te supără, ar trebui să vorbești cu un medic dermatolog. Acestea pot fi excizate printr-o intervenție chirurgicală la recomandarea medicului.
Dacă ai peste 100 de alunițe, atunci ai mai multe șanse să dezvolți melanom (cancer de piele) decât cei fără, așa că  ar fi indicat să le verifici în mod regulat la un medic dermatolog. Dacă pigmentul pielii este mai deschis, stai mult la soare și ai avut arsuri solare frecvente în copilărie, ai un istoric familial de cancer de piele sau ai un sistem imunitar slab, atunci acest lucru îți poate crește și șansele de a avea melanom.
Evaluarea alunițelor constă într-un examen clinic, atunci când medicul dermatolog efectuează examinarea acestora macroscopic (adică cu ochiul liber). A doua parte a examinării se realizează cu un dispozitiv denumit dermatoscop care mărește leziunea de până la 10x. Medicii dermatologi recomandă auto-examinarea alunitelor o dată pe lună.
Există 3 tipuri frecvente de cancer cutanat și anume
Melanomul: atunci când este descoperit în stadii incipiente acesta nu prezintă probleme, fiind curabil, însă rămâne cea mai gravă formă de cancer cutanat.
Carcinomul bazocelular: apare de obicei la persoane în vârstă care s-au expus la soare timp îndelungat. Nu este o formă de cancer invazivă, iar odată excizat boala este vindecată.
Carcinomul spinocelular: este un tip de cancer de piele mai agresiv decât cel bazocelular și apare de obicei pe părțile corpului foto expuse.

Prevenția este foarte importantă
Primul pas pentru a evita orice leziune cutanată să se transforme într-o formă de cancer este prevenția.
Prevenția constă în primul rând în fotoprotecție deoarece soarele a fost și rămâne cel mai mare factor de risc pentru cancerul de piele. Folosiți creme cu factor de protecție înaltă SPF 30 sau 50 în orice anotimp, nu numai vara. Razele ultraviolete care afectează cel mai mult pielea sunt razele UVA (care sunt asociate cu distrugerea AND-ului celular și apariția îmbătrânirii premature a pielii-ridurile) și razele UVB (care sunt mai puternice decât cele UVA și sunt responsabile de cancerul de piele).
Prin urmare, trebuie să ținem cont întotdeauna de faptul că sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem și să nu amânăm niciodată vizitele la medicul dermatolog, în cazul în care considerăm că ceva nu este în regulă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha