Constat în ultimele săptămâni, atât în cabinet, cât și în conversații din afara cabinetului, că din ce în ce mai mulți oameni spun că sunt pe cale să se dezechilibreze, sa își piardă drive-ul și că își doresc doar să se termine toată situația pe care o traversăm. Realitatea arată destul de tulbure, acum la un an de la debutul pandemiei, mai ales că este încă dificil de estimat cât timp se poate prelungi.
Să încercăm să ne așezăm corect în situație, pentru a diminua cât mai mult prejudiciile pe care suntem nevoiți să le trăim. Pentru a reuși acest lucru, este important să conștientizăm că fiecare dintre noi se confruntă cu două paliere de stres, unul determinat de ce se întâmplă din cauza pandemiei și celălalt care cuprinde stresorii fiecăruia dintre noi, specifici propriei existențe. Ca urmare, managementul tuturor acestor stresori, presupune un consum mult mai mare decât cel cu care suntem obișnuiți. Imaginați-vă o balanță cu două talere al căror conținut arată cam așa: unul dintre talere conține toate resursele personale de care dispunem (timp, entuziasm, capacitatea de a rezolva probleme, etc.), iar în celălalt taler se află toți agenții stresori pe care trebuie să-i manageriem. Din păcate, în ultimul an, ceea ce s-a întâmplat este că, pe de-o parte, greutatea stresorilor s-a mărit (două nivele de stres), iar pe de altă parte, pentru majoritatea dintre noi, resursele personale s-au diminuat, tot din cauza pandemiei (interacțiuni puține, lipsa vacanțelor, restrângerea modalităților de petrecere a timpului liber, etc.). În aceste condiții, este important să realizăm că orice risipă de resurse este de dorit a fi eliminată, și în același timp, orice economisire este de preferat.
Cum economisim resurse, gestionând optim un stresor? Analizăm, evaluăm și apoi intervenim acolo unde avem posibilitatea și optimizăm ceea ce nu putem modifica. O modalitate prin care adesea risipim, este aceea în care ne focusăm atenția, energia și alte resurse asupra acelor aspecte care nu sunt în controlul nostru și asupra cărora nu putem interveni: „este ianuarie... of, ce frig este și întunecat, of, cât de mult mai este până la primăvară, of, ce aș vrea să fie vară....”Hai să vedem cum ar arăta o abordare mai puțin costisitoare a aceleiași situații: “este ianuarie... este întunecat și frig, e important să mă îmbrac cu haine groase când ies... nu voi zăbovi prea mult afară, este întunecat și-mi displace, mă voi întoarce repede în casa și voi aprinde câteva veioze ca să schimb felul în care percep lumina de afară...”
Așadar, în continuare, vă propun să nu neglijați nicio sursă de resurse, indiferent cât de mică vi se pare că ar fi plus-valoarea pe care o puteți adăuga. Dacă vă place lectura și vă relaxează, citiți oricât de puțin, poate doar 3 pagini dintr-o carte, dacă nu aveți mai mult timp. Dacă nu aveți posibilitatea unei pauze consistente pentru sport, întindeți-vă pe covorul din living și profitati de câteva minute libere pentru a face câteva exerciții de stretching. Nu uitați, oricat de puțin este mai mult decât nimic!
Găsiți noi modalități de prioritizare a stresorilor, în funcție de alte criterii decât cele pe care le utilizați în mod obișnuit și rezervați-vă timp pentru a identifica șabloanele de gândire și acțiune care vă stresează sau vă blochează evoluția. Deseori suntem tributari unor moduri de a gândi pe care ni le-am însușit în trecut, dar care azi nu mai sunt potrivite pentru noi. Aceste șabloane cognitive ne împing, din păcate, către comportamente la fel de nepotrivite și/sau inadecvate cu situația actuală de viață, așa că avem nevoie să le conștientizăm și să le înlocuim cu ceva adaptat prezentului.
Și, pentru că tot am vorbit despre prezent, este de maximă utilitate în această perioadă să rămânem ancorați în prezent și să nu consumăm excesiv, uitându-ne înapoi în trecut, plini de regrete și frustrări. Cât despre viitor, abordarea pas cu pas și investiția de dimensiuni mici, pare a fi cea mai puțin costisitoare.