Ne punem problema când mergem la medic, atunci când apar probleme sau e bine să mergem periodic pentru a preveni. Eu consider că este normal şi indicat ca primul control oftalmologic să aibă loc în copilărie şi asta pentru că, dacă este cazul putem să diagnosticăm diverse afecţiuni din vreme şi avem timp să le tratăm. Există diverse afecţiuni care pot atrage atenţia părinţilor sau altor persoane din anturajul copilului, dar alte afecţiuni pot trece neobservate. opilul nu poate spune dacă nu vede bine pentru că nu are un termen de comparaţie pentru vederea lui. Vârsta optimă pentru primul consult oftalmologic este 3 ani, la această vârstă se poate colabora cu copilul. Este foarte important primul contact între copil şi medic, trebuie avut grijă să nu se instaleze frica. Trebuie ca medicul să încerce să dezvolte o relaţie de prietenie cu pacientul copil pentru ca acesta să vină cu plăcere la medicul său dacă este nevoie.
Un alt moment important pentru un consult oftalmologic fără o cauză anume este dupa 40 de ani. În acest moment al vieţii apar diverse modificări, din punct de vedere oftalmologic, dintre care enumăr astenopia acomodativă şi presbiopia, în aceste cazuri persoane care nu au avut până atunci nevoie de ochelari pot avea. Tot în această perioadă a vieţii se poate declanşa o afecţiune nedorită şi foarte serioasă, numită glaucom sau în termeni populari “apa neagră”. Această boală este una din cauzele principale de pierdere a vederii în lume. Problema cea mai mare este că glaucomul, în cele mai multe dintre cazuri nu atrage atenţia în nici un fel, nu are nici o manifestare. Lacrimarea, senzaţia de corp străin, disconfortul vizual, înroşirea ochilor sau diverse iritaţii oculare ce nu cedează la nici un fel de tratament, pot fi semne care să anunţe apariţia glaucomului. Singura modalitate de a diagnostica această afecţiune este consultul oftalmologic periodic. Pe lângă consultul oftalmologic normal examenul câmpului vizual este deosebit de important în depistarea şi monitorizarea acestei boli. onsultul oftalmologic periodic cât şi axamenul câmpului vizual este bine să se efectueze o dată pe an după vârsta de 40-45 de ani.
In concluzie trebuie să mergem la medic imediat ce constatăm modificări sau menifestări nedorite şi nu este bine să ne tratăm fără a cere opinia sa. Relaţia cu medicul oftalmolog trebuie să existe, mai ales în anumite momente ale vieţii.