Hemovigilenta este un ansamblu de proceduri standardizate de supraveghere a administrarii corecte a sangelui si a produselor de sange, de supraveghere a incidentelor sau reactiilor adverse severe ce survinatat la donatorul cat si la primitorul de sange pe parcursul actului transfuzional. Administrarea sangelui ca terapie salvatoare de vieti, in cele ma imulte cazuri, se poate dovedi nefericita, atunci cand hemovigilenta si regulile ei nu sunt respectate. Urmatorul caz este cat se poate de ilustrativ in acest sens.
Prezentare de caz
La Spitalul X s-a prezentat in 01.04.2009, pacientul L.S. de 57 ani cu multiplu traumatism, prin accident rutier. A fost internat pe sectia ATI, pentru contuzie pulmonara dreapta, hemoperitoneu, fractura de bazin.
In urmatoarele trei zile pacientul a suportat 5 interventii chirurgicale si a primit terapie cu produse de sange (13 unitati de masa eritrocitara si 14 unitati de plasma).
Inaintea fiecarei transfuzii s-a efectuat protocolul pretransfuzional: prelevare de la primitor de sangevenos, trimitereaprobei la unitatea de transfuzie (UTS) din spital, stabilirea grupului sanguin, stabilirea Rh, cercetarea de anticorpi iregulari, efectuarea probei de compatibilitate cu produsele alese, eliberarea produselor compatibile, trimiterea lor pe sectie, dupa o prealabila incalzire si administrare a lor.
Grupa de sange a pacientului, stabilita la UTS a fost O +. Toate acele 27 produse sanguine de grup O+ au fost transfuzate si suportate de pacient fara probleme.
In data de 03.04.2009 pacientul L.S. de grup O Rh +, primeste ca terapie transfuzionala 100 ml concentrate ritrocitar de grup A+, fara a exista indicatia de transfuzie de la medicul de pesectia ATI. Asistenta de serviciu a preluat foile de observatie ale pacientilor de la schimbul de tura, de la care afla ca are o transfuzie de pus; fara a citi indicatiile medicului curant din foaia de observatie a lui L.S. aceasta crede ca transfuzia trebuie pusa la pacientul politransfuzat. Stiind ca L.S. a primit numeroase transfuzii, nu efectueaza ultimul control la patul bolnavului si considera ca grupa de sange este cea de pe produsul care il primeste de la UTS. (Concentra teritrocitar A+, prescris de fapt altui pacient). Monteaza transfuzia si dupa ce curg 100ml de sange, medicul prescriptor care vine la contravizita, constata ca pacientul L.S. primeste o transfuzie pe care nimeni nu a prescris-o. Masaeritrocitara A+ fusese prescrisa unui alt pacient aflat in acel moment la investigatii.
Medicul opreste imediat transfuzia, dar pacientul L.S. face stop cardio-respirator ireversibil.
Rezultatul: Caz medico-legal: deces prin accident hemolitic post-transfuzional prin incompatibilitate ABO, eroare de grupa sanguina, prin nerespectarea procedurilor standard si neefectuarea controlului ultim la patul bolnavului.
Respectarea regulilor de hemovigilenta ar fi prevenit acest caz nedorit de malpraxis. Respectarea procedurilor standard de la care nimeni nu ar trebui sa se abata este obligatorie in ceea ce priveste orice manevra medicala, dar mai ales cand se aplica terapie transfuzionala.
Concluzie: hemovigilenta si regulile ei sunt importante nu pentru ca sunt scrise in lege, ci pentru ca salveaza vieti.