20
None

Farmacistul în comunitate. Unde încep și unde se termină super-puterile sale?

Farmacia este un domeniu pe care l-am ales din pasiune și din dorința infinită de a face bine. Nu știu cât este de căutată această profesie, dar știu cu siguranță că a devenit indispensabilă societății. Este o profesie grea în care excelezi doar dacă ești pasionat și iubești ceea ce faci. De multe ori pacienții sunt tentași să creadă că activitatea de farmacist se rezumă doar la eliberarea medicamentelor, poate și din cauza faptului că farmaciștii sunt oameni modești, care preferă să ajute pacientul din umbră.

Sub numele de asistență farmaceutică profesia de farmacist implică și activitatea de informare și consiliere a pacienților privind utilizarea corectă și rațională a medicamentelor și, bineînțeles, întreținerea stării de sănătate. Colegii din străinătate au concluzionat că farmacistul are un rol esențial în prevenție, în menținerea și îmbunătățirea sănătății publice și individuale prin campanii de sănătate. Sunt studii clinice ce demonstrează că implicarea farmacistului în evaluarea medicației pacienților are un efect benefic asupra prevenirii erorilor de medicație și asupra reducerii reacțiilor adverse cauzate de medicamente în proporție de peste 50%. Drept consecință, consultarea farmacistului are un efect benefic, contribuind la reducerea costurilor în tratarea pacienților, prevenind prin consiliere anumite situații neplăcute precum supradozajul sau administrarea incorectă a unui tratament.

Să fii farmacist necesită foarte multă pregătire, este o profesie care evoluează continuu și trebuie să te aliniezi cu evoluția medicinei și tehnologiei. Tot timpul apar tratamente noi, chiar și patologii noi, iar farmacistul trebuie să le aprofundeze din mers.

Din păcate în România nu ne putem perfecționa mai mult decât ne oferă facultatea, însă există cursuri de perfecționare în străinatate, unde tehnica farmaceutică este o industrie foarte bine dezvoltată. În aceste țări prepararea farmaceutică a rămas una dintre valorile de bază ale profesiei de farmacist. Vecinii noștri, dar și țări de pe alte continente au realizat că toți suntem diferiți, reacționăm diferit și avem nevoie de tratamente diferite. Medicamentele industrializate sunt bune și bineînțeles că tratează patologia pentru care au fost create, însă au și anumite particluarități: pe lângă substanța activă, se găsesc și alți compuși pentru a putea ajunge la forma finală, cea pe care o cumpărăm din farmacie. De exemplu, un pacient din 100 poate reacționa alergic la unul dintre ingredientele din compoziția medicamentului, aici intervenind medicina personalizată prin tratamente personalizate. Și astfel, ne reîntoarcem la receptură, unde tratamentul este individualizat. Din anii de practică farmaceutică, atât în laborator, cât și în oficina am constatat că, pentru ca pacientul să se vindece, există o variabilă umană, relația de încredere și suport pe care o stabilește cu farmacistul. Să fii farmacist presupune să studiezi tot timpul substanțele active, să știi să consiliezi pacientul, să îl înțelegi și să îi înțelegi problemele, să ai abilitatea de a duce pacientul într-un punct în care printr-un limbaj simplu să exprime ceea ce îl supără. Un farmacist în adevăratul sens al cuvântului are grijă de farmacia lui: să fie aprovizionată cu ceea ce pacienții au nevoie, să pastreze o colaborare bună cu medicul prescriptor și să reușească să creeze și să mențină acest triunghi relațional: medic-farmacist-pacient. De asemenea, farmacistul trebuie să respecte cu strictețe regulile de eliberare a medicamentelor, lucru care este doar în beneficiul pacientului.

După cum probabil știți, sunt o voce ce luptă împotriva automedicaței, acest obicei atât de nociv în rândul pacienților. Ceea ce mă bucură foarte mult este că în ultima perioadă simt cum pacienții au început să conștientizeze riscurile la care se supun prin automedicație. Doar medicul este în măsură a pune diagnosticul, iar informația pe care o putem accesa atât de ușor acum, nu ține locul unui diagnostic corect. Îmi place să cred și să mă ghidez după ideea că atât noi farmaciștii, cât și medicii ne „învârtim” în jurul aceluiași centru, binele pacientului.

Sunt tratamente care trebuie luate într-o anumită alimentație, iar aici intervine rolul de consiliere al farmacistului care trebuie să fie atent la toate aceste aspecte pentru ca pacientul să beneficieze de rezultate eficiente în deplină siguranță.

Farmacistul nu are pregătirea necesară pentru a pune un diagnostic însă, discutând cu pacientul și identificând simptomele acestuia și cu ajutorul experienței și pregătirii pe care o are, poate ajuta pacientul pe moment, până când acesta poate ajunge la medic, pentru investigarea problemei. Medicamentele OTC sunt cele care se eliberează fără prescripție medicală și sunt create pentru a acționa pe mai multe patologii, aceasta fiind și linia pe care va merge farmacistul, neavând un diagnostic. De cele mai multe ori pacientul intră în farmacie și vrea să trateze o durere, o viroză sau afecțiuni minore, dar nu trebuie să uităm că în spatele unor simptome minore se pot ascunde patologii ce ne pot pune viața în pericol, motiv pentru care pacientul are nevoie de un diagnostic exact.

În încheiere, aș vrea să subliniez că Facultatea de Farmacie oferă o bază foarte mare de informații, în care viitorul farmacist se formează și dobândește valori prețioase ale profesiei sale, însă nu suficientă dacă își doreste să exceleze într-o lume în care dezvoltarea medicală este în perpetuă evoluție. Astfel, recomand dezvoltarea permanentă în direcția de care vă simțiți atrași și pasionați, să vă simțiți așa cum mă simt eu când intru în laboratorul farmaciei și prepar tratamente personalizate.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha