47
None

Glaucomul poate fi prevenit!

         Este regretabil că pentru unii pacienţi, simpla măsurare a dioptriilor într-un centru de optică medicală şi purtarea ochelarilor adecvaţi prezintă suficientă garanţie pentru o vedere optimă şi durabilă timp îndelungat. Persoanele în cauză nu cunosc sau ignoră total faptul că în afara defectelor de ochelari există destul de multe afecţiuni oculare care ar putea fi oprite din mersul lor ireversibil către orbire doar dacă ar fi depistate la timp cu ocazia unui consult oftalmologic complet.

        O evaluare oculară cuprinzătoare şi deplin edificatoare, posibilă doar într-un cabinet oftalmologic, presupune obligatoriu examenul fundului de ochi, măsurarea presiunii intraoculare şi examinarea câmpului vizual, instrumente diagnostice extrem de utile fără de care pot fi uşor scăpate din vedere boli grave ale ochiului printre care se află şi glaucomul.

        Multă lume ştie că această afecţiune are legătură cu presiunea din ochi crescută peste valorile sale normale. Cu cât aceasta este mai mare nervul optic suferă, ducând încetul cu încetul, mult timp fără nici un simptom evident la pierderea completă şi irecuperabilă a vederii. Se estimează că în lume există peste 3 milioane de persoane care au orbit fără să ştie că au glaucom.

        Prin urmare nu scăderea de vedere, tardiv în această afecţiune, trebuie să aducă pacientul la medic dacă se doreşte un diagnostic precoce întru-un stadiu perfect tratabil care să ţină boala pe loc. Durerile frecvente de cap sau retrooculare, lăcrimarea excesivă sau senzaţia de disconfort la lumină apărută recent fără să fi fost expus la surse luminoase intense (flacara de sudură) sau fără să fi suferit vre-un traumatism ocular recent sunt simptome sugestive pentru glaucomul cronic simplu (glaucomul primar cu unghi deschis), forma cea mai frecvent întâlnită de glaucom.

        Nervul optic este format dintr-un număr foarte mare de fibre nervoase. Glaucomul afectează de la început doar unele dintre aceste fibre, producând ″insule oarbe″ în câmpul vizual. Pacienţii nu le observă, vederea menţinându-se pe ansamblu mult timp bună. Examinarea câmpului vizual detectează cu destul de mare acurateţe aceste ″puncte oarbe″, fiind de un real folos în surprinderea primelor şi celor mai mici pierderi ale funcţiei vizuale provocate de glaucom.

        Doar un consult oftalmologic complet, cu măsurarea exactă a presiunii intraoculare, determinarea câmpului vizual şi examenul fundului de ochi, mai ales la persoanele trecute de 40 de ani şi care au în familia lor rude diagnosticate deja cu glaucom, poate exclude această maladie oculară gravă.

                                     

 Dr.Roxana Costan

Medic Specialist Oftalmolog – Centrul Medical PULS

Comentarii


corina

daca doamna doctor oftalmolog are cea mai mica legatura cu medicina, apoi....vorba aia: "cu teoria stam bine,practica ne ompara".

Feb. 10, 2013, 3:40 p.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha