Ştiaţi că efectele fotochimice ale luminii sunt produse doar de RUV, deoarece au proprietatea de a acţiona asupra structurilor celulare ale organismului ? Este cunoscut din literatura de specialitate efectul bactericid sau dezinfectant al RUV.
Ştiaţi că efectului bactericid i se adaugă cel trofic asupra plăgilor superficiale tegumentare, prin efectul de stimulare a imunogenezei ?
Ştiaţi că, eritemul actinic sau ultraviolet reprezintă un fenomen fotochimic precoce, fiind urmat de pigmentaţie, ştergerea sa progresivă şi exfolierea epidermului ? Eritemul produs de RUV emise de lampile cu mercur are debut precoce, nu atinge intensităţi mari, dispare în 2-4 zile, fiind urmat de o descuamare periferică slabă şi o pigmentaţie precoce, puţin intensă, cu tentă cenuşie şi care durează 2-4 saptamani. Eritemul produs de RUV provenite din radiaţia solară, are un debut la 4-6 ore, cu un maximum la 3-4 zile, retrocedând în 8-10 zile, fiind urmat de o pigmentaţie cu tentă arămie, mai stabilă în timp. Pigmentaţia melanică a pielii reprezintă un fenomen ce apare în mod obişnuit după expunerea la soare sau la radiaţiile ultraviolete şi infrarosii provenite din surse artificiale. După un interval de timp variabil, pigmentul dispare din tegument, prin îndepărtarea sa odată cu descuamarea celulelor epidermale.
Ştiaţi că rolul biologic jucat de pigmentaţie este multivalent ? Are loc o îngroşare prin hipertrofie a stratului cornos de keratina a tegumentului expus sau iradiat, cu rol protector faţă de fenomenul de supraîncălzire a ţesuturilor. În paralel, are loc o stimulare a creşterii pilozităţii, accentuarea procesului de termoreglare pe calea sudaţiei iar pigmentul melanic stimulează activitatea pielii, asigurând efecte antiinfecţioase.
Ştiaţi că sensibilitatea cutanată faţă de RUV diferă. Se cunosc o serie de factori care influenţează particularităţile individuale ale reacţiilor cutanate faţă de expunerea la RUV, şi anume: statusul sistemului nervos central şi vegetativ, reactivitatea neuroendocrină, vârsta, sexul, grosimea stratului cărnos, starea de umiditate a tegumentului, expunerile anterioare, mediul de viaţă şi de activitate, sezonul, climatul şi regiunea geografică, regiunea cutanată expusă, intervenţia anterioară a altor factori fizici, contexte patologice asociate, tipul sursei de RUV, lungimea de undă şi dozele aplicate.
O atenţie deosebită trebuie acordată fenomenului de sensibilitate anormală a unor persoane faţă de acţiunea RUV, numit şi fotosensibilitate.
Ştiţi efectele RUV asupra organismului uman expus terapiei ? Acestea sunt: stimularea tegumentară, pigmentaţia cutanată, exfolierea cutanată (efectul fiind util în psoriazis şi acnee), producerea vitaminei D cu rol în controlul şi reglarea metabolismului fosfocalcic şi în prevenirea rahitismului. De asemenea, joacă şi rol desensibilizant şi antialergic (se obţine prin aplicarea radiaţiilor ultraviolete pe zone circumscrise, la nivelul suprafeţelor cutanate corespunzătoare zonelor dureroase). Pe această cale sunt ameliorate durerile articulare, inclusiv din artroze sau cele periarticulare (epicondilite, tendinite, miogeloze, fibrozite). Alte efecte sunt reprezentate de stimularea hematopoezei, de efectul dezinfectant (util în plagile superficiale, infecţiile cutanate, ulcerele atone), de stimularea neuroendocrinometabolică generală a organismului uman, conducând la efecte psihologice pozitive.
Contact
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache