Tromboembolismul pulmonar este o cauză majoră de moarte. În jur de 200000 de oamnei mor anual în SUA din cauza acestei fecţiuni. În realitate decesele sunt mai numeroase deoarece în multe cazuri boala evoluează fără semne clinice. Embolia pulmonară şi tromboza se întâlnesc la populaţiile în vârstă. Factorii etiologici clasici sunt: staza sanguină, leyiunea endotelială şi modificările în coagulare. Staza sanguină se întâlneşte la bolnavii spitalizaţi care sunt imobilizaţi la pat. Pacienţii care suferă intervenţii chirurgicale, care au paralizie musculară duc la "pooling+ul" sîngelui în memebrele inferioare. Riscul de tromboze venoase profunde creşte în cazul ceor cu boală varicoasă.
Stările de hipercoagulare se produc prin dezechilibrul în sistemul fibrinolitic când există substanţe care accelerează coagularea sau agregrea plachetară. Există pacienţi cu antecedente de DVT , provocându+se în acest caz embolie pulmonară la vârste tinere. Aceste persoane au un risc crescut în stările post+operatorii şi la imobilizare. Stările de hipercoagulare însoţesc alte condiţii clinicee ca sindroamele mielo+proiliferative, sarcina, sindromul nefrotic, neoplasmele. Printre condiţiile favorizante întâlnim: hipervâscozitate, sinteza de procoagulant. Factorii de risc apar la pacienţii în vârstă cu insufucienţă cardiacă congestivă, la cei cu fracturi de şold şi cu intervenţii mariortopedice. DVT se întâlneşte ca şi complicaţii la traumele majore, 60%dintre pacienţi fac trombi pe vene.
Tromboza venoasă apare în venele solare şi tibiale. La pacienţii ortopedici trombii se produc in zonele cu traumă. Boala apare şi la pacienţiicu fracturi de şold şi pelvină ca şi în operaţiile de protezare la şold.
Simptomele clasice sunt: durere, tumefiere, congestie. Este necesară excluderea altor afecţiuni:infecţie, hematom, traumă picior. Ca metode de diagnostic avem: flebografie ascendentă, duplex scanning sau fără contrst color flow, scanare cu fibrogen cu iod, computre tomograf, rezonanţă magnetică.
Prima manifestare a bolii poate fi fatală. Tratamentul anticoagulant este eficient în cea mai mare parte a cazurilor. Persoanele care lucrează mai mult timp în piciore vor trebui să administreze zilnic Gel Venotonic de cel puţin două ori pe zi local, iar pe cale bucală se iau 3+6 comprimate pe zi de Venofort.