None

Patologia cauzata de radiatia ultravioleta

Zi de zi, indiferent dacă este însorit sau înnorat, indiferent de anotimp – suntem expuşi la radiaţiile ultraviolete (UV) emise de soare. În general, nu realizăm acest lucru deoarece radiaţiile UV sunt invizibile pentru ochi. Trebuie să vă asiguraţi de faptul că atât dumneavoastra cât şi familia dumneavoastra purtaţi întotdeauna ochelari de soare cu 100% protecţie împotriva UV ,atunci când petreceţi mult timp afară.

Soarele poate cauza grave afecţiuni pielii : arsuri, ridare, cancer de piele, îmbătrânire prematură, dar poate dăuna la fel de mult şi ochilor.

În cazul unei expuneri de scurtă durată la UV, poate apărea senzaţia “corp străin” în ochi şi sunt afectate atât corneea cât şi conjunctivita. Efectele acute se numesc fotokeratite (inflamarea corneei şi a irisului) sau fotoconjunctivite (afecţiuni dureroase superficiale) dar care se pot preveni prin purtarea ochelarilor de protectie.

În cazul unei expuneri de lungă durată la UV, vor fi afectate corneea (keratite punctuale superficiale epiteliale), conjunctiva (melanom conjunctival), cristalinul( opacizare si rigidizare prematura – cataracta corticala sau nucleara –solutionabilă prin intervenţie chirurgicală) ,cât şi retina (degenerescenta maculară – proces ireversibil).

Simptomele unui fototraumatism retinian sunt generate de înceţoşarea vederii, apariţia unor imagini accidentale, scăderea acuitaţii vizuale, strâmtorarea câmpului vizual şi tulburări de simţ cormatic ce pot dura luni de zile.

Expunerea prelungită la radiaţiile UV de-a lungul timpului, duce la apariţia cataractei. Radiaţiile UV pot cauza daune severe ochilor!

Protejarea de aceste radiaţii se poate realiza într-un mod foarte simplu. Purtarea unei perechi de ochelari de soare cu protecţie 100% UVA/UVB reprezintă cel mai bun scut de protecţie pentru ochi. Opticianul dumneavoastră vă poate ajuta să găsiţi o pereche de ochelari de soare care să corespundă atât nevoilor personale cât şi propriului stil de viată!

CUM DISTINGEM OCHELARII DE SOARE SIGURI ?

Directiva europeană 89/686/CEE stabileşte cadrul şi reglementările de siguranţă, defineşte prevederile de proiectare şi de fabricaţie care să garanteze nivelul de protecţie impusă, în condiţiile unei purtări corecte şi a unei utilizări conforme cu domeniul pentru care au fost concepuţi. De asemenea, acest document legislativ prevede ca ochelarii de soare să fie însoţiţi în permanenţă de: Marcajul CE , situat pe unul din elementele de structură ai ochelarilor,într-un loc vizibil. Nota Informativă, contine informaţii despre provenienţa şi distribuitorul articolului respectiv, precum şi descrierea categoriei de filtru, condiţiile de întrebuinţare şi modul de întreţinere al ochelarilor de soare.

Atenţie! DACĂ LIPSESC Marcajul CE şi Nota Informativă, OCHELARII DE SOARE NU SUNT CONFORMI CU NORMATIVELE EUROPENE!

ZECE REGULI DE AUR PENTRU PROTECŢIA SOLARA :

1.Nu uitaţi niciodată ochelarii de soare!

2.Utilizaţi lentile cu o bună putere de absorbţie a razelor ultraviolete.

3.Evitaţi expunerea directă la soare între orele de maximă luminozitate (10:00-18:00).

4.Utilizaţi ochelari de soare cu lentile 100% UVA/UVB şi tratate antireflex.

5.Controlaţi mereu prezenţa marcajului CE aplicat pe lentilele ochelarilor de soare.

6.Evitaţi lentilele colorate în degrade în nuanţe de albastru, galben şi roşu.

7.Nu achiziţionaţi ochelari de soare din locuri improprii sau din magazine nespecializate.

8. Majoritatea ochelarilor de soare pentru copii sunt de jucarie si nu asigura o protectie adecvata impotriva radiatiilor!

9.Potriviţi cu precizie ochelarii destinaţi sporturilor acvatice sau sporturilor desfăşurate la suprafaţa apei.

10.Efectuaţi o vizită la medicul oftalmolog înainte de a achiziţiona o pereche de ochelari de soare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha