None

DMS-Degerescenta maculara senila sau legata de varsta

Degenerescenţa maculară senilă sau legată de vârstă, cunoscută şi ca DMS, este o afecţiune care aşa cum îi spune şi numele este direct influenţată de vârstă şi care afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei, macula; acest lucru se manifestă prin alterarea calităţii vizuale centrale.

Această boală este nedureroasă, nu duce niciodată la pierderea vederii dar este invalidantă deoarece persoana ce prezintă această afecţiune nu mai poate citi, nu mai vede bine la TV, nu mai poate privi fotografii; de exemplu când priveşte chipul unei persoane în loc de faţă vede o pată neagră sau gri.

În multe cazuri boala avansează lent, atât de lent încât persoana în cauză nu îşi dă seama de alterarea vederii, nu este obligatoriu să apară în acelaşi timp la ambii ochi; există însă cazuri când boala avansează foarte repede şi de multe ori afectează vederea ambilor ochi. Există două tipuri de DMS, o formă mai uşoară, uscată şi forma umedă; boala în variantă uscată evoluează lent, în stadii, pe când DMS umedă evoluează rapid, fără stadii. Studiile arată că boală în variantă umedă este cu o frecvenţă mai mică, aprox. 15%, iar cea în variantă uscată în restul de 85%, problema este că DMS uscată, se poate transforma oricând în formă umedă, totuşi, acest fapt nefiind obligatoriu.

Cauzele aparaiţiei bolii nu sunt exact cunoscute dar se pare că se datorează tulburărilor de circulaţie a sângelui ce apar la unele persoane după o anumită vârstă. Se cosideră că factorii de risc sunt fumatul, rasa (rasa albă este mult mai expusă acestei boli), obezitatea, hipertensiunea arterială, sexul (femeile prezintă un grad de risc mai mare) şi nu în ultimul rând antecedentele familiale. Incidenţa este mai crescută în rândul persoanelor de peste 65 de ani; studiile arată că datorită faptului că speranţa de viaţa este în continuă creştere, numărul persoanelor cu DMS va creşte.

Dieta sănătoasă, exerciţiul fizic, ne fumatul se crede că pot ajuta la prevenirea bolii ; nu sunt cunoscute alte metode de prevenire al bolii.

În momentul de faţă nu este cunoscut un tratament curativ al bolii, există, însă diverse tratamente cu pastile, injecţii intraoculare, tratamente laser, care par a stopa evoluţia bolii şi în unele cazuri se constată chiar o îmbunătăţire a acuităţii vizuale.

Sunt disponibile acum şi în România, dispozitive de ajutor vizual pentru slab văzători; aceste dispozitive ajută pe mulţi dintre bolnavii de DMS să poată citi, privi fotografii, etc.

Unele dintre primele semne ale bolii sunt înceţoşarea vederii, liniile drepte sunt percepute strâmbe, tulburări ale vederii centrale. Este important ca după o anumită vârstă să se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, în centre medicale specializate, pentru a încerca prevenirea, încetinirea evoluţiei, sau tratarea unor boli, ce pot apărea de multe ori fără prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie să lipsească testarea acuităţii vizuale, măsurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examen de câmp vizual, iar pentru DMS testul Amsler.

Comentarii


Hirson marcela Alexandra

Ma confrunt de catva timp de simtomele descrise la un singur ochi, la cel de al doilea am un inceput de cataracta Singurul tratament care mi-a fost recomandat este Andrusen mega . doresc sa stiu daca exista remediere cu multumiri.

April 27, 2011, 8:53 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, Daca vorbim despre Degenerescenta maculara, tratamentul pe care il faceti poate fi bun, insa exista tratament care poate opri evolutia bolii si chiar sa imbunatateasca acuitatea vizuala. Este bine sa veniti la clinica unde vom face investigatii specifice, dupa va pot sfatui corect. Ma puteti contacta la andrei@amaoptimex.ro O zi frumoasa!

April 28, 2011, 1:17 p.m.
0
0

hermina

Buna ziua, sotul meu sufera de Stargardt, si desi stiu ca nu exista nici un tratament aprobat la nivel international, stiu ca exista multiple experimente care par a avea rezultate remarcabile, din punctul meu de vederr, insa m-ar interesa parerea unui specialist. http://www.wsj.com/video/treating-eye-diseases-with-stem-cells/47BA14D9-CF03-4509-878A-16BC00030B7D.html V-am atasat un link cu un material recent aparut , desi ma indoiesc ca nu aveti cunostinta de ce se intampla la nivel international! Sper din suflet sa vreti sa ne ajutati deoarece noi am fi dispusi sa facem tratamente experimentale atat timp cat nu afecteaza negativ organismul si nu pierde vederea care o mai are! Va multumesc sin suflet

Dec. 27, 2014, 9:04 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna Hermina, in momentul de fata, dupa cum stiti este in stadiu experimental.

Jan. 1, 2015, 7:23 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha