Keratita este o afecţiune inflamatorie a corneei , porţiunea transparentă, circulară anterioară a globului ocular, de deasupra pupilei.
Există mai multe tipuri: keratita punctată superficială , în care celulele de pe suprafaţa corneei mor; keratita interstiţială, care apare de obicei în prima sau a doua decadă a vieţii şi ale cărei sechele persistă frecvent toată viaţa; keratita traumatică este rezultatul unui traumatism cornean, care produce cicatrice la nivelul ţesutului.
Există o gamă largă de cauze care pot induce inflamaţia corneei, keratita : viruşi (foarte des întâlnit este virusul herpetic), bacterii, fungi; expunerea intensă la lumina ultravioletă sau alte surse, lumina reflectată de zăpadă sau apă; iritaţii în urma folosirii îndelungate a lentilelor de contact; sindromul de ochi uscat; prezenţa unui corp străin; deficitul de vitamina A; reacţie la coliruri (majoritatea conţin conservanţi), cosmetice, poluare, particule de praf, polen; efectul secundar al unor medicamente.
Manifestările clinice se caracterizează prin: ochi foarte dureros, roşu, lăcrimare intensă, sensibilitate la lumină; deseori, afecţiunea este însoţită de vedere “în ceaţă”, halouri.
Dacă este produsă de virusul herpetic, se poate observa apariţia unui mic punct alb pe cornee.
Tratamentul trebuie condus de medicul oftalmolog şi este dependent de cauza care a produs boala. eratita virală se vindecă de obicei de la sine, în două-trei săptămâni, uneori rămân sechele care pot persista şi câteva luni. Pentru această formă de boală se indică coliruri sau unguente oftalmice antivirale. Dacă este o inflamaţie de cauză bacteriană se tratează cu coliruri cu antibiotice. Tot acestea sunt indicate pentru formele produse de iritaţia indusă de lentilele de contact sau de radiaţiile ultraviolete. Sindromul de ochi uscat se tratează cu lacrimi artificiale. Dacă boala este indusă de utilizarea colirurilor, administrarea acestora trebuie oprită, iar ochii lăsaţi să se vindece. În unele situaţii, medicul oftalmolog trebuie să îndepărteze cu grijă celulele moarte sau distruse de pe suprafaţa corneei. Uneori se administrează medicaţie antialgică, iar ochiul se pansează pentru a preveni iritaţia produsă de lumină şi pentru a accelera vindecarea şi a diminua disconfortul ocular.
În funcţie de cauza şi severitatea keratitei, riscurile variază de la niciunul până la orbire. Cei mai mulţi pacienţi se recuperează complet, uneori fiind necesare corecţia chirurgicală sau chiar transplantul de cornee, acestea în funcţie de gradul de scădere a acuităţii vizuale.
Astfel, cu cât pacientul se adresează mai repede medicului oftalmolog, cu atât şansele unei refaceri complete a ochiului sunt mai mari.
Margareta
am un baiat in varsta de 23 de ani care inca de la varsta de 3 luni sacul lacrimal era infundat dupa care i aparea allergie sezoniera cu rosirea ochilor .Acum de 2 ani din 2011 medicii lau diagnosticat cu keratita punctuata[in Romania] dupa care a venit in Jordania unde medicul la diagnosticat ca are staphylococcus aureus la care sa administrat tratament cu picaturi[antibiotice si lacrimi artificial] anul trecut nu i s-a reintors deloc acum in primavara iarasi a simtit ca il deranjeaza ochiul la care s-a adresat oftalmologului care ia spus ca a recidivat iarasi keratita dar cu forme mai usoare numai cu rosirea ochiului si senzatia de a se scarpina la ochi i s-a administrat tratament cu picaturi .Intrebarea mea este keratita ramane si i reapare toata viata are nevoie de o alimentatie adecvata el fiind student la medicina anul 5in Romania .are nevoie de a face test de sange pt[imunitate]sau orice altceva .va ramane cu sechele .sau sa imi dati sfaturi mai bune.va multumesc si astept raspuns de la dumneavoastra imi cer scuze daca nu ma-m formulat corect. va multumesc.
April 6, 2013, 12:43 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara Margareta, va recomand un consult pt evaluarea corecta, numai dupa va pot sfatui. Keratita poate lasa sechele.
April 8, 2013, 6:54 p.m.caprita maria
am 48 de ani la 16 ani am avut keratita herpetica acum am dureri iar la ochi am fost la trei oftalmologi care mi au dat 3 retete diferite in 04-2011 OD -1sferic OS sticla 02- 2012 OD -0,75 OS +0,50 sferic 04-2013 alta OD-0,75cilindric,axa165grade OS+o,50 cilindric axa10grade de aproape OD +1 -0,75 OS+1,75+o,50 va dau si ex.oftalmo
April 17, 2013, 6:02 p.m.caprita maria
am 48 de ani la 16 ani am avut keratita herpetica acum am dureri iar la ochi am fost la trei oftalmologi care mi au dat 3 retete diferite in 04-2011 OD -1sferic OS sticla 02- 2012 OD -0,75 OS +0,50 sferic 04-2013 alta OD-0,75cilindric,axa165grade OS+o,50 cilindric axa10grade de aproape OD +1 -0,75 OS+1,75+o,50 va dau si ex.oftalmo
April 17, 2013, 6:03 p.m.caprita maria
am 48 de ani la 16 ani am avut keratita herpetica acum am dureri iar la ochi am fost la trei oftalmologi care mi au dat 3 retete diferite in 04-2011 OD -1sferic OS sticla 02- 2012 OD -0,75 OS +0,50 sferic 04-2013 alta OD-0,75cilindric,axa165grade OS+o,50 cilindric axa10grade de aproape OD +1 -0,75 OS+1,75+o,50 va dau si ex.oftalmo
April 17, 2013, 6:04 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara, D-na caprita Maria, herpesul cornean are ca rezultat aparitia unor dioptrii. Pentru a obtine o opinie corecta este nevoie de consult
April 17, 2013, 8:50 p.m.nina
Sotul meu s-a imbogatit cu Keratita punctata la ocghiul stang.A fost la oftalmolog si a primit tratament cu Virgan gel1,5mg/g, Pranoflog,1mg/ml,Vigamox 5mg/ml si Aciclovir,200mg-comprimate. Problema este ca a inceput sa apara si la ochiul drept si dupa trei zile de tratament nu se arata nici-o imbunatatire. Mentionez ca sotul sufera si de ciroza hepatica decompensata. Ce este de facut?
Dec. 8, 2013, 5:24 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara Nina, trebuie sa mergeti la oftalmolog. Este incorect sa va fac recomandari fara consult.
Dec. 8, 2013, 7 p.m.oli
In urma unei conjunctivite , tratata cu netildex, am fost diagnosticata cu keratita punctat. Am fost internata in spital unde am urmat un tratamet cu atropina vit A si un gel epidural. La iesire din spital , cu starea Ameliorat , mi s-a spus sa urmez un tratament cu cornergel si pic cu vit. A. Am respectat tratamentul si la control mi s -a spus ca ochiul e mai rau ca acum 2 zile. Mi s-a mai dat picaturi cu edenorm 5%. Intrebarea mea este ....ma voi vindecat sau tot timpul trebuie sa urmez tratament?
Dec. 13, 2013, 5:39 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara Oli, keratita este o afectiune ce trece greu, trebuie urmat sfatul medicului. Pt. o alta opinie puteti sa ne vizitati. Detalii pt programare la www.amaoptimex.ro
Dec. 14, 2013, 4:47 p.m.nuti
Am avut conjunctivita pe care am tratat-o cu diverse picaturi prescrise de medicul oftalmolog, agravand-o mult mai tare. La urmatorul control, la o clinica de oftalmologie, d-na doctor m-a diagnosticat cu keratita punctata superficiala. Cat duraza tratamentul ? Se vindeca?
Nov. 18, 2014, 9:12 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara Nuti, medicul care va consultat va poate raspunde corect.
Nov. 18, 2014, 11:56 p.m.Monica
Keratita herpetica se observa usor la consultul medical sau este nevoie de mai multe investigatii? Care dunt principalele semne?
July 15, 2015, 3:26 a.m.elenadodita
buna ziua ,am o pielita crescuta pe ochiul stang,am vederea incetosata,ce imi puteti recomanda ,
Aug. 2, 2015, 9:45 a.m.