Aşa zice o vorbă din bătrâni. Dar oare câţi dintre noi ştiu la ce se referă…? Desigur, ne vom gândi întâi la cosmetice cât mai naturale, fără compuşi sintetici (parabeni, silicon, oxizi de aluminiu, parfum sintetic etc.), care se pot absorbi şi depune în piele, nodulii limfatici, în ţesutul adipos sau pot afecta alte organe...
Este un pas înainte şi totuşi nu este suficient…
Ce mai putem face? Vizitarea periodică a saloanelor de cosmetică sau a cabinetelor medicale care oferă tratamente faciale sau corporale de detoxifiere (masaje cu miere de albine, drenaj limfatic manual sau cu role de jad, curăţare cu aqua detox etc.), reechilibrare (prin acupunctură, reflexoterapie etc.), stimularea sintezei de colagen şi elastină (prin stimularea cu curenţi de joasă frecvenţă, ultrasunete etc.) sau dizolvarea ţesutului adipos (prin masaje manuale, masaje cu aparate cu unde lungi sau alte metode) ne va face să ne simţim ceva mai bine.
Putem încerca şi paleta largă de intervenţii estetice chirurgicale sau nechirurgicale, dar nu avem încă reţeta menţinerii pielii frumoase.
De ce? Ar trebui să conştientizăm că pielea este o mică parte din noi (chiar dacă este cel mai mare organ al nostru) şi că are şi alte funcţii decât cea de acoperire. Pielea respiră (este permeabilă pentru gaze), pielea se hrăneşte, pielea excretă substanţe prin sebum şi transpiraţie (săruri minerale, produşi de metabolism, substanţe toxice etc.), pielea reflectă starea noastră de sănătate! Atunci când mâncăm, pielea noastră se hrăneşte cu noi şi va arăta dacă-i place sau nu; atunci când consumăm insuficient lichide pielea se va rida; atunci când organismul nostru este obosit pielea suferă, iar poluarea ne afectează în întregime. Chiar şi când suntem supăraţi sau bucuroşi, ne e frică sau suntem furioşi, pielea ne oglindeşte aceste stări.
Nu ne rămâne dacât să ne aducem aminte să mâncam alimente sănătoase şi complete (proteinele, carbohidraţii şi grăsimile de calitate pot furniza nutriţia întregului organism fără afectarea metabolismului şi formarea de depozite toxice în intestin sau în ţesuturile periferice), să facem mişcare, să ne organizam ritmul de viaţă în aşa fel încât stresul cotidian să fie cât mai puţin nociv pentru echilibrul fizic, psihic şi emoţional. Toate eforturile noastre vor fi răsplătite printr-o sănătate înfloritoare, o stare de bine general şi un aspect fizic de invidiat.
Deci, ce cheltuială facem să ţinem obrazul subţire? Depinde de noi!