None

Mersul la sala, cauza frecventa a sindromului impingement al umarului

În ultimii ani, antrenamentul într-un centru de fitness şi body building, fără supravegherea atentă a unui kinetoterapeut, a devenit o problemă în ceea ce priveşte apariţia sindromului impingement al umărului. Tot mai mulţi indivizi, care frecventează „sălile de forţă”, acuză dureri la nivelul umărului şi reducerea mobilităţii articulaţiei scapulo-humerale. Acestea se datorează tonifierii incorecte a musculaturii umărului, mai precis, lipsei mişcărilor care tonifică muşchii componenţi ai „coafei rotatorilor”, aceştia fiind cei mai importanţi stabilizatori dinamici ai articulaţiei gleno-humerale.

Sindromul impingement apare în urma compresiei tendoanelor muşchilor ce formează „coafa rotatorilor”(supraspinosul, infraspinosul, subscapularul şi micul rotund ) şi a bursei subacromiale. Se caracterizează prin durere, care persistă mai mult timp şi reducerea amplitudinii anumitor mişcări la nivelul articulaţiei scapulo-humerale. Durerea este accentuată de activităţi care implică ridicarea braţului peste nivelul umerilor sau de odihnă pe partea afectată.

Este cunoscut faptul că, evaluarea corectă şi completă, reprezintă un element foarte important în stabilirea obiectivelor tratamentului, dar şi a mijloacelor terapeutice utilizate. Astfel, în cazul sindromului impingement, sunt utilizate teste care includ mobilizarea pasivă a umărului cu uşoară presiune pe acromion, cu îngustarea spaţiului subacromial, dar şi mobilizarea activă cu rezistenţă, pentru mişcările de flexie, rotaţie externă (infraspinos şi rotund mic) şi rotaţiei internă (subscapular).

Pentru diagnosticul de certitudine este necesară o radiografie a umărului realizată cu vedere anteroposterior cu braţul în rotaţie externă de 30, cu vedere în Y şi cu vedere axilară.

Caracteristic indivizilor care frecventează centrele de fitness este sindromul impingement stadiul I. În aceste cazuri, tratamentul este unul conservator, constând în medicaţie antiinflamatorie nesteroidiană, crioterapie, electroterapie şi kinetoterapie .

Este necesar ca tratamentul kinetic să fie aplicat cât mai devreme posibil, în scopul reducerii gradului de compresie la nivelul spaţiului subacromial, tonifierii muşchilor „coafei rotatorilor” şi prevenirii apariţiei leziunilor la nivelul tendoanelor acestora.

Iniţial, programul kinetic va cuprinde exerciţii de stretching, care să menţină mobilitatea articulaţiei şi elasticitatea muşchilor şi tendoanelor de la nivelul umărului. Pe parcurs, se introduc exerciţiile pentru tonifierea musculaturii stabilizatoare a articulaţiei gleno-humerale.

Kinetoterapeut doctorand Daniela STANCA

Centrul de recuperare medicală şi reabilitare funcţionalăKINETO DEMA GROUP

mail: dana_stanca@yahoo.com

Tel: 021/314.38.15

0722.839.882

Comentarii


istrate

foarte interesant si util, multumim.

April 25, 2013, 5:44 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha