Autor : Ştefan Georgescu,
Business Development Manager, Clinica Recumed
.
În decursul timpului, afecţiunile medicale au evoluat în aceeaşi măsură ca şi omul. Prin progresul tehnologic şi al automatizării speranţa de viaţă a oamenilor a crescut simţitor. Unele scenarii extreme spun că un copil născut în 2010 va putea trăi chiar până în 2150.
Imaginaţi-vă o persoană în vârstă de 90 de ani care acuză o durere de genunchi de la vârsta de 50 de ani, apoi , gândiţi-vă o clipă la timpul şi la costurile care implică ameliorarea acestei condiţii!
De ce recuperare medicală ?
Tot mai frecvente au devenit afecţiunile care interesează structuri implicate în postura şi aliniamentul corpului şi sunt denumite generic afecţiuni musculoscheletale. Aceste afecţiuni, dacă nu sunt evaluate corect, duc la o serie de complicaţii destul de importante, pe termen lung.
În societăţile dezvoltate accentul se pune pe prevenţia afecţiunilor musculoscheletale, prin conştientizarea societăţii civile asupra riscurilor şi a costurilor care pot genera aceste afecţiuni dacă nu sunt tratate la timp.
Care sunt, de fapt , afecţiunile musculoscheletale?
De la entorse, luxaţii, întinderi sau rupturi musculare, scolioză, torticolis, hernie de disc până la spondiloză, gonartroză, poliartrită reumatoidă, pareze, parestezii etc., toate acestea intră în categoria afecţiuni musculoscheletale.
Cum ştiu că am o astfel de afecţiune?
Disconfortul la mişcare sau în repaus, apariţia durerii şi a inflamaţiei într-o anumită zonă anatomică sunt primele semne. Multe dintre aceste afecţiuni se vindecă spontan, dar marea majoritate pot genera probleme serioase în timp dacă nu sunt evaluate de un specialist în momentul în care au apărut.
Ce e de făcut?
Fie ajungeţi la medicul de familie, care poate evalua obiectiv problema, şi, în funcţie de gravitatea ei vă poate orienta către un specialist de recuperare medicală, fie vă programaţi direct la o consultaţie de specialitate.
Ce presupune un tratament de recuperare medicală ?
După ce vi s-a pus un diagnostic, se stabileşte o schemă de tratament, care poate conţine mai multe proceduri. Aceste proceduri fizicale pot fi: kinetoterapie individuală sau la diferite aparate, fizioterapie (ultrasunet, laser, electrostimulare, băi galvanice etc.), hidroterapie - duş subacval, masaj terapeutic sau de relaxare, drenaj limfatic. De remarcat este că toate aceste proceduri sunt noninvazive.
De obicei se recomandă 10 şedinţe de tratament, care ar fi bine să fie consecutive. Durata medie a unei şedinţe este de 30-40 minute. Pentru kinetoterapie este indicat să aveţi un echipament sport.
Cât costă?
Este dificil de estimat un cost, pentru că depinde foarte mult de numărul de proceduri şi de numărul de şedinţe de tratament. Mai este un aspect care trebuie luat în considerare, pentru că există în general trei tipuri de nevoi pentru astfel de servicii:
- persoanele care vor să prevină anumite afecţiuni - în cazul acesta vorbim despre 2 sau maximum 3 proceduri, ceea ce implică automat costuri mici;
- persoanele care tratează sau ameliorează o afecţiune - în acest caz este vorba despre 4 sau maximum 5 proceduri, ceea ce înseamnă nişte costuri mai mari decât la prima categorie;
- persoanele care vin pentru reabilitare fizică - în acest scenariu numărul procedurilor poate ajunge până 7 sau 8, iar costurile sunt ceva mai mari.
La cine pot apela ?
Clinica Recumed are cele mai potrivite soluţii pentru cele mai diverse afecţiuni, iar metodele folosite sunt dintre cele mai avansate şi mai eficace în domeniu.