None

Ergonomia-un conceput straniu,dar cu implicatii majore in sanatate

Multe dintre domeniile de activitate actuale beneficiază de pe urma studiilor ergonomice. Această disciplină a început să capete însemnătate abia după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, deşi era menţionată în diferite lucrări ştiinţifice încă din secolul XIX. Cuvântul ergonomie provine din limba greacă şi este format din două cuvinte: ergo = muncă şi nomos = lege.

În mare, ergonomia este disciplina ştiinţifică ce studiază interacţiunea dintre oameni şi alte elemente ale unui sistem. Practic, această disciplină ştiinţifică furnizează soluţii menite să contrabalanseze dezechilibrele dintre capacitatea fizica funcţională şi solicitările care apar în activităţile umane de zilnice, indiferent de natura acestora, prin identificarea cauzelor ce pot produce disconfort sau pot ameninţa integritatea corporală.

Ergonomia fizică se referă la modul de raportare la activitatea fizică a caracteristicilor anatomice, fiziologice şi biomecanice ale omului. Ca domenii de studiu ar fi: posturile de lucru, manipularea obiectelor, mişcările repetitive, tulburările musculoscheletale, designul locului de muncă, sănătatea şi securitatea în muncă.

În România, ergonomia la locul de muncă este de cele mai multe ori neglijată. Costurile implementării posturilor de lucru ergonomice de către angajatori sunt destul de mari, iar marea majoritate a angajaţilor nici măcar nu se gândesc la aşa ceva. Aduceţi-vă aminte: De câte ori treceaţi pe lângă un şantier, nu cu mult timp în urmă, câţi dintre muncitori purtau cască de protecţie sau mănuşi? Sau ce fel de scaun aveţi la birou?

Atitudinile vicioase în faţa computerului, ore în şir pe scaun la birou sau în fotoliul automobilului, mişcările repetitive de manipulare, statul în picioare perioade lungi, toate sunt activităţi care pot genera: lombalgia, dureri în zona cervicală, dureri ale umerilor şi ale braţelor, limitarea mişcărilor în articulaţii, sindromul de tunel carpian, edemele de membre etc. Aceste tulburări musculoscheletale afectează în general muşchii, tendoanele şi nervii membrelor superioare şi inferioare.

Soluţia pentru acest gen de afecţiuni, pe care oamenii le dobândesc pe fondul activităţilor profesionale, este dată în bună parte de medicina fizică şi de recuperare.

Recumed este o clinică de elită, specializată şi recunoscută nu numai pentru recuperarea fizică, ci şi pentru experienţa în domeniul tratamentelor şi recomandărilor în afecţiuni dobândite în urma activităţilor profesionale.

Autor: Ştefan Georgescu - Business Development Manager - Clinica Recumed

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha