None

Ce este Alzheimer si cum "luptam" cu aceasta boala

(continuare)

Din punctul de vedere al momentului apariţiei, boala Alzheimer se clasifică în:

Alzheimer cu debut precoce – întâlnită la persoanele cu vârsta sub 65 de ani;

Alzheimer cu debut tardiv - după 65 de ani, când de cele mai multe ori apare sub forma demenţei mixte (Alzheimer şi vasculară).

La sfârşitul anului 2008 se înregistrau în lume 30 de milioane de persoane suferinde şi se preconizează că la finele acestui an cifra se va ridica la aproximativ 34 de milioane. În Europa sunt 6,1 milioane de oameni care suferă de Alzheimer, iar specialiştii avertizează că în următorii ani acest număr se va dubla. Potrivit Conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, această afecţiune aduce cei mai mulţi ani cu dizabilităţi în viaţa pacienţilor, mai mulţi chiar decât bolile cardiovasculare sau chiar cancerul. Prevalenţa bolii se situează între 3% şi 5% la persoanele peste 65 de ani şi se dublează cu fiecare an peste aceasta vârstă.(Sursa: Cristina Mazilu)

Aceste statistici îngrijorătoare atrag atenţia asupra unui alt aspect important, şi anume momentul diagnosticării bolii. Acesta este uneori amânat foarte mult, astfel încât diagnosticul fiind pus târziu, tratamentul este recomandat şi urmat de asemenea cu foarte mare întârziere. Efectele tratamentului medicamentos pot fi cu mult amplificate în cazul în care îngrijirile acordate bolnavului sunt adecvate.

Îngrijirea adecvată acordată unui bolnav de Alzheimer presupune tratamentul sau prevenirea complicaţiilor. Dintre acestea sedentarismul poate întreţine afecţiuni cutanate, circulatorii, pulmonare, iar lipsa de supraveghere, singurătatea, lipsa unei comunicării cu rudele, cu prietenii pot grăbi evoluţia bolii.

Pe de altă parte, un program zilnic clar, într-o colectivitate, cu activităţi şi exerciţii permanente, repetitive, poate încetini evoluţia bolii, ajută la menţinerea orientării în spaţiu şi timp şi permite efectuarea unor activităţi de bază indispensabile, crescând atât ideea de utilitate personală cât şi nivelul calităţii vieţii.

Cei dragi dumneavoastră pot primi această gamă de îngrijiri şi mult mai multe în Centrul de zi pentru persoane cu Alzheimer deschis de ActiveCare. Vă aşteptăm orice solicitare pentru că experienţa noastră prinde valoare prin ajutorul pe care îl acordăm zilnic tuturor celor care au nevoie de noi!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha