Lipsa de iod şi disconfortul cotidian, alimentaţia deficitară, necunoaşterea primelor semne ale bolilor şi absenţa unui control medical favorizează problemele tiroidiene.
Glanda tiroidă cântăreşte aproximativ 10-20g, este situată la nivelul bazei gâtului, fiind formată din 2 lobi uniţi printr-un istm. Principalele afecţiuni sunt: hipotiroidismul, caracterizat printr-un nivel insuficient de hormoni, cauzând încetinirea metabolismului, şi hipertiroidismul , constând în secreţia în exces a acestor hormoni.
Hipotiroidia are manifestări clinice multisistemice:
tegumente uscate
edeme faciale
alopecie
creşterea ponderală prin retenţie hidrosalină
inapetenţă, constipaţie
astenie fizică marcată
intoleranţă la frig
cardiomegalie (cel mai frecvent prin revărsat pericardic), hipertensiune arterială diastolică, bradicardie
depresie, bradipsihie, bradilalie, tulburări mnezice
menoragii, amenoree, galactoree, infertilitate, libido redus
Tratamentul alopat al hipotiroidismului permanent se realizează cu levo-tiroxina şi urmăreşte restabilirea normotiroidismului cu efecte secundare minime.
Fitoterapia recomandă următoarele preparate HOFIGAL: Uleiul de cătină , sursa cea mai importantă de beta-caroten natural, Spirulina, Spirulina cu Seleniu, Hof . Imun (Echinacea, vitamina C şi Zinc), Tinctura de ovăz, Gemoderivat de Păducel şi Mesteacăn Pufos şi Ulei de peşte Omega 3.
Hipertiroidia prezintă următoarele semne şi simptome:
hiperactivitate, labilitate afectivă, insomnie, fatigabilitate
tegumente calde, catifelate, transpiraţii abundente, intoleranţă la căldură
scădere ponderală cu apetit crescut (frecvent la adulţii tineri) şi cu apetit scăzut (mai frecvent la vârstnici)
oligomenoree sau amenoree, uneori scăderea libidoului
tranzit intestinal accelerat
sete, poliurie
prurit, alopecie, retracţie palpebrală
Cele mai frecvente forme de hipertiroidism (boala Basedow-Graves, guşă toxică multinodulară, adenomul toxic tiroidian) dispun de trei modalităţi majore de tratament alopat: antitiroidienele de sinteză, iodul radioactiv şi terapia chirurgicală.
Fitoterapia poate completa tratamentul alopat prin următoarele remedii:
Salvie, Gemoderivat de Sânger (muguri), Gemoderivat de Păducel (mlădiţe), Gemoderivat de Tei argintiu (muguri), Passisclerotin, Gemoderivat de Călin (muguri) este indicat în asociere cu gemoderivatul de Sânger în cazul hipertiroidiei. (Pol Henry: ,,Compendiu de Gemoterapie Clinică”).
Situaţiile stresante cu care ne confruntăm zilnic, precum problemele de la locul de muncă sau din cadrul familiei, momentele în care dăm examene sau ne aflăm într-un impas emoţional ne afectează atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic. Toate acestea influenţează în mare măsură apariţia diverselor boli endocrine. Plantele reprezintă un sprijin în primul rand în prevenirea acestor afecţiuni, dar şi ca tratament adjuvant în cazul diagnosticării unei boli tiroidiene.
violeta
buna ziua, As dori un,, tratament ,, pentru hipertiroida in special ,va rog f mult. Astept raspuns ,MULTUMESC
Oct. 22, 2011, 4:12 p.m.Druchs Gabriela
Sufăr de tiroidită autoimună Hashimoto. Medicul mi-a recomandat să iau eutirox și un ceai de la plafar care să distrugă anticorpii care atacă tiroida, „ceai de reglare a tiroidei”. La administrarea acestui ceai am avut reacții alergice puternice : inflamarea pleoapelor, mâncărimi pe tot corpul și a trebuit să renunț. Cu ce pot înlocui acest ceai ? Vă mulțumesc.
Aug. 11, 2017, 8:23 a.m.Druchs Gabriela
Sufăr de tiroidită autoimună Hashimoto. Medicul mi-a recomandat să iau eutirox și un ceai de la plafar care să distrugă anticorpii care atacă tiroida, „ceai de reglare a tiroidei”. La administrarea acestui ceai am avut reacții alergice puternice : inflamarea pleoapelor, mâncărimi pe tot corpul și a trebuit să renunț. Cu ce pot înlocui acest ceai ? Vă mulțumesc.
Aug. 11, 2017, 8:24 a.m.Druchs Gabriela
Pe 11 august v-am trimis o rugăminte. Sunt sigură că ați avut bunăvoința să-mi răspundeți dar un alt membru al familiei, fără să-mi cunoască solicitarea, a șters răspunsul dumneavoastră. Vă rog să aveți amabilitatea și să mă consiliați din nou. Vă mulțumesc anticipat.
Aug. 16, 2017, 6:40 a.m.Neamtu Simona
Buna ziua, As dori un tratament pentru a ajuta buna functionare a tiroidei. In anul 2012 mi-a fost extirpat lobul stang tiroidian in urma aparitiei pe acesta a unui nodul. Nu urmez tratament de substitutie deoarece analizele se situeaza in limite normale dar de 1 an de zile lobul existent a crescut in dimensiune si medicul m-a informat ca se poate ca pe viitor sa fie nevoie de supliment Eutirox. As dori sa preintampin acest lucru sau sa intarziu cat mai mult Multumesc
Nov. 13, 2017, 1:48 p.m.