Boala Crohn este o afecţiune cronică granulomatoasă cu evoluţie în general recurentă, care poate afecta orice segment al tubului digestiv. Localizările preferenţiale sunt ansa ileală distală (împreună sau nu cu valva ileocecală şi cecul), restul şi anusul.
Din punct de vedere anatomopatologic există un stadiu de debut, cu hiperplazie limfatică, obstrucţia limfaticelor în submucoasă cu ulceraţii, un stadiu intermediar, cu afectare mucoasă şi submucoasă şi îngroşarea pliurilor, şi un stadiu tardiv, cu extensie transparietală, ulceraţii şi fistule. Maladia asociază modificări fibroase retractil.
Din punct de vedere semiologic imagistic (CT şi MRI) distingem o fază acută şi o fază cronică. Modificările acute apar ca stratificare morală, cu hipercaptarea substanţei de contrast la nivelul mucoasei, submucoasa apărând hipodensă (sau hipointensă), iar inelul extern, musculară sau seroasă hipercaptant. Existenţa stratificării parietale semnifică reversibilitatea leziunilor. În faza cronică apar zone de stenoză, dispare stratificarea mucoasei şi apar fistule şi abcese. În ambele stadii (acut sau cronic) se constată proliferare fibromezenterică, hipervascularizaţie mezenterică, cu dilataţie mezenterică cu vase tortuoase şi semnul „pieptenului” (prin dezvoltarea vasa recta). Totodată se constată adenopatii şi abcese.
Examenul CT este rapid, la aparatele multislice putând dura 10-15 minute, dar necesită injectarea de substanţă de contrast oragano-iodată (cu potenţial alergogen). Administrarea antispasticelor nu este absolut necesară, dar examenul este iradiant, necesitând reexaminarea abdomino-pelviană de 3-4 ori.
Examenul MRI durează mai mult (25-35 minute), este mai costisitor şi necesită administrarea de antispastice şi de soluţii hipertone, însă este o metodă neiradiantă, fără riscuri la injectarea substanţei de contrast. Proliferarea fibroadipoasă mezenterică este mai evidentă la MRI. Examenul MRI este de elecţie pentru evidenţierea fistulelor.
Ambele metode permit un diagnostic iniţial de suspiciune în fază acută şi ambele pot stadializa o boală deja diagnosticată, arătând localizările cronice şi/sau acute şi apreciind gradul de activitate al bolii .
Dr. Tudor Cipruţ
Medic primar radiolog
Doctor în medicină