None

Solutii apiterapice in tratamentul afectiunilor urogenitale

Afecţiuni urologice

Hiperplazie de prostată

Administrate în amestecuri sau ca atare, produsele apicole contribuie la ameliorarea prostatismului – ansamblu de tulburări cauzate de creşterea anormală a glandei prostată – cu întregul său cortegiu de complicaţii şi tulburări dezagreabile. Afecţiunile prostatei apar frecvent la bărbaţi, începând cu vârsta de 50 de ani. Simptomele cuprind necesitatea presantă şi frecventă de a urina, cu emisiuni de cantităţi mici de urină, o slăbire a jetului urinar şi o micţiune dificilă, adeseori dureroasă.

O alimentaţie bogată în grăsimi de origine animală este unul dintre factorii etiologici ai acestei boli în populaţiile occidentale. În astfel de cazuri, precum şi în cazul adenomului de prostată (tumoră benignă), administrarea polenului floral oferă rezultate interesante, care merită reţinute datorită efectelor sale antiinflamatorii deloc de neglijat.

Propolisul se dovedeşte extrem de util în toate cazurile de infecţie a glandei, hipertrofie benignă sau adenom de prostată. Evoluţia clinică a prostatitei este spectaculoasă în cazul aplicării acestui produs datorită proprietăţilor sale imunostimulatoare, antibacteriene, antiinflamatorii, anestezice şi regeneratoare. În cursul tratamentului este posibilă chiar vindecarea clinică, cu dispariţia rapidă a durerii şi a inflamaţiei, cu reducerea volumului acesteia. Acţiunea se traduce şi printr-o senzaţie de bine regăsită de bolnav, accentuată şi prin recuperarea funcţională a organului.

În tratamentul adenomului, produsele apicole constituie un preţios ajutor în ameliorarea celor mai multe simptome, diminuând frecvenţa şi necesitatea micţiunilor, volumul şi consistenţa tumorii şi, mai ales, pentru revigorarea stării generale a pacientului, oferindu-i posibilitatea de a dormi fără întreruperi. Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că utilizarea produselor stupului în acest scop trebuie abordată atât complementar tratamentelor farmacologice cât şi chirurgiei, care devin terapii curative pentru cazurile cele mai grave. Începând de la vârsta de 50 de ani, înţelepciunea le recomandă totuşi bărbaţilor să recurgă la stup şi la produsele sale pentru a preveni apariţia prostato-veziculitei şi a adenomului de prostată.

Hidrocel şi hipertrofie de prostată

Încercările clinice realizate pe subiecţi care suferă de hidrocel (acumulare de lichid seros în tunica vaginală a testiculelor sau în învelişurile cordonului spermatic) au demonstrat că instilarea locală de propolis atenuează semnificativ intensitatea simptomelor clinice, limitând în acelaşi timp riscul de recidivă.

Polenul şi propolisul acţionează sinergic în tratamentul oral al hiperplaziei (creşterea în volum) benigne de prostată, pentru a conduce la remisiunea manifestărilor dureroase şi a favoriza ameliorarea atât de necesară a stării generale a bolnavului. În cazul polenului, efectele pozitive în tratamentul acestei afecţiuni sunt determinate de prezenţa unor compuşi denumiţi acizi hidroxamici şi, fapt deloc de neglijat, pentru ameliorarea funcţională a glandei, de aportul în precursori de hormoni androgeni ai acestuia.

Iată o posibilă schemă de tratament pentru acest tip de afecţiuni:

Hipertrofie de prostată

15 grame de polen zilnic, în 3 prize sau, altfel exprimat, 1-3 linguriţe de polen pe zi, înainte de mese.

Propolis (în cazul capsulelor de 1 g) de 3 ori pe zi.

Tinctură de propolis câte 30 picături de mai multe ori pe zi.

Supozitoare cu miere (0,4 g) + polen (0,15 g) + propolis (0,3 g) + lăptişor de matcă (0,05 g) + ceară de albine (0, 1 g) şi unt de cacao (butir cacao) q.s. – supozitoare care se pot prepara pe bază de reţetă – este o formulă asemănătoare cu a unui produs, denumit Mipropol, care se prepara în Institutul de Apicultură din Bucureşti,. Astfel de supozitoare de prepară pe bază de reţetă la farmacia Apifarm. Supozitoarele se administrează seara la culcare, după o baie călduţă de şezut de circa 30-45 de minute. Tratamentul se aplică timp de 30-40 de zile.

La acest tratament local, se asociază:

2 linguriţe de polen cu miere şi lăptişor de matcă 2%, care se administrează dimineaţa şi seara.

De menţionat că aceste tratamente naturale nu exclud terapia clasică recomandată în astfel de cazuri.

Infertilitate, impotenţă, astenie sexuală

În societatea contemporană, omul se vede confruntat cu numeroase cauze de stres care influenţează mai ales viaţa sa afectivă şi sexuală. Acest fapt poate conduce la creşterea incidenţei cazurilor de impotenţă sexuală şi explică de ce se recurge din ce în ce mai des la tehnologii de tipul fecundării in vitro. Anumite forme de impotenţă sau de astenie sexuală la bărbat sunt, de asemenea, destul de severe, întrucât capacităţile reproducătoare sunt şi ele diminuate prin efectul vârstei. Este ceea ce caracterizează andropauza, a cărei instalare este progresivă, contrar menopauzei de la femeie. Într-o astfel de situaţie, orice mijloc nou susceptibil să contribuie la restaurarea activităţii hormonale şi, ca urmare, a apetitului sexual, este întotdeauna bine venit.

Din punct de vedere clinic, impotenţa sexuală este în general însoţită de un tablou clinic complex : instabilitate psihică, tendinţe depresive, iritabilitate, tulburări afective, de memorie, de concentrare şi atenţie, scăderea libidoului, insomnii, oboseală fizică şi uneori dureri localizate. Acolo unde pastila albastră a «fericirii» face minuni îşi poate găsi locul şi introducerea produselor apicole. Astfel, administrarea de polen în doze de 15 până la 30 g pe zi revitalizează şi chiar induce o stare de euforie, exercitând un efect specific asupra testiculelor, activând în acelaşi timp şi procesul de spermatogeneză. Prin acţiunea sa benefică generală asupra metabolismului, lăptişorul de matcă normalizează funcţia glandelor suprarenale producătoare de hormoni androgeni. La femeie, producerea de estrogeni la nivel ovarian este, într-o oarecare măsură, dependentă de acest proces. O serie de lucrări ştiinţifice subliniază prezenţa în lăptişorul de matcă a acetilcolinei, mediator chimic ce produce vasodilataţie, fenomen indispensabil erecţiei peniene.

Tratamentul afecţiunilor cronice de prostată cu propolis şi venin de albine constituie, la rândul său, un bun mijloc de trezire a unui libido diminuat. Retragerea inflamaţiei prostatei are ca efect reducerea volumului glandei şi deci suprimarea durerilor, favorizând reactivarea funcţiei sexuale. Revenirea potenţei sexuale este spectaculoasă în cazul tratamentelor cu venin de albine, întrucât nivelul vindecărilor este de 80 – 90%.

Câteva recomandări din practica medicală :

Sterilitate masculină

• lăptişor de matcă sau polen ca suplimente nutritive

Sterilitate prin hipospermie

• polen, 2 linguriţe pe zi, timp de 2 – 3 luni

Disfuncţii sexuale (impotenţă)

• larve de trântor (Apilarnil) liofilizat , 2 drajeuri pe zi, timp de 2-3 luni

• Polen, câte 2 linguriţe de 2-3 ori pe zi

• Apipunctură cu venin de albine vii, timp de 7 zile, în punctele de acupunctură de pe meridianul rinichiului R-2 (rangu) şi R-3 (taixi)

• O suplimentare a alimentaţiei cu faguri de miere, păstură şi lăptişor de matcă

• Fitoterapia asociată tratamentului apiterapic oferă rezultate foarte bune: 30 g de ginseng (Panax sp.)

Adenom de prostată (adenofibrom)

• Supozitoare cu 0,1 g de propolis în 2 g de unt de cacao, zilnic (în farmacii şi centrele de produse naturale - supozitoarele MIPROSEPT – be bază de propolis

• Supozitoare cu miere (0,4 g) + polen (0,15 g) + propolis (0,3 g) + lăptişor de matcă (0,05 g) + ceară de albine (0, 1 g) şi unt de cacao (butir cacao) q.s. – supozitoare care se pot prepara pe bază de reţetă – este o formulă asemănătoare cu a produsului Mipropol care se prepara în Institutul de Apicultură din Bucureşti. Astfel de supozitoare de prepară pe bază de reţetă la farmacia Apifarm. Supozitoarele se administrează, seara la culcare, după o baie călduţă de şezut de circa 30-45 de minute. Tratamentul se aplică timp de 30 – 40 de zile. La acest tratament local, se asociază:

• Miere cu propolis 5% (miere propolizată 5%)

• Polen 2 linguriţe pe zi (dimineaţa şi seara) + miere cu lăptişor de matcă 2% şi propolis 5%. Tratamentele se combină, dar ele nu exclud aplicarea tratamentului chimioterapic adecvat.

Afecţiuni peniene

Cazurile de induratio penis plastica (induraţia corpilor cavernoşi penieni) constau într-o alterare a ţesuturilor caracterizate printr-o transformare fibroasă. Afecţiunea este torturantă din cauza durerilor violente pe care le provoacă, mai ales în timpul erecţiei şi al actului sexual. Aplicarea topică a unui unguent cu propolis completează terapia convenţională (chirurgia este o metodă radicală), probabil «înmuind» ţesuturile sclerozate. Acest balsam are ca efect dispariţia durerilor peniene cu reprimarea curburii din cursul erecţiei.

Induratio penis plastica

• supozitoare cu 0,1 g de propolis în 2 g de unt de cacao, zilnic (în farmacii şi centrele de produse naturale - supozitoarele Miprosept – be bază de propolis

• Unguent cu propolis sub formă de plasturi

• Pe cale orală: miere cu propolis 5%

• Durata tratamentului este de 1-6 luni

Obstetrică şi ginecologie

1. Obstetrică

O serie de studii clinice realizate pe paciente aflate în fazele terminale ale sarcinii au demonstrat că injectarea intramusculară de lăptişor de matcă ar putea fi eficientă pentru tratarea simptomelor precoce ale toxemiei gravidice. Albuminuria (prezenţa de albumină în urină), edemele şi hipertensiunea, care preced eclampsia, sunt de fapt corectate în cea mai mare parte a cazurilor.

Riscurile de apariţie a vergeturilor la femeia gravidă pot fi reduse prin masarea abdomenului cu miere polifloră de munte, miere de lavandă, de portocal sau de tei (specifică ţării noastre), la care se poate adăuga o cantitate mică de lăptişor de matcă (concentraţie 1%), totul omogenizat pe baie de apă la temperatura de 35ºC.

Aplicarea mierii sub formă de cataplasmă este la rândul său justificată după o naştere prin cezariană. Durata de spitalizare este scurtată semnificativ, iar cicatrizarea plăgii devine deja efectivă după numai 2 zile de tratament cu miere. Între altele, rezultatul este şi foarte estetic, cicatrizarea fiind uniformă.

Administrarea de lăptişor de matcă, polen proaspăt, miere polifloră de fâneaţă şi de munte va favoriza lactaţia, precum şi revenirea post-partum.

Hipertensiunea de sarcină

Toxemia gravidică este o boală specifică sarcinilor avansate. Manifestările sale clinice sunt hipertensiunea, proteinuria (prezenţa de proteine în urină), edemul şi iritabilitatea sistemului nervos central. Cazurile cele mai grave conduc la eclampsie (accese repetate de convulsii urmate de o stare de comă).

Cauzele bolii sunt încă puţin cunoscute. Un mijloc de control al evoluţiei acesteia ar putea fi legat de obiceiurile alimentare, atâta timp cât manifestările nu sunt prea grave. După un tratament cu miere se constată o normalizare a tensiunii arteriale, fie că este vorba de cea diastolică sau de cea sistolică. Efectul hipotensor al mierii se bazează pe trei factori: ea acţionează, se pare, ca un sedativ comparabil cu anumite medicamente utilizate în mod curent; în al doilea rând, produce un efect diuretic datorită conţinutului bogat în fructoză şi glucoză; şi, în final, în compoziţia sa există o serie de compuşi analogi cu unele prostaglandine, substanţe produse în mod natural de organism, între care multe sunt dotate cu efecte hipotensive.

Toxemie şi hipertensiune de sarcină

• miere, 3 linguriţe cu 1 oră înainte de micul dejun, 3 linguriţe la 2 ore după dejun şi 3 linguriţe după cină. Mierea se administrează dizolvată în apă.

Sindrom premenstrual, amenoree, dismenoree

Produsele stupului pot interveni în reglarea unor tulburări menstruale funcţionale. Este cazul mai ales al lăptişorului de matcă şi al propolisului. Acesta din urmă este deosebit de bine adaptat pentru a elimina semnele dezagreabile, uneori chiar penibile, vezi tot spectrul de simptome ale femeilor la vârsta procreaţiei şi care însoţesc perioada menstruală.

La adolescentă, tulburările dismenoreice (care interesează menstruaţiile dureroase) sunt, de cele mai multe ori, cauzate de un uter încă insuficient dezvoltat – deci imatur funcţional –, precum şi de sensibilitatea sa prea scăzută la influenţele hormonale.

O serie de constituenţi naturali capabili de activitate de tip hormonal, prezenţi în extracte de polen sau păstură şi, mai mult, asocierea acestora cu lăptişorul de matcă acţionează favorabil asupra maturizării uterului în stadiul său precoce, prin instalarea unui efect trofic natural.

2. Ginecologie

Produsele stupului şi-au demonstrat eficienţa în tratamentul celor mai multe tipuri de infecţii interesând sfera genitourinară. Aplicarea locală a propolisului, la nivel vaginal - sub formă de creme, ovule etc.- este deosebit de eficientă în combaterea trichomoniazei, produsă de Trichomonas vaginalis, care infectează mai ales femeile mature. Proprietăţile antibacteriene şi efectul cicatrizant-regenerator al flavonelor şi al acizilor aromatici prezenţi în compoziţia propolisului contribuie în mod spectaculos la eliminarea inflamaţiei concomitente a mucoasei vaginale.

Trebuie reamintită aici uşurinţa de administrare a unui astfel de tratament, absenţa fenomenelor secundare sau toxice, fapt care face din acest produs natural o alternativă avantajoasă.

Utilizarea propolisului poate la fi la fel de utilă la femeile care suferă de diverse afecţiuni ginecologice, aşa cum atestă o serie de studii clinice. În stările inflamatorii cronice ale mucoasei uterine şi ale uterului, care pot antrena o distrofie a colului uterin ce le poate expune pe paciente la riscul de apariţie a unui proces de dezvoltare tumorală, utilizarea zilnică propolisului, timp de mai multe săptămâni, este suficientă pentru a se obţine distrugerea focarului inflamator şi o regenerare a epiteliului. În astfel de condiţii, riscul de instalare a procesului de formare a celulelor canceroase este îndepărtat.

Toate celelalte produse apicole au demonstrat, la rândul lor, la animale de laborator, un efect tonic asupra muşchiului uterin. Activitatea cea mai importantă se înregistrează în cazul administrării păsturii şi a propolisului.

Aşa cum am menţionat deja, proprietăţile antibacteriene, antifungice şi cicatrizante ale propolisului îşi găsesc numeroase aplicaţii în domeniul foarte vast al bolilor ginecologice. Tratamentul cu ajutorul tampoanelor vaginale a fost aplicat cu succes în clinică, acolo unde terapiile convenţionale eşuează în mod repetat. Este vorba de vindecarea colpitelor (inflamaţii ale vaginului) de diverse origini, a endocervicitelor (inflamaţii ale mucoasei interne a colului uterin), a pseudoeroziunilor de la nivelul extremităţii vaginale a colului uterin sau a pruritului vaginal cauzat de dezechilibrele hormonale la femeile aflate în jurul vârstei de patruzeci de ani.

La o vârstă mai avansată, o soluţie mixtă de propolis şi polen (sau miere) este indicată în cazul celor care suferă de leucoplazie, o afecţiune persistentă ce poate degenera în cancer. Amestecul de produse apicole aduce vindecarea în procentaje foarte satisfăcătoare (circa 80% din paciente) şi contribuie şi la suprimarea durerii şi, mai ales, a dispareuniei, adică a suferinţei resimţite de femeie în cursul actului sexual. Colpitele şi endocervicitele pot fi contractate nu numai în cursul unei infecţii cu Trichomonas vaginalis, ci şi ca urmare a diferitelor contaminări bacteriene sau micotice, care pot fi rapid eradicate sub acţiunea propolisului. Pentru leucoree se administrează ovule cu propolis.

Menopauză

Apiterapia poate constitui un bun mijloc natural pentru atenuarea tulburărilor inerente menopauzei la femei (sau a andropauzei la bărbat). O cură de produse apicole, mai ales pe bază de polen, este suficientă pentru a ameliora în mod spectaculos starea psihică a persoanelor în cauză, după numai câteva zile de tratament. De fapt, o serie de compuşi ai polenului (flavone şi fitosteroli) compensează parţial deficitul de estrogeni. Tulburările caracteristice precum bufeurile de căldură, transpiraţiile subite sau iritabilitatea se atenuează, în timp ce oprirea tratamentului conduce la reapariţia simptomelor. Complementar unui tratament hormonal substitutiv, curele prelungite şi repetate de polen constituie deci un adjuvant natural preţios şi foarte interesant şi în general acceptat cu uşurinţă de femei.

 

Comentarii


Irimia Melania

Buna ziua!\r\nAcum un an de zile am suferit o operatie de histerectomie totala cauzata de un carcinom in situ ceea ce a dus la o menopauza indusa,nu pot avea relatii sexuale deoarece am niste dureri groaznice la contact si mai nou acum o saptamana cand am mers la medic si am facut iarasi un papanicolau pentru a evita o recidiva mi s-a gasit trichomonas vaginalis.Dat fiind scrta relatare ce-mi sugerati pentru situatia data?\r\nVa multumesc,

Dec. 17, 2012, 1:41 p.m.
4
1

Bogdan

Buna ziua, sunt interesat de acest produs-Supozitoare cu miere (0,4 g) + polen (0,15 g) + propolis (0,3 g) + lăptişor de matcă (0,05 g) + ceară de albine (0, 1 g) şi unt de cacao (butir cacao) q.s. cum as putea optine si de unde ! sunt din Sebes jud Alba, va multumesc o zi frumoasa

Sept. 16, 2015, 10:05 a.m.
3
1

Bogdan

Buna ziua, sunt interesat de acest produs-Supozitoare cu miere (0,4 g) + polen (0,15 g) + propolis (0,3 g) + lăptişor de matcă (0,05 g) + ceară de albine (0, 1 g) şi unt de cacao (butir cacao) q.s. cum as putea optine si de unde ! sunt din Sebes jud Alba, va multumesc o zi frumoasa

June 3, 2016, 3:41 p.m.
2
0

Bogdan

Buna ziua, sunt interesat de acest produs-Supozitoare cu miere (0,4 g) + polen (0,15 g) + propolis (0,3 g) + lăptişor de matcă (0,05 g) + ceară de albine (0, 1 g) şi unt de cacao (butir cacao) q.s. cum as putea optine si de unde ! sunt din Sebes jud Alba, va multumesc o zi frumoasa

Aug. 8, 2016, 12:39 p.m.
2
3
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha