None

O noua sansa la viata

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem

La începutul lunii septembrie a.c., a fost înfiinţat Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Instituţia, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, oferă şanse reale de tratament şi vindecare a pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne.

În România, cu doar câteva luni în urmă, mai puţin de 30 % dintre pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne şi cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, aveau şanse de a găsi un donator compatibil. De acum însă, există Registrul Naţional al Donatorilor Neînrudiţi la care se va putea apela în cazul tratării acestor bolnavi. Astfel, cu ajutorul sistemului naţional de celule stem se vor realiza economii semnificative în sistemul medical. Dacă în străinătate, pentru un transplant, un român plătea 120.000 de euro, în ţară, el va achita 40.000 de euro. Din anul 2008 şi până în prezent s-au alocat peste 2,1 milioane de euro pentru tratamentele în străinătate ale persoanelor care suferă de boli hematologice, iar în 2009, numai pentru 18 cazuri s-au cheltuit 1.071.000 de euro. „Dacă Registrul Donatorilor ar fi fost funcţional în această perioadă de un an şi jumătate, a declarat fostul ministru Bazac, am fi realizat o economie de aproximativ 1,2 milioane de euro, fonduri cu care am fi putut trata mai mulţi pacienţi cu aceleaşi afecţiuni”.

Înscrierea donatorilor se face pe site-ul MS

RNDVCS este conceput ca o reţea de colectare şi transplant. În sistem se pot înscrie donatori voluntari, care vor accesa site-ul Ministerului Sănătăţii, vor completa un formular medical şi unul de consimţământ. Înregistrarea efectivă are loc după realizarea testelor medicale specifice, urmând ca donarea să fie efectuată doar în momentul în care există o solicitare şi se confirmă compatibilitatea cu pacientul. Donatorul trebuie să ştie că în 90% dintre cazuri se donează celule stem hematopoietice din sângele periferic, o procedură nechirurgicală, care, de obicei, nu necesită internare şi care este similară cu donarea de plasmă sau trombocite. Doar în 10% din cazuri este necesară intervenţia chirurgicală din măduva hematogenă, care se execută sub anestezie, a explicat ministrul la inaugurarea RNDVCS. Donatorul nu va putea cunoaşte identitatea primitorului şi nici invers. De asemenea, donatorul nu va beneficia de nicio remuneraţie sau alt avantaj.  

În circuitul european România va primi din Franţa sistemul informatic care va include Registrul Naţional în circuitul european. La nivel teritorial, activitatea RNDVCS se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem, la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş, şi prin opt Centre de Recrutare şi Testare Primară care se regăsesc în Centrele Regionale de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. „De acum încep dificultăţile, a precizat ministrul, şi anume de a convinge românii să îşi ajute efectiv semenii, devenind donatori”.

Descoperirea metodelor de izolare şi cultivare a celulelor stem în 1998 a adus o nouă speranţă cercetătorilor şi medicilor din lumea întreagă. Aceştia cred că, în viitor, tratamenul cu aceste celule va putea vindeca boli grave, considerate incurabile în ziua de azi. Boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere şi alte boli pot fi tratatate cu celule stem, iar cercetătorii studiază acum tratamentul cu celule stem în bolile moştenite. Celulele stem reprezintă baza organismului uman. Ele au proprietatea de a se reînnoi continuu prin diviziune celulară şi se pot diferenţia într-o varietate largă de celule specializate. Există trei categorii de celule stem: celule stem embrionare, celule stem din cordonul ombilical şi celule stem adulte. Oricare din aceste terapii cu celule stem reprezintă o şansă pentru viaţă.

Comentarii


L VASILE

BUNA MA NUMESC L. VASILE SUNT DIN IASI VREAU SA-MI DONEZ TOATE ORGANELE PENTRU CA TRAIESC SINGUR PE LUMEA ASTA SI NU AM PE NIMENI NU VORBESC CU EI ABSOLUT DELOC SUN APT DIN PUNCT DE VEDERE PSIHOLOGIC PENTRU A LUA ACEASTA DECIZIE DE CERTITUDINE SI AM LUAT-O DE M-AI DE MULT TIMP AN ASA FEL AN CAT SA MOR DONAND ORGANE NU STIU CE DEMERSURI TREBUIE FACUTE DAR VREAU SA-MI DONEZ TOATE ORGANELE AN TIMPUL VIEII DACA EXISTA VREUN UN PROCEDEU S-AU PRIN MOARTE CEREBRALA DAR TARE M-AS BUCURA CA TOATE ORGANELE MELE SA AJUNGA LA PRIMITORI COMPATIBILI VREAU SA SALVEZ COPII, TINERI SI OAMENI AN VARSTA DE CHINURI TERIBILE LA CARE NU S-AU GANDIT VREODATA CA AR ANCEPE O VIATA NOUA AMI DORESC SA FAC ASTA PENTRU CEI CARE SUFERA DE BOLI INCURABILE ZIC EU CA NU ARE ROST SA-MI M-AI DUC ZILELE CHIAR NU ARE ROST MAI DEGRABA D-AU SANSE DE SUPRAVIETUIRE OAMENILOR CARE AU NEVOIE . SINCER SA ZIC M-AM GANDIT SA DECURG LA UN GEST DE SINUCIDERE DAR M-AM GANDIT CA CINEVA DE SUS MI-A OFERIT UN DAR VIATA PE PAMANT. AM CURAJ SA DONEZ ORGANE SI NU-MI IESTE FRICA DE MOARTE CI DE DUMNEZEU VREAU DOAR SA FAC BINE ALTOR OAMENI CARE SUFERA DE BOLI INCURABILE VREAU PARERILE DUMNEAVOASTRA VA MULTIUMSC POATE MA MANTUIESTE DUMNEZEU PENTRU PACATELE CALE LE-AM FACUT MANTUIETE-MA DOAMNE PE MINE PACATOSUL tel:0758375759 s-au pe adresa de Email alexandrupavel_2009@yahoo.com chiar rog sa sune cineva care antradevar are nevoie MA PUTETI CONTACTA ORICAND ESTE NEVOIE MARE DE AJUTOR

March 20, 2011, 5:06 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha