47
None

Oftalmologia de la A la Z

     Oftalmologia este acea ramură a medicinei care se ocupă cu tratarea bolilor ochiului și a structurilor din jurul acestuia: pleoapele și sistemul lacrimal. Patologia căilor vizuale (nervul optic, căile vizuale centrale) și a cortexului vizual reprezintă un domeniu de graniță între neurologie și oftalmologie, numit neurooftalmologie.

     Oftalmologii efectuează operaţii oculare, palpebrale și pe sistem lacrimal, oftalmologia aparținând în parte de specialitățile chirurgicale (oftalmochirurgie).

     Examinarea oftalmologică periodică și completă este parte a îngrijirii de rutină în cadrul medicinei primare, deoarece multe boli oculare sunt silențioase sau asimptomatice. În cadrul examinării oftalmologice pot fi detectate boli cu potențial de orbire, manifestări oculare ale unor boli sistemice, patologie tumorală sau anomalii cerebrale.

     Evaluarea oftalmologică completă constă în examinarea externă a globului ocular, testarea acuității vizuale, a funcției pupilare, a motilității oculare, a câmpului vizual, a presiunii intraoculare și examinarea structurilor oculare prin pupila dilatată (fundul de ochi).

     Singura modalitate corectă de a aprecia calitatea vederii și starea de sănătate a ochiului este examinarea oftalmologică.

     Examenul oftalmologic se face la toate vârstele, începând de la copilul foarte mic. Examenul de rutină (screeningul) trebuie făcut chiar de la naștere, apoi la 6 luni-1 an, la 3-4 ani și anual după vârsta de 5 ani (conform Academiei Americane de Oftalmologie).

     În situații speciale, examinarea se va face de câte ori medicul oftalmolog consideră necesar acest lucru.

Echipamente de oftalmologie performante

     Posibilitățile de investigație și tratament sunt numeroase, Life Memorial Hospital fiind unul dintre spitalele cu cele mai bune dotări de echipamente de oftalmologie, atât operatorii cât și de investigație: autokeratorefractometru, biomicroscop, tonometru noncontact,  laser Zeiss (pentru pol anterior și pol posterior), fundus camera (retinofotografie),  echobiometru, perimetru computerizat.

     În anul 2010 au fost achiziționate o serie de echipamente și dispozitive moderne de ultimă generație: PLUSOPTIX - dispozitiv pentru evaluarea dioptriilor (fără picături) la copiii nonverbali până în 3 ani, precum și un tomograf Cirrus™ HD-OCT, cel mai nou şi performant tomograf oftalmologic produs de compania Carl Zeiss Meditec.

     Cu ajutorul acestuia este realizată tomografia în coerență optică de pol anterior și de pol posterior – investigație foarte modernă, care, cu ajutorul unui laser în infraroșu, realizează o scanare a suprafeței retiniene și a nervului optic. Acest echipament reprezintă cea mai fiabilă metodă de diagnosticare precoce, evaluare şi urmărire a evoluţiei glaucomului, degenerescenţei maculare senile, a retinopatiei diabetice, precum şi a altor afecțiuni maculare și retiniene.

     Consultațiile, investigațiile și intervențiile chirurgicale sunt efectuate de medici cu experiență bogată și pregătire profesională de nivel înalt. Echipa noastră de medici consultă și investighează peste 400 de pacienți în fiecare lună.

Investigaţii oftalmologice

     Printre investigațiile de care pot beneficia pacienții se numără: determinarea acuității vizuale, autokeratorefractometrie – determinarea dioptriilor şi a parametrilor corneeni în vederea prescripţiilor de ochelari şi de lentile de contact, determinarea dioptriilor (fără picături) la copii cu vârste între 6 luni şi 3 ani, test Shirmer şi sondarea căilor lacrimale (permit diagnosticarea sindromului de ochi uscat, respectiv epifora – lăcrimarea excesivă), tonometria oculară (măsurarea tensiunii oculare), exoftalmometria (aprecierea gradului de protruzie a globului ocular), gonioscopia (fundamentală în diferenţierea tipurilor de glaucom), fund de ochi, câmp vizual computerizat cu determinarea ratei de progresie a glaucomului şi a unor afecţiuni neurologice, ecografia, biometria (permite măsurarea dioptriilor cristalinului artificial care se implantează în timpul operațiilor de cataractă), pahimetria corneană (măsurarea grosimii corneene - parametru important pentru evaluarea glaucomului), biomicroscopia, tomografia de nerv optic, tomografia retiniană, tomografia de pol anterior, retinofotografia, angioflurografia (examen util pentru diagnosticarea și urmărirea unui număr mare de afecțiuni retiniene, coroidiene și de nerv optic). Tot în cadrul clinicilor MedLife se pot efectua intervenţii laser de pol anterior (iridotomii pentru glaucomul cu unghi îngust şi capsulotomii pentru cataracta secundară) şi de pol posterior (fotocoagulare laser pentru obstrucţii vasculare şi retinopatii diabetice).

     Gama de intervenţii chirurgicale disponibile este și ea pe măsura dotărilor și pregătirii profesionale a echipei de medici: operație de cataractă (facoemulsificare), operație de glaucom, operație de strabism, pterigion, chalazion, entropion, ectropion, epiteliom palpebral, tumorete palpebrale, xantelasma, dezobstrucție de canal nazo-lacrimal, blefarorafie, eviscerație, enucleație, refacere cavități insuficiente etc.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha