58
None

OSTEOPOROZA (continuare din ediţia anterioară)

     Din punct de vedere clinic, osteoporoza poate fi clasificată în trei mari grupe:

  •  osteoporoza primară, care nu are factor cauzal, cu excepţia menopauzei la femeile de vârsta a treia; acest tip de osteoporoză desfăşoară un proces fiziologic normal, care produce o stare de fragilitate osoasă cu risc asociat fracturii;
  •  osteoporoza secundară are un factor cauzal neidentificabil, cu excepţia menopauzei şi bătrâneţii;
  •  osteoporoza idiopatică grupează cazurile de osteoporoză de la femeile în premenopauză şi bărbaţii tineri.

     Osteoporoza localizată corespunde unei afecţiuni osoase care apare după o imobilizare prelungită şi nu afectează decât zona cu probleme, de exemplu după fracturi.

     Există o serie de afecţiuni care pot genera osteoporoza; vom enumera câteva dintre cele mai frecvente.

     Hiperparatiroidismul este o boală care se caracterizează prin hipersecreţia de parathormon, iar acţiunea sa pe rinichi, intestine şi os provoacă o hipercalcemie. Hormonul secretat în exces influenţează absorbţia calciului, ducând în final  la decalcifierea osului.

     La bărbaţi, hipogonadismul este o cauză importantă a osteoporozei. Din punct de vedere fiziologic, scăderea funcţionării testiculare este asociată cu o scădere progresivă a densităţii minerale osoase.

     Insuficienţa suprarenală de asemenea poate duce la osteoporoză, prin efectele secundare ale tratamentelor care se aplică în acest fel de boli (cortizon).

     O alimentaţie săracă în calciu, vitamina D şi proteine poate provoca dezvoltarea osteoporozei. Există pacienţi care în mod voit renunţă la un regim echilibrat de viaţă, în favoarea unui regim monoton, vegetarian, care nu totdeauna este şi cel indicat pentru sănătatea viitoare a individului.  La pacienţii cu tulburări de alimentaţie (anorexie) se întâlnesc probleme osoase, 50 % dintre pacienţii cu astfel de probleme având densitatea osoasă inferioară celei normale.

      Sindromul de malabsorbţie, fibroza chistică de pancreas, maladia celiacă, sindroamele de malabsorbţie pot fi asociate cu osteoporoza.

     Artrita reumatoidă este o maladie sistemică, inflamatoare, cronică, de etiologie neprecizată, în care simptomul clinic cel mai important se manifestă la nivel articular, ceea ce duce în timp la grade diferite de invaliditate, la anchiloză. Această patologie se caracterizează printr-o inflamaţie articulară urmată de o distrucţie articulară. Sinovita precoce provoacă edem şi durere la articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor, dar şi articulaţiile cotului. La debut, radiografia nu identifică decât un edem ale părţilor moi şi o osteoporoză periarticulară. Eroziunea aparţine unui stadiu evolutiv al bolii. Osteoporoza poate antrena o pierdere a marginilor articulare, aspect urmărit pe radiografii de control.

     Există o varietate de vitamine care au un rol esenţial în procesul de osteogeneză. De exemplu, vitamina C este necesară la sinteza enzimelor care acompaniază formarea osului, vitaminele D şi K, de asemenea. O carenţă a acestor vitamine poate provoca o modificare a structurii matricei osului.

     Osteoporoza indusă de hormonii corticoizi  exogeni este forma cea mai frecventă de patologie medicamentoasă. Corticoizii diminuează numărul şi activitatea osteoblastelor, reducând rata hormonului sexual, deci reducând absorbţia intestinală de calciu. La pacienţii care utilizează doze crescute de corticoizi se observă o creştere a excreţiei renale de calciu, deci o creştere a riscului de apariţie a osteopeniei sau osteoporozei.

     Când un adult stă în repaus complet, în situaţia în care acest lucru se impune, se observă rapid o hipercalcemie cu hipercalciurie. Vârful maximal de excreţie urinară de calciu se produce în aproximativ 50 de zile de imobilizare. Osul este supus resorbţiei, ceea ce antrenează o atrofie din cauza inactivităţii osului. Acest lucru este mai marcat la partea scheletului mai mult utilizată, precum extremităţile inferioare, coloana vertebrală. Există cazuri la care o imobilizare prelungită a unui membru poate provoca o osteoporoză localizata din cauza inactivităţii.

Va urma  

Comentarii


XbZnDJMeKxEPY

Azbestoza este o boala ptaaaocsa rau. Mori cu zile fara sa se poata face nimic.Mesothelioma la fel. La mesothelioma mai apare problema ca actul respiratiei doare extrem de rau. Bolnavul ajunge dependent de morfina cu mult timp inaintea decesului.

Feb. 2, 2012, 4:21 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha