Linde Gaz, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze industriale și medicinale din România, a pus recent în funcțiune instalația de alimentare cu oxigen medicinal a Spitalului Modular 1 Elias. Acesta va fi utilizat pentru tratarea pacienților în stare critică și după depășirea crizei COVID 19.
Adaptarea infrastructurii Spitalului Elias pentru tratarea pacienților cu COVID-19 a implicat și o triplare a capacității existente de stocare a oxigenului. Noul rezervor cu capacitate de 20.000 de litri permite alimentarea Spitalului Elias și a Spitalului Modular 1 Elias la parametri optimi de debit, presiune și calitate. Montarea rezervorului a necesitat realizarea unui nou amplasament și adaptarea sistemelor de distribuție. Spitalul Modular dispune, în premieră, de rampe mobile pentru gazele medicinale, care oferă un plus de flexibilitate în tratarea pacienților care au nevoie de suport ventilator sau de oxigenoterapie.
„Întreaga echipă Linde a lucrat continuu pentru a finaliza la timp acest proiect complex, cu termene de execuție foarte scurte și dificultăți în importul de echipamente din state UE. Ne-a ajutat experiența colegilor din alte țări pentru proiectarea instalației. Ne bucurăm că suntem parte din acest proiect, alimentarea cu oxigen fiind esențială, cu atât mai mult în contextul actual”, a declarat Iulia Oprea, Head of Healthcare Linde Gaz România.
„Spitalul Modular 1 Elias este gândit pe trei module pentru pacienții cu coronavirus, în diferite stadii: pacienți testați și neconfirmați, cazuri mai puțin grave și cazuri critice, într-un modul ATI. Spațiul a fost prevăzut de la început cu instalație de gaze medicinale pentru cele 38 de paturi pentru a acomoda, în orice moment, un număr mai mare de pacienți. Ne dorim să funcționeze ca o secție exterioară ATI, astfel încât să protejăm pacienții internați la Spitalul Elias de riscul infectării”, a declarat Oana Gheorghiu, membru fondator al asociației Dăruiește Viață.
Oxigenoterapia este cea mai utilizată terapie la nivel global, cu rol vital în tratarea bolilor aparatului respirator. Pacienții cu forme medii și severe de COVID 19 pot primi indicație medicală pentru oxigenoterapie.
„Este important ca secțiile de terapie intensivă, sălile de operații sau saloanele pacienților să aibă continuitate în alimentarea cu oxigen și să existe o constanță a parametrilor. În ultima perioadă spitalele s-au dotat cu suplimentar cu ventilatoare sau camere hiperbarice. În multe cazuri va fi nevoie de adaptarea întregii instalații de alimentare cu gaze medicinale”, a adăugat Iulia Oprea.
Proiectul Spitalului Modular din curtea Spitalului Elias poate fi replicat cu ușurință, contribuind la creșterea accesului pacienților la tratament adecvat în întreaga țară. Linde Gaz România și-a manifestat deschiderea pentru implicarea în proiecte similare.
Dimensionarea și alegerea sistemelor de stocare și distribuție a oxigenului medicinal ia în considerare numărul total de paturi, numărul de paturi din secția de terapie intensivă și numărul de săli de operație. Rezervoarele criogenice de stocare a oxigenului medicinal lichefiat reprezintă cea mai eficientă soluție de alimentare pentru spitalele medii și mari în condițiile în care amplasarea acestor rezervoare respectă condițiile tehnice de instalare.