30
None

Strabismul la sugar şi copilul mic

Strabismul poate fi definit ca lipsa de paralelism a ochilor. Din punct de vedere fiziologic, pentru ca vederea binoculară să se dezvolte normal, este necesar ca ochii să aibă o poziţie paralelă.

Există mai multe tipuri de strabism: strabism convergent, în care unul din ochi (sau amandoi, pe rând) deviază spre interior, strabism divergent, în care ochiul deviază spre exterior şi care trece uneori neobservat sau nu este considerat neapărat un „strabism”, deşi problemele pe care le ridică sunt foarte asemănătoare şi strabism vertical, când unul din ochi de poate deplasa în sus sau în jos, dezechilibrul funcţional ascuns sub această aparenţă fiind de regulă unul semnificativ.

Este încetăţenită ideea că la bebeluş există o perioadă de instabilitate fiziologică, în care este “normal” ca ochii să devieze intermitent de la poziţia normală. Deviaţiile (strabismele) care pot fi considerate „normale” sunt doar cele intermitente, de regulă divergente (adica spre în afară) şi care după vârsta de 6 luni dispar, lăsând loc unei poziţii stabile şi paralele a ochilor. Celelalte strabisme, permanente, mari, vizibile şi care nu dispar după această vârstă, ascund dezechilibre mari şi, de regulă, tratamentul trebuie să fie precoce.

Strabismele sesizate din primele zile de viaţă şi care continuă să fie prezente şi după vârsta de 6 luni, pe care noi, specialiştii le denumim “strabisme infantile” trebuie să fie examinate cât mai devreme de către medicul specializat în oftalmologie pediatrică.

Examinarea tardivă poate duce la instalarea unei ambliopii profunde sau, mai grav, poate ascunde prezenţa unor afecţiuni organice grave: cataractă congenitală, malformaţii, afecţiuni ale retinei, nervului sau tumori. Examinarea copilului sub un an necesită un oftalmolog de copii şi nu unul de oftalmologie generală deoarece protocolul, mijloacele şi experienţa sunt complet diferite.

Când trebuie examinat din punct de vedere oftalmologic un bebeluş cu strabism ?

• Dacă ne încadrăm până la 6 luni în limita fiziologicului (aspect normal al ochilor, strabism intermitent), atunci când dezechilibrul persistă şi după vârsta de 6 luni, este recomandabil ca micuţul să fie examinat de către oftalmologul pediatru.

• Dacă totul este în ordine până la 6 luni dar după aceea apare un strabism permanent sau intermitent, copilul trebuie examinat

Ce şanse de tratament există la un bebeluş cu strabism ?

Tratamentul urmăreşte înlăturarea dezechilibrului, împiedicarea tendinţei de a folosi un singur ochi (şi ambliopizarea celui care fuge), prin ocluzie sau penalizare (picături), corectarea viciilor de refracţie (adică a dioptriilor) dacă sunt semnificative (copiii pot purta ochelari speciali, atraumatici încă de la 6 luni) iar dacă unghiul de deviaţie este mare şi nu permite folosirea concomitentă a ambilor ochi, recomandarea specialiştilor este pentru intervenţie chirurgicală înainte de vârsta de 2 ani, de preferat înainte de 18 luni, pentru a-i da şanse de dezvoltare a vederii binoculare. Tratamentul trebuie început precoce iar copilul trebuie urmărit frecvent şi va fi adaptat de către specialist.

De ce tratament precoce?

Pentru că cea mai importantă perioadă pentru desăvârşirea unei vederi normale, atât a fiecărui ochi în parte cât şi a vederii binoculare (vedere în spaţiu) este perioada de până la 2 ani (iar din aceasta, cea esenţială este cea de până la 6 luni). Orice dezechilibru nerezolvat în această perioada poate determina breşe în dezvoltare, care ulterior nu se mai pot rezolva, chiar dacă, aparent, ochii pot fi corectaţi ca poziţie şi mai târziu.

Comentarii


alina madalina

Buna seara, dna dr!\r\n\r\nAm un baietel de 5 luni si 2 saptamani si de 4 zile am observat miscari ciudate ale ochilor lui: fie ii fug spre interior, fie spre exterior (cate unul), fie si-i ridica pe amandoi in sus, nefiresc. Aceasta din urma miscare a facut-o doar doua zile si doar daca il tineam pe verticala (el nu sta inca in pozitia sezut). \r\nDe doua zile am mai vazut destul de rar astfel de "priviri", mai mult atunci cand are un obiect foarte aproape de ochi (jucarie), iar in astfel de situatii ii fug ochii pe laterale (nu pe vertical).\r\nSuntem din Constanta, maine avem prima vizita la medic oftalmolog. Am obtinut o programare la dvs de abia pe 6 mai.\r\nIntrebarea si temerea mea este: ar putea fi ceva neurologic? Ce simptome ar trebui sa mai aiba bebelusul ca sa existe posibilitatea de a fi neurologic? Mentionez ca el este la fel de vesel si activ ca de obicei, nu a fost prematur; nu stiu de probleme cu strabism in familie; singurul tratament administrat a fost unul recent pentru otita cu augmentin si picaturi cu antibiotic.\r\nVa multumesc!

March 25, 2015, 10:23 p.m.
0
0

daniela cioplean

Buna Ziua, Imi pare rau dar nu vreau sa fac speculatii fara sa vad copilul. Dupa ce il vad pe 6 mai (este in ordine ca data) o sa ma pronunt. Aceste intrebari in conditiile in care "neurologic" este un termen vag pe care lumea nu prea il intelege corect, sunt deja inducatoare de panici nejustificate asa ca haideti sa nu ne producem spaime singuri. Va asteptam, Cu stima, Daniela Cioplean

March 26, 2015, 9:05 a.m.
0
1

alina madalina

Buna ziua si mulrumesc pentru raspuns! Puiul meu este cu mult mai bine, privirile crucis si ochii peste cap s-au rarit mult, neurologul ne-a spus ca nici nu se pune in discutie vreo problema neurologica, iar la Conatanta, in urma controlului oftalmologic, ni s-a spus ca ar avea hipermetropie si strabism. Ni s-a indicat un control la varsta de 10 luni. Noi vom veni insa la dvs pe 6 mai, asa cum am stabilit. Pana atunci, sarbatori cu bine!

April 9, 2015, 10:01 a.m.
0
0

alina madalina

Buna seara, dna dr! Am fost la dvs la clinica la inceputul lunii mai cu fiul meu (asa cum stabilisem in mesajele de mai sus); fiul meu are acum 9 luni, l-ati diagnosticat cu hipermetropie la ambii ochi si am plecat de acolo cu ochelari. Puiul e bine insa de cateva zile, ochisorul drept ii secreta un lichid transparent de consistenta unui gel sa zic. Aceasta secretie ii sta pe globul ocular, deasupra pleoapei de jos. Cu ce as putea sa il sterg? Sau ce ar trebui sa fac? Avem programare la dvs de abia pe 24 septembrie, noi suntem din Constanta, iar intre timp nu prea mai am incredere in medicii la care am fost aici (care mi-au spus ca nu e nevoie de ochelari)... Va multumesc anticipat!Cp

July 6, 2015, 8:46 p.m.
0
0

daniela cioplean

Buna Ziua, In asemenea situatii se poate solicita un consult de urgenta, Din pacate nu pot pune un diagnostic corect fara sa vad copilul. De sters puteti sa stergeti secetiile cu servetele Iridium baby care se gasesc in farmacii dar categoric micutul trebuie vazut fie la noi fie intr-un alt serviciu oftalmologic daca este va este greu sa ajungeti la noi. Cu sima, Daniela Cioplean

July 7, 2015, 7:58 p.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha