47
None

Tubajul siliconic în obstrucția de duct lacrimo-nazal („canalul lacrimal înfundat”)

Obstrucția de duct lacrimal sau „canalul lacrimal înfundat“ este o afecțiune destul de frecventă la bebeluși. Ea se manifestă prin secreții și ulterior, odată cu producerea lacrimilor, printr-o lăcrimare excesivă. Cauza principală pentru care apar aceste fenomene este faptul că permeabilizarea ductului lacrimo-nazal care se produce în mod fiziologic în ultima lună de sarcină, nu se produce la timp, întârzie sau nu se produce deloc.

Din fericire, marea majoritate a cazurilor se remit spontan în primele luni de viață, masajul hidrostatic făcut corect și cât mai devreme, alături de o toaletă locală corespunzătoare contribuind la accelerarea acestui proces.
Atunci când masajul nu este eficient și fenomenele persistă și se complică prin infecția sacului lacrimo-nazal, se recomandă dezobstrucția prin SONDAJ, o procedură chirurgicală ușoară, care durează câteva minute și pe care, majoritatea oftalmopediatrilor o practică în anestezie generală pentru siguranță și eficiența actului medical. Rezultatele sunt foarte bune, rata de succes este de 98% în statisticile clinicii noastre dacă intervenția este efectuată sub vârsta de 1 an. Nu s-au semnalat la peste 1500 de cazuri operate până în prezent efecte secundare sau incidente semnificative legate de chirurgie sau anestezie generală.
Există însă situații în care lucrurile nu merg conform așteptărilor și un simplu sondaj nu poate rezolva situația pe termen lung. În asemenea situații, se implantează tuburi de silicon pe traiectul lacrimo-nazal astfel încât obstacolul să nu se refacă. Mai întâi se efectuează sondajul, se explorează traiectul și se evidențiază sonda în cavitatea nazală. Abia după aceea se introduce o canulă specială care permite introducrea celor două capete ale tubului în cavitatea nazală, unde ele se vor înnoda și fixa la peretele nazal. Tubul se extrage, la câteva săptămâni lăsând în urmă ceea ce numim noi o cale patentă, adică liberă, care permite drenarea lacrimilor către cavitatea nazală și însănătoșirea sacului lacrimal. Extragerea se poate face în cabinet după aplicarea unui unguent anestezic.

Indicațiile tubajului siliconic (noi folosim de aproximativ 12 ani tubajul siliconic de tip Ritleng) sunt următoarele:

  1. Obstrucția de duct-lacrimonazal recidivată
  2. Obstrucția de duct-recidivată, operată multiplu, în care există suspiciunea de cale falsă
  3. Dacriocistocelul și dacriocistita
  4. Obstrucția veche, suprainfectata după vârsta de 1 an
  5. Hipertrofia cornetului mijlociu nazal care obstruează ductul
  6. Alte situații în care este necesară lărgirea și menținerea deschisă a ductului lacrimo-nazal

Intervenția durează între 20-40 minute, în funcție de dificultatea cazului. Cele mai mari probleme le ridică cazurile cu istoric de multiple sondaje, unde este foarte dificilă reabilitarea traiectului anatomic, mai ales dacă o parte din structuri au fost distruse.

Chiar și așa, rata de succes este excelentă, la cele peste 500 de tubaje efectuate au existat doar câteva situații în care tubul (sub 10 cazuri, <2%) nu a putut fi implantat pentru că, din punct de vedere anatomic, structurile nu erau normale (lipsa unui canalicul, absența valvei Hasner și deschiderea sacului în structura osoasă a cornetului etc).
Singurul incident semnalat după implantarea de tub siliconic de tip Ritleng, atât de noi cât și de colegii din alte țări, este dizlocarea tubului prin scărpinarea agresivă nesupravegheată a ochiului sau nasului.
Este un incident minor care nu lasă nici un fel de sechelă, necesită extragerea tubului care se face în cabinet sau poate fi făcută chiar de către părinți cu ajutorul medicului.
În mâinile noastre, tubajul siliconic de tip Ritleng este o metodă sigură, neinvazivă, bine tolerată și cu rezultate excepționale.

Comentarii


Cuciureanu

Bună ziua, am un fetita de 10 luni căruia de la naștere i-a curs ochiul stâng și avea secreții gălbui, de la 3 luni pana la 10 luni am mers lunar la oftalmolog pt consultătie și am făcut masaj cu picăturile recomandate însă canalul lacrimal a ramas înfundat. Acum o săptămână am efectuat sondaj lacrimal cu picaturi și după 7 zile de la acesta, ochiul stâng a început sa lacrimeze. Este posibil sa se înfundat asa repede canalul? Va urma o a 2 intervenție? As dori sa știu dacă exista posibilitatea sa se facă cu inhalosedare?

March 15, 2024, 10:43 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha