47
None

Oftalmologia românească


Experiența pandmiei SARS COVID-19 demonstrează încă o dată importanța colaborării medicilor la nivel internațional și existența forurilor europene de specialitate UEMS (Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști) și EBO (Boardul European de Oftalmologie). De peste 10 ani România este membru activ, prin reprezentanții săi, Conf. Univ. Dr. Marian Burcea, Dr.Cornel Ștefan și Dr. Alina Gheorghe.

Cu o istorie de 62 de ani UEMS (Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști) este cea mai veche organizatie medicală din Europa. Are în componență reprezentanți din 40 de țări, ai 43 de Societăți Naționale Medicale și reprezintă peste 1.6 milioane de medici specialiști.
Boardul European de Oftalmologie (EBO) a fost înființat la Londra în 1992. Este divizia permanentă a disciplinei Oftalmologie în cadrul UEMS. Principalul obiectiv este asigurarea și supravegherea unui standard înalt calitativ de pregătire a viitorilor oftalmologi. Consiliul este alcătuit din delegați naționali clinicieni și cadre universitare cu experiență profesională și didactică, ce contribuie la misiunea EBO. Reprezentanții României sunt Dr. Cornel Stefan și Dr. Alina Gheorghe, medici oftalmologi.
Pentru o bună organizare și o desfășurare eficientă Boardul European de Oftalmologie  este alcătuit din 6 comitete: Comitetul executiv, Comitetul pentru educatie. Comitetul de acreditare a centrelor EBO și a schimburilor de rezidenți, Comitetul forței de muncă, Comitetul de finanțe.
Comitetul executiv organizează întâlnirile EBO și reprezintă legal organizația. Comitetul pentru educație organizează examenul de medic specialist european, examen ce a fost prima dată susținut în 1995. De atunci el se ține în fiecare an la Paris. Importanța acestui examen crește de la an la an, titlul de medic specialist european reprezentând la ora actuală o carte de vizită favorabilă pentru orice oftalmolog; de altfel, în țări ca Belgia sau Elveția, acest examen a înlocuit examenul de medic specialist din curicula națională. Absolvirea examenului de medic specialist european (FEBO) conferă dreptul de liberă practică, oriunde pe teritoriul UE, fără a fi necesare alte echivalări. România are în fiecare an examinatori, medici devotați și experimentați admiși în comisia de evaluare a acestui examen (Conf. Univ. Dr. Burcea, Prof. Dr. Mihnea Munteanu, Dr. Cornel Ștefan, Dr. Ovidiu Mușat, Dr. Laura Macovei, Dr. Andrei Filip, Dr. Miruna Nicolae, dr. Alina Gheorghe). Numărul maxim de examinatori avut într-un an a fost de 6, arătând implicarea României dar și buna pregătire și experiența oftalmologilor români. Taxa pentru examenul EBO este de 500 euro iar în cadrul Comitetului Director al Societății Române de Oftalmologie (SRO) s-a hotărât că pentru cei ce promovează examenul, SRO susține integral taxa de examen.

Comentarii


Mutii Marian

doresc si eu o progamare

June 1, 2022, 10:05 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha