47
None

Operaţia de cataractă congenitală la copii

Tehnica BIL (bag-in-the lens) reprezintă un pas important în chirurgia cataractei copilului, având ca principal beneficiu rata foarte mică de opacifiere a capsulei posterioare (PCO).

În practica medicală oftalmologică, la copii, putem întâlni o varietate largă de opacităţi cristaliniene, de la opacităţi mici, punctiforme,  pâna la opacifierea totală a cristalinului. De multe ori, aceste opacităţi congenitale ale cristalinului pot fi acompaniate de alte anomalii ale globilor oculari. Nu toate aceste opacifieri ale cristalinului descoperite la sugari sau copii necesită operaţie. De exemplu, cele mici sub 2-3 mm de regulă nu trebuie operate, pentru că nu influenţează vederea.
Dacă însă, în cursul examinării oftalmopediatrice descoperim opacităţi centrale, dense ale cristalinului, mai mari de 3-4 mm, care scad semnificativ acuitatea vizuală, ele trebuie îndepărtate chirurgical. În aceste situaţii, operaţia de cataractă congenitală ar trebui făcută în primele 3-4 luni de viaţă. De asemenea, trebuie ştiut că implantarea cristalinelor artificiale este extrem de sigură la sugari, chiar de la vârsta de 3-4 luni.
Pentru a calcula valoarea dioptrică a cristalinului ce urmează a fi implantat, la copii trebuie să efectuăm biometria sub anestezie general. Alegerea valorii dioptice a implantului artificial o facem în funcţie de vârsta copilului, lăsând o hipermetropie restantă pe care o vom corecta ulterior cu ochelari (de ex: la vârsta de 5 luni, hipermetropia restantă va fi de +6.00 Dsf).


În Romania, tehnica utilizată cel mai frecvent în operarea cataractei copilului este tehnica „Lens in the bag”(LIB), care constă în plasarea implantului în sacul cristalinian. În această situaţie, celulele epiteliale situate pe capsula posterioară a cristalinului se înmulţesc, ducând în 100% din cazuri la apariţia cataractei secundare în luni sau chiar ani de la operaţia iniţială. De asemenea, în timp, la mulţi ani după operaţia de cataractă, sacul capsular se poate contracta, îşi pierde elasticitatea.
Pentru a evita aceste complicaţii tardive care ţin de centrarea implantului şi  mai ales pentru a scădea rata de apariţie a cataractei secundare, a fost dezvoltată tehnica BIL (Bag-in-the-lens).

Tehnica BIL
Prin această tehnică, implantul intraocular nu este poziţionat în sacul capsular, ci după efectuarea capsulorexisului anterior şi posterior de anumite dimensiuni, marginile circulare ale capsulei anterioare respectiv posterioare sunt introduse într-un şanţ care înconjoară periferia opticului implantului. De fapt, cele 2 capsule cristaliniene fiind introduse în şanţul opticului circular (ca într-un sandwich) împiedică migrarea celulelor epiteliale lenticulare către axul vizual, prevenind asfel apariţia opacifierii capsulei posterioare.

Concluzie
Tehnica BIL previne apariţia opacifierii capsulei posterioare, îmbunătăţind în acelaşi timp centrarea implantului, precum şi stabilitatea rotaţională.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha