Se estimează ca 75% dintre femei au cel puţin un episod de candidoză vulvovaginală în timpul vieţii. Aproape 45% dintre femei sunt afectate de două sau trei episoade pe an.
Candida albicans e responsabilă de 80-90% din infecţiile fungice vaginale, restul sunt specii non-albicans: C. glabrata. Candida este un fung care există sub formă de blastospori, aceştia fiind responsabili de colonizarea asimptomatică, precum şi sub formă de micelii, care rezultă din germinarea blastosporilor şi care stimulează colonizarea.
Candida se găseşte în flora saprofită vaginală, iar transformarea într-o formă patogenă activă este determinată de o serie de factori: administrarea de antibiotice, anticoncepţionale, diabet, agenţi imunosupresori, sarcină. Sarcina este asociată cu scăderea imunităţii mediate celular, determinând o incidenţă crescută a candidozei.
Modificările hormonale pe care le suferă gravida determină îngroşarea epiteliului vaginal, ca urmare a hipertrofiei stratului intermediar şi a imbibiţiei produse prin acumulare de apă. Cantitatea de secreţii vaginale creşte în sarcină atât din cauza creşterii transsudatului în vagin, cât şi a intensificării descuamării epiteliale. PH-ul vaginal în sarcină este acid, ca rezultat al producţiei crescute de acid lactic din glicogenul epiteliului vaginal sub acţiunea lactobacililor.
Simptomele vulvovaginitei candidozice sunt: prurit vulvar asociat cu secreţie albicioasă, brânzoasă, aderentă, durere vaginală, dispareunie, senzaţie de arsură vulvară, iritaţie, disurie externă.
Examenul obiectiv local evidentiază: eritem şi edem la nivelul suprafeţei vulvare şi labiale, vagin eritematos cu secreţie albă, aderentă. Diagnosticul paraclinic evidentiază prezenţa nucleilor de Candida la examenul microscopic. PH-ul vaginal este 4-4,5.
Confirmarea diagnosticului: efectuarea de culturi pe mediul Sabouraud.
Sfaturi generale: de evitat iritantele locale (gel intim), lenjeria intimă din nylon, sintetică (de preferat lenjeria din bumbac).
Tratamentul: Terapia orală este contraindicată. Aplicarea topică de compuşi imidazolici (Clotrimazol, Miconazol, Econazol etc.) este cea mai comună forma de tratament.
Compuşii imidazolici sunt mai eficienţi ca nistatina administrată topic.
- CLOTRIMAZOL - cremă 5g, intravaginal, timp de 7-14 zile, dar şi vulvar.- ovule vaginale de 100 mg - un ovul timp de 7 zile sau două ovule/zi timp de 3 zile sau doză unică 500 mg pe zi
- MICONAZOL - cremă 5 g, intravaginal, timp de 7 zile. - ovul vaginal 100 mg – un ovul timp de 7 zile sau două ovule 3 zile
- ECONAZO - ovul 150 mg, 3 zile
- IZOCONAZOL – cremă sau ovul 600 mg
- FENTICONAZOL – cremă sau ovul 600 mg doză unică sau 200 mg 3 zile
- NATAMICINĂ – cremă sau ovul 100 mg timp de 6 zile
- NISTATIN – cremă sau ovul timp de 7 zile
Tratamentul partenerului, dacă este asimptomatic, nu e necesar.
Nu au fost raportate cazuri de anomalii fetale prin acest tratament.