Acidul hialuronic câștigă din ce în ce mai multă popularitate în segmentul medical și cosmetic. Tot mai multe produse cosmetice au printre ingrediente și acidul hialuronic, datorită efectelor sale de hidratare și netezire a pielii. Dar, ceea ce oferă rezultate imediate sunt produsele injectabile de umplere, pe baza de acid hialuronic, care fac ridurile mai puțin vizibile și netezesc imperfecțiunile pielii produse de acnee sau alte leziuni.
Acidul hialuronic este o substanță ce face parte din familia glicozaminoglicanilor și este întâlnită mai ales în cartilaje și în piele. La nivelul articulațiilor, pe lângă rolul plastic de formare a colagenului, căruia îi conferă rezistență și flexibilitate, acidul hialuronic contribuie la secreția lichidului sinovial, care asigură lubrifierea componentelor articulației. Acidul hialuronic este prezent în toate țesuturile corpului și are funcții deosebit de importante - ajută la transferul nutrienților către interiorul celulei și la transportul toxinelor de la celule, acolo unde nu există o vascularizație tisulară, de exemplu în cartilaj.
Aplicațiile medicale sau cosmetice cu acid hialuronic nu sunt permanente, pentru că, în cele din urmă, acidul hialuronic este degradat și absorbit de organism. Din acest motiv, tratamentele cu acid hialuronic țin între 6 și 18 luni, după care sunt necesare noi tratamente pentru a menține efectul obținut.
Multe femei însă evită să apeleze la injecțiile cu acid hialuronic, tocmai din cauza fricii de durere. Această barieră a durerii este detronată acum, întrucât au apărut noi variante ale celui mai pur acid hialuronic, care folosesc acum un anestezic local – lidoicaina, cu ajutorul căreia injectările devin complet nedureroase. Studiile clinice desfășurate în Franța, în 2010, au dovedit că, prin injectările cu lidocaină, 9 din 10 pacienți au experimentat o procedură care nu le-a creat niciun fel de disconfort.
Acum, injectările aduc, pe lângă eficacitate, pentru că durează până la 18 luni, și confortul necesar. O procedură care multora poate li se pare costisitoare, este de fapt mai fezabilă pe timp îndelungat decât modalitățile clasice prin care ne îngrijim fața. Dacă o femeie plătește, în medie, 300 euro pentru injectarea acidului hialuronic care își menține efectul între 6 și 18 luni (în funcție de varietatea utilizată și de alți factori), înseamnă ca într-o lună revine o sumă cuprinsă între 17 și 50 euro, cost care se situează de cele mai multe ori mult sub prețul unei creme, chiar de nivel mediu, care nu poate să umple ridurile sau să creeze volum acolo unde lipsește. Așadar, se dovede ște că, până la urmă, este mai ieftin să dai banii pe un produs care oferă rezultate imediate și cu efecte de durată, decât să risipești bugetul pe creme care nu pot să ofere aceleași beneficii.
Cel mai pur acid hialuronic este constituit dintr-un gel omogen și monofazic, fiind mai puțin expus acțiunii distructive a radicalilor liberi, având o rezistență îndelungată, iar injectarea se realizează cu ajutorul unor seringi din sticlă specială, în care este introdus acest ser. Acidul hialuronic este injectat direct în rid, ridică și umple instantaneu ridul prin capacitatea lui de creștere a volumului acestuia. Imediat, de la prima injectare, ridul este redus în mod vizibil, iar neregularitățile din piele sunt reparate.
Se pot trata zone cu riduri profunde-moderate de pe regiuni faciale extrem de mobile (șanț nazogenian), zone faciale cu riduri fine, zone care prezintă cicatrice depresibile pentru estomparea lor sau se pot utiliza pentru efecte de volum („mărirea buzelor“).
Acțiunea triplă - de efect de lifting imediat, de volum instantaneu și de hidratare profundă – redefinește curbele și conturul feței într-un mod foarte natural, dar, cu toate acestea, vizibil plăcut.