să purtăm ochelari de soare?
Ne place să purtăm ochelari de soare, unii din necesitate alţii pentru că îi consideră un accesoriu. Prin necesitate întelegem că ne deranjează lumina, adică avem fotofobie, sensibilitate la lumină. În ambele cazuri ochelarii de soare trebuie să fie de bună calitate si să arate bine.
Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt: protecţia faţă de razele ultraviolete (care trebuie să fie de minimum 85% la o altitudine de peste 1000 m şi de minimum 75% sub 1000 de metri), calitatea lentilei, rezistenţa lentilelor şi chiar a ramelor, astfel încât, în cazul unui accident să nu rănească, si, nu în ultimul rând, aspectul.
Există ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu şi cu o structură specială a ramei, care oferă protecţie la şocuri.
Ochelarii de soare ne protejează şi împotriva vântului, prafului, microtraumatismelor.
În cazul în care nu ne protejăm ochii cu ochelari adecvaţi, în timp pot apărea diverse afecţiuni oculare.
Corneea fiind cea mai expusă, este prima care poate fi afectată de razele ultraviolete. Afecţiunea se numeşte keratită şi reprezintă o arsură provocată de expunerea îndelungată la soare. Necesită îngrijiri medicale de specialitate şi se manifestă prin durere puternică, vedere înceţoşată, înroşirea ochilor, lăcrimare, fotofobie.
Conjunctiva poate dezvolta afecţiuni degenerative provocate de temperaturile extreme şi expunerea îndelungată la soare, pinguecula şi pterigionul fiind două exemple de astfel de afecţiuni.
Cristalinul - lentila ochiului - este specific afectat de razele ultraviolete. Se consideră că expunerea îndelungată fără protecţie contribuie la apariţia cataractei. Ţările cu mult soare sunt o dovadă în acest sens.
Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecţiuni grave care pot duce, în unele cazuri, la scăderea mare a vederii şi sunt rezultatul expunerii fără protecţie la soare.
Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate deosebită a imaginii, crescând contrastul şi reducând strălucirile cauzate de reflexia luminii. Aceste lentile oferă un confort ridicat şoferilor şi pescarilor. Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează în funcţie de intensitatea soarelui.
Un aspect important îl reprezintă faptul că toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile şi pentru purtătorii de dioptrii.
Consider că ochelarii contrafăcuţi sunt cei mai periculoşi, deoarece purtătorul are falsa impresie că este protejat. De aceea, marca de prestigiu este o garanţie a calităţii când este demonstrată autenticitatea.
Dr. Andrei FILIP
Medic specialist oftalmolog,
Doctor în ştiinţe medicale
www.drfilip.ro
www.amaoptimex.ro