15
None

Abordările practice pentru ulcerele piciorului diabetic: câteva puncte esenţiale

Introducere:

Ulcerele piciorului diabetic sunt o complicaţie serioasă a diabetului zaharat. Ele conduc adesea la rate de mortalitate și morbiditate semnificative, consumând  fonduri importante.

Semnificația problemei:

Ulcerele piciorului diabetic au o prevalență de cca 5-7%, iar 25% din pacienți cu diabet vor suferi un ulcer la nivelul piciorului, pe parcursul vieții lor cu aceasta boală. Mortalitatea de la ulcerele piciorului diabetic ajunge la 10,9%, iar 60% din amputațiile nontraumatice se datorează diabetului zaharat.

Incidenţa medie pentru ulcerele piciorului este în jur de 6%, 9%, 12,5% şi, respectiv, 14% printre americani, nigerieni, tailandezi si locuitorii din Eritreia.

Având în vedere aceste statistici, toate eforturile trebuie depuse pentru a împiedica soluția finală a amputației și ele ar trebui sa fie considerate o urgenţă medicală.

Fiziologia vindecării ulcerelor:

Vindecarea unui ulcer treceprin 3 faze importante

Inflamatie: cu hipoxie iniţială şi creşterea concentraţiei radicalilor liberi.

Proliferare: neovascularizare şi cresterea concentraţiei factorilor de creştere.

Remodelare: cu depunerea şi întărirea de colagen.

Ulcerele devin cronice, atunci când trecerea dintre faze este împiedicată.

Etiologia ulcerelor piciorului în general:

1.Infecţie – Infecţii fungice, bacteriene (spirochete, micobacterii), paraziţi (leishmanioza)

2. Neoplasm –sarcom Kaposi , melanom, carcinoma spinocelular

3. Neuropatie – Neuropatia diabetica, boala Hansen

4. Vascular–insuficienţa venoasa , arteriopatie, tulburări vasospastice

5. Inflamaţie – pyodermagangrenosum, vasculită.

În diabet, ulcerele  piciorului pot fi, de regulă, neuropate, arteriopate, neuroischemice şi infecțioase. Cel mai frecvent întalnit tip de ulcer în diabet zaharat este cel neuropat. Totuşi, diagnosticele diferențiale enumerate mai sus trebuie avute în vedere, căci pot coexista cu diabetul zaharat.

Aspecte clinice – ulcer neuropat vs. ulcer arteriopat:

Țintele managementului ulcerului:

General:

Control bun al glicemiei.

Tratamentul infectie, al neuropatiei şi al vasculopatiei

Offloading (orteze, încalţăminte specială).

Specific:

Ingrijirea individualizată a ulcerului, inclusive debridare.

Alegerea tratamentului potrivit pacientului.

Managementul general:

Managementul neuropatiei

Medicamentos:

Benfotiamina, acidul alfa-lipoic, vitamina E, ulei de primula, capsaicin, analgesice, gabapentina, carbamazepina, amitriptylina

Non-medicamentos:

TENS, acupunctura, masaj

Managementul arteriopatiei

Medicamentos:

Vessel Due F, Pentoxifilina, GinkgoBiloba, Cilostazol, oxalat de Naftidrofuryl.

Non-medicamentos:

Chirurgie (Angioplastie, chirurgie de by-pass)

Gimnastica (walking training)

Managementul specific:

Acest lucru este foarte important, căci abordarea greșită a unui ulcer poate duce foarte repede la amputație, cu conseciințe ce pot urma. Câteva etape sunt importante de respectat –

1. Anamneza şi examinarea atentă pentru a determina cauza ulcerului, ceea ce ajută la stabilirea cauzei ulcerului, stadiul în care se află ulcerul, precum şi măsuri care trebuie luate imediat și cele care pot urma după.

2. Debridarea şi toaleta coresupunzatoare (poate fi fizică sau enzimatică), are rolul de a descărca ulcerul de țesutul mort, încărcat de agenți infecțioși și a lăsa loc liber creșterii de țesut granulos.

3. Folosirea agenților potriviți pentru vindecare – povidon-iodine, creme cu colagenazele, acid hyaluronic, pudre cu colagen. Sunt de evitat pansamente clasice, care pot stă mai multe zile pe ulcere, cu excepția situațiile în care ulcere pot fi inspectate zilnice, pentru a putea preîntimpina complicații infecțiose sau necroză.

4. Descărcarea (offloading) este esențială, căci elimină presiunea pe ulcerele, lăsând posibilitatea vindecarea lor. Ortezele, pantofi speciale și altele sunt folosite.

5. Educația pacientului este necesară, căci permite că pacientul să colaboreze mai ușor cu medicul și ajută în prevenția viitorilor ulcere.

Vestea bună este că, educația dubltă de un management adecvat pot reduce rata amputațiilor cu 45-85%.

Dl Dr LAWRENCE C. NWABUDIKE poate fi contactat si la:

Adresă: Bd. Decebal, 1, Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 030961

Telefon: 0752 304 536

Accepta comentarii/sfaturi  pe site.

Comentarii


D.Voichita

Buna seara,tatal meu e diabetic,e operat de glaucom,nu mai vede,piciorul drept e taiat pe sub genunchi,la stangul sunt taiate degetele,iar acum a inceput sa l doara dreptul de 2saptamani si de o zi are o scurgere pe unde a fost tubul de scurgere dupa operatie .Operatia a facut o in 2016. A fost vindecat.Medicul I a prescris ciprolen si antiinflamatoare si pansament cu betadina.Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un tratament pt.picior.Va multumesc.

Feb. 9, 2018, 7:26 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha