47
None

Alimentaţia corectă pentru sănătatea ochilor

     Ochiul este organul supus cel mai frecvent la influenţele nocive ale mediului înconjurător, de cele mai multe ori neprotejat. Lumina difuză, fumul de ţigară, gazele de eşapament sau aerul uscat şi încărcat cu praf solicită sistemul vizual sensibil. De aceea, pe lângă apărarea de factori dăunători externi trebuie să aveţi grijă de o alimentaţ ie corectă, bogată în substanţe vitale importante pentru vedere şi să practicaţi exerciţii speciale pentru ochi, dar şi să nu uitaţi  de efectuarea unui control anual la medicul oftalmolog.     

     Expresia „a mânca din priviri” este foarte adevărată, deoarece o alimentaþie corectă şi echilibrată poate contribui la menþinerea sănătăþii privirii. Substanþele vitale denumite generic antioxidanþi apăra organismul de radicalii liberi: vitaminele A, E şi C, precum şi microelementele: seleniu şi carotenoizi.     

     Principalele alimente importante pentru vedere sunt prezentate mai jos.

  • Alimente: Luteina & Zeaxanthina : în fructe şi legume galbene, legume verde închis, gălbenuş de ou
  • Efect: Apărarea retinei de lumina ultravioletă, cataractă şi degenerescenţa maculară
  • Alimente: Licopeina: în roşii, gogoşar şi ardei gras roşu, pepene verde, papaya
  • Efect:  Apărarea celulelor de radicalii liberi
  • Alimente: Vitamina A, Beta Caroten: în ficat, ouă, produse lactate, ton, morcovi, pepene galben, caise
  • Efect:  Apărarea ochilor de efectele razelor ultraviolete, de uscare excesivă şi îmbunătăţirea vederii nictemerale
  • Alimente: Vitamina C: fructe citrice, ardei kapia, kiwi
  • Efect:  Protejează împotriva apariţiei cataractei
  • Alimente:  Vitamina E: în uleiuri vegetale, nuci, unt, germeni vegetali
  • Efect:  Protejează împotriva degenerescenţei
  • Alimente:  Microelemente seleniu şi zinc: în carne, legume, soia, produse din cereale, peşte, orez nedecorticat, produse lactate
  • Efect:  Apărarea celulelor de radicalii liberi
  • Alimente: Flavonoide şi fenoli: în legume roşii, violet şi galbene, vin, ulei de măsline, varză, nuci
  • Efect: Stimulează vascularizaţia ochiului şi adaptarea vederii la întuneric
  • Alimente:  Acizi graşi Omega-3: în peşte gras
  • Efect: Intră în structura retinei şi asigură filmul lacrimal şi, prin aceasta, împiedică uscarea ochiului

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha