Trecerea în Noul An este moment de bilanţ, prilej de bucurie, dar şi de regrete faţă de excesele efectuate şi kilogramele acumulate! Iată de ce vin în întâmpinarea întrebărilor nerostite încă: Cum şi cu ce, dar şi cât reuşim să slăbim cu aparatele de electrostimulare, limfodrenaj, gimnastică, fitness şi echipamente adjuvante, precum termocuverta, ultrasunete, vacuum şi presoterapie, platforma vibratorie, dar şi cu proceduri precum împachetare, masaj etc.? Lucruri cunoscute, nu-i aşa? Să nu uităm nici de curele de slăbire efectuate prin dietoterapie.
Prin urmare, ce este electrostimularea şi cum acţionează ea?
Aparatele de electrostimulare, electrogimnastică sau gimnastică pasivă furnizează curenţi electrici de joasă frecvenţă, cu impulsuri sau trenuri de impulsuri, modulate în frecvenţă, intensitate sau timp. Electrostimularea, din punct de vedere terapeutic, reprezintă o modalitate de reeducare funcţională a maselor sau grupelor musculare cu forţă musculară scazută, dar mai poate reprezenta şi o variantă rapidă de a câştiga forţă musculară, de a asigura tonus muscular şi rezistenţă la efort. Un alt aspect al electrostimulării se află în legătură cu scăderea ponderală şi cu remodelarea corporală. Alături de scăderea ponderală prin îndepărtarea kilogramelor în exces, deoarece programele de electrostimulare permit şi drenaj venolimfatic, are loc şi îndepărtarea lichidelor stagnante sub forma de edeme. Electrogimnastica musculară are la bază activarea circulaţiei sanguine locoregionale, activarea lipolizei şi topirea depozitelor de grăsime, care vor oferi în mod direct suportul activităţii de contracţie musculară efectuată. Concluzia o reprezintă diminuarea depozitelor adipoase, scăderea circumferinţei zonelor vizate de electrostimulare şi pierderea unor kilograme suplimentare. Sunt necesare 24-36 de şedinţe de electrostimulare, efectuate cu o frecvenţă de 3 şedinţe săptămânal pentru a se constata o scădere ponderală cuprinsă între 3 şi 5 kilograme. Menţinerea şi consolidarea rezultatelor se face prin continuarea şedinţelor cu aceeaşi frecvenţă de 3 şedinţe săptămânal şi asocierea unui regim alimentar care să excludă dulciurile şi făinoasele, grăsimile şi preparatele (prăjituri, produsele de patiserie), care combină toate aceste principii alimentare, purtătoare de calorii. Se vor exclude şi băuturile alcoolice sau nealcoolice dulci şi carbogazoase. Un tratament adecvat trebuie să dureze cel puţin 6 luni şi va fi urmat de o scădere ponderală de până la 10-15 kilograme. Se poate asocia un program de fitness, program cardio pe aparate, platformă vibratorie, precum şi ultrasunetele, termocuverta sau împachetările, masajul, tunelul cu infraroşii, care pot precede, însoţi sau urma programul de electrostimulare.
Vom continua cu întrebarea: Ce este drenajul limfatic şi cum ne poate ajuta?
Limfodrenajul acţionează asupra ţesuturilor prin presiuni şi decompresiuni succesive, precum mişcările de masaj manual, facilitând îndepărtarea excesului de lichide de la nivel interstiţial. Programul de drenaj venolimfatic, durează 20-30 minute/şedinţă şi se recomandă 15-20 de şedinţe, efectuate cu o frecvenţă de 3 şedinţe săptămânal. Procedura constă în aplicarea unor manşete circulare care cuprind întreg membrul inferior şi chiar bazinul. Masajul care urmează se aplică cu blândeţe, principalul scop fiind biotroficizarea, precum şi completarea procesului de drenaj venolimfatic început, cu îndepărtarea depozitelor de grăsimi sau celulită acumulată. Programul complex de drenaj venolimfatic şi masaj este urmat nu doar de eliberarea ţesuturilor zonelor declive ale membrelor inferioare de tensiunea reprezentată de lichidele în exces, ci şi de efectul de relaxare generală a organismului. Programul de drenaj limfatic reprezintă o adevărată etapă a curei antistres sau a sindromului de oboseală cronică.
În final, apare întrebarea: Există şi alte proceduri utile procesului de scădere ponderală?
Bineînţeles, există vacuumul şi presoterapia mecanică utilizând aparate adecvate. Prima acţiune a vacuumului este ruperea fibrelor care ţin celulita prizoniera. A doua acţiune este presarea porţiunilor de piele care sunt rulate între două role interioare care presează celulele grase şi sparg nodulii de celulită. Este utilizat în estetică, deoarece tonifică pielea, remodelează silueta, reduce considerabil celulita, elimină toxinele din ţesuturi, relaxează musculatura şi tonifică organismul, dar este util şi în sport, deoarece drenează lichidele în exces şi stimulează sistemul muscular, accelerează refacerea tisulară şi relaxează aparatul neuromuscular. Tuturor procedurilor prezentate li se pot adăuga termocuverta, tunelul cu infraroşii şi împachetarea cu geluri anticelulitice. Efectul activ al gelurilor este acela de stimulare a circulaţiei venoase şi a celei limfatice, precum şi de îmbunătăţire a elasticităţii tegumentului. Datorită acţiunii termice, substanţele active pătrund în profunzime, rezultatele fiind astfel mult potentate. Împachetările pot fi realizate şi în contextul programelor de gimnastică medicală, fitness sau kinetoterapie. Termocuverta sau termosauna este o modalitate de slăbire pe baza efectului de saună. Se folosesc pături termoactive pentru a înfăşura zonele supuse tratamentului, producând un proces de transpiraţie şi de ardere foarte rapidă a grăsimilor. Ea se asociază cu succes procedurii de împachetare, asigurând absorbţia principiilor active.
Indiferent de procedurile pe care le alegeţi în vederea obţinerii scăderii ponderale, să nu pierdem din vedere faptul că activitatea fizica susţinută este singura în măsura să ne scape de kilogramele în exces, dar şi să ne menţină starea de sănătate, condiţionarea la efort cardiovascular, respirator şi muscular.
Contact
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Ioana
Pentru scaderea in greutate eu am inceput sa fac o cura cu thermacuts. Sper a reusesc sa elimin cateva kilograme in 2 luni de zile.
March 1, 2017, 1:39 p.m.