56
None
39

Aplicaţii medicale ale radiofrecvenţei

     Electrocauterul are ca alternative noi instrumente capabile să secţioneze, coaguleze sau înlăture structuri biologice. Acestea sunt laserii de contact sau interstiţiali, bisturiul armonic, dispozitivele de crioablaţie, ultrasunetele cu energii înalte şi dispozitivele de aplicare a radiofrecvenţei.

     Undele radio de înaltă frecvenţă (4-6 MHz) transportă şi eliberează cu precizie energii înalte, cu multiple aplicaţii asupra ţesuturilor, în funcţie de configuraţia instrumentului utilizat. Aparatul poate fi folosit ca bisturiu cu radiofrecvenţă (ce realizează coagulare eficientă cu arsură minimă şi cicatrice mai estetică decât a bisturiului electric) sau i se pot adapta sonde speciale, cu ajutorul cărora se pot distruge tumori sau produce fibroze cu aplicaţii din cele mai interesante. Efectele biologice fiind strict limitate la aria de contact, nu sunt necesare precauţii şi restricţionări ca în cazul laserilor sau ultrasunetelor cu energii înalte. Aplicarea se face ambulator (sub anestezie locală) sau în internare de zi (anestezie regională sau scurtă anestezie generală), ceea ce o face optimă pentru tehnicile estetice şi minim invazive dintr-o clinică privată. Pentru minimalizarea eventualelor efecte nedorite (arsuri, întârzierea cicatrizării, mici zone de anestezie), este prudentă aplicarea fracţionată a energiilor mari, în intervenţii seriate (2-3 la intervale de 7-21 zile).

     Chirurgia poate beneficia de eficienţa coagulării şi estetica operaţiilor efectuate cu bisturiul cu radiofrecvenţă pentru îndepărtarea unor tumorete superficiale (papiloame, condyloame, nevi, veruci,...). Incizia abceselor este mai eficace datorită închiderii întârziate, ce permite evacuarea completă a puroiului. Aplicaţiile bipolare pot fi utilizate în cura hemoroizilor, angioamelor şi dilataţiilor inestetice de vase mici.

     Aplicaţiile fibrozante în grosimea vălului palatin sub anestezie locală reprezintă o soluţie elegantă de tratare a sforăitului. La fel se pot rezolva unele incontinenţe urinare.

     Aplicaţiile în ginecologie sunt reprezentate de distrugerea/reducţia unor fibroame uterine sau polipilor, realizarea de radiorezecţii sau conizaţii prin radiofrecvenţă sau sterilizarea definitivă. Vasectomia este şi ea simplificată prin radioablaţie.

     Beneficiul major al aplicării radiofrecvenţei este tratarea minim invazivă a tumorilor mamare(preferabil sub 3 cm). Sonda se introduce sub anestezie generală printr-o incizie milimetrică sub ghidaj ecografic până în centrul tumorii. Energia electromagnetică determină încălzirea la cca 95o ce distruge o sferă de ţesut de rază crescând funcţie de durata expunerii. Depăşirea limitelor tumorii e constatată prin ecografic. În funcţie de amploarea necrozei, poate fi necesată sau nu puncţia şi evacuarea ulterioară. Această tehnică este indicată în tumorile benigne, însă actualmente sunt în derulare mai multe studii clinice ce folosesc radioablaţia în tratamentul stadiilor incipiente ale cancerului mamar.

Comentarii


Marie-Anete Costin

De unde pot primi detalii despre cicatrizari si simptomele pacientului de dupa interventia prin utilizarea acestei tehnici (inalta frecventa 4-6MHz, radiofrecventele in aplicatii bipolare). Sunt direct interesata. Si nu inteleg daca functioneaza ca un bisturiu, de ce e necesara repetarea procedurii chiar si de 3 ori pt acelasi papilom sau nev .

July 8, 2011, 1:29 a.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha