None

De ce sa ne protejam ochii?

SĂ NE PROTEJĂM OCHII ?

Ceea ce este sigur: cei doi ochi şi soarele sunt trei sfere inegale.

Ceea ce este clar: cei doi ochi se simt bine şi văd bine împreună.

Ceea ce este inevitabil: cei doi ochi reflectă scurgerea timpului.

Aliază-te cu prieteni stabili: Ochelarii de soare!

Soarele se situează în centrul sistemului care îi poartă numele şi care s-a format cu aproape 5 miliarde de ani în urmă. Temperatura suprafeţei sale atinge 6400°C, iar diametrul său ecuatorial este de 10 ori mai mare decât cel al pământului. Reacţiile chimice petrecute aici transformă hidrogenul în heliu şi astfel se emit fotoni cu energie mărită (razele X).

Soarele emite trei tipuri de radiaţii:

ultraviolete (190-380 nm)

vizibile(380-780 nm)

infraroşii (780-2000 nm)

Radiaţiile cu lungime de undă mai scurtă prezintă un grad înalt de pericol pentru ruperea legăturilor chimice existente între moleculele din organismul uman. Aşadar, radiaţia ultravioletă, deşi invizibilă, este cea mai dăunătoare pentru aparatul vizual uman.

În funcţie de lungimea de undă, distingem trei tipuri de radiaţii ultraviolete:

UVC (190-280 nm) sunt cele mai periculoase şi cel mai des întâlnite în stratul de ozon;

UVB (280-320 nm) sunt responsabile de afecţiunile cristalinului generate de soare (cataracta);

UVA (320-380 nm) generează atât fotosensibilitate la nivelul retinei, cât şi îmbătrânirea pielii.

Complexitatea şi importanţa analizatorului vizual justifică afirmaţia cǎ “ochii dirijeazǎ corpul ”, în sensul în care un receptor vizual sǎnǎtos şi eficient poate fi capabil să capteze şi să transmită o realitate cât mai detaliatǎ, asigurând un ritm rapid de schimbare a secvenţelor preluate.

Responsabilitatea menţinerii parametrilor optimi pentru funcţionarea ochilor îi revine, în totalitate, fiecǎruia dintre noi şi trebuie sǎ fim conştienţi cǎ natura ne-a înzestrat cu…numai doi ochi. Aşa cum îi vom proteja şi îi vom îngriji, tot aşa ne vom putea bizui pe capacitatea deplinǎ a funcţiei lor; numai cu ajutorul ochilor vom vedea lumina soarelui de azi, vom revedea lumina urmǎtoarei dimineţi, şi lumina din ochii semenilor noştri.

CUM PUTEM SĂ NE PROTEJĂM OCHII ?

La ce oră porţi ochelarii? Odată cu soarele, cu siguranţă! Permanent, împotriva radiaţiilor UV!

În general, în prezenţa luminii solare foarte intense, ochii reacţionează folosind mijloace naturale de protecţie: micşorarea fantei palpebrale, contracţia pupilei, funcţia de ecranare a cristalinului şi a pigmenţilor oculari ai retinei, care filtrează lumina protejând celulele nervoase.

În condiţiile expunerii îndelungate la razele solare este binevenită şi utilă purtarea ochelarilor echipaţi cu lentile oftalmice corectoare de protecţie – filtre atenuatoare -, acestea constituind un mijloc de apărare eficace împotriva radiaţiilor dăunătoare.

Lentilele solare se recomandă prin funcţia lor dominantă, mai precis de eliminare a radiaţiilor electromagnetice cu lungime mică de undă, nocive pentru ţesuturile oculare: razele ultraviolete şi lumina violet-albastră. De asemenea, atenuează intensitatea luminoasă, diminuând strălucirea luminii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha