59
None

Ateroscleroza: un duşman învins

     „Cunoaşterea este putere”, spune un proverb englez. În potopul de informaţii şi studii medicale care ne asaltează în fiecare zi sunt şi adevărate perle de cunoaştere, care ne pot oferi puterea de a face o schimbare în bine în viaţa noastră şi a pacienţilor noştri. În această categorie consider că intră studiul “The Lifestyle Heart Trial” (LHT), realizat de dr. Dean Ornish şi colegii. Acest studiu prospectiv, randomizat, controlat, s-a derulat pe parcursul unui an. Au fost înrolaţi 48 de pacienţi coronarieni, anginoşi, cu stenoze coronariene semnificative; 28 au fost repartizaţi în grupul experimental şi 20 în grupul de control. Tuturor pacienţilor li s-au făcut coronarografii cantitative, atât la intrarea în studiu, cât şi la un an.

     Studiul a fost centrat pe efectele schimbării stilului de viaţă asupra aterosclerozei coronariene. Grupului experimental i s-a recomandat un regim mult diferit de cel uzual: în loc de 200-250 mg colesterol pe zi, li s-a permis doar 5 mg, iar în loc de 25-26% grăsimi în totalul caloriilor, doar 10%. Numărul de calorii consumate într-o zi nu a fost limitat. În principiu, dieta a fost vegetariană (fructe, legume, cereale şi mici cantităţi de oleaginoase) – singurele alimente de origine animală permise fiind albuşul de ou şi maxim o cană de lapte sau iaurt degresat pe zi (acestea conţin aprox. 5 mg colesterol). În plus, pacienţii au urmat un program regulat de exerciţii fizice şi, acolo unde a fost cazul, au renunţat la fumat şi la consumul de cafea; s-au aplicat tehnici de control al stresului, s-a oferit suport social şi afectiv.

     Grupul de control a primit îngrijire obişnuită din toate punctele de vedere (dieta uzuală, medicaţie, etc.).

     Iată care au fost rezultatele. În primul rând, scăderea nivelul seric al colesterolului a fost importantă – pentru colesterolul total 24%, iar pentru LDL 37%. Am fost obişnuiţi cu ideea că nu poţi reduce colesterolul cu mai mult de 10% prin dietă.  Fals: în LHT s-a obţinut o scădere similară celei pe care o obţinem prin administrarea statinelor.

     Dar ceea ce a stârnit uimirea multor medici este rezultatul coronarografiilor. Analiza computerizată a datelor a arătat că 82% dintre pacienţi au înregistrat regresia stenozelor, 14% nu au avut nicio modificare, în timp ce numai 4% au prezentat o agravare a leziunilor. Este primul studiu în care s-a obţinut o regresie a aterosclerozei doar prin modificări de stil de viaţă (fără medicaţie hipolipemiantă) şi aceasta s-a întâmplat la 82% dintre pacienţi în doar 12 luni. Mai mult, decât atât, regresia a fost importantă: la nivelul tuturor stenozelor creşterea medie în diametru a fost de 2,2% – de la  40.0 (SD 16.9)% to 37.8 (16.5)%, cu o mărire consecutivă cu 9% a fluxului de sânge prin aceste artere. (Este cunoscut faptul că o regresie mică a stenozei duce la o creştere mare a fluxului, acesta fiind proporţional cu puterea a patra a diametrului vasului de sânge3). Stenozele semnificative, de peste 50%, au avut o regresie de 5,3% în diametru – de la 61.1 (8.8)% la 55.8 (11.0)%, adică o creştere a fluxului de sânge de 23%.

      Frecvenţa crizelor de angină în grupul experimental (vegetarian) a scăzut cu 91%, la mai puţin de o criză dureroasă pe săptămână. Surprinzător, ameliorarea clinică a apărut din primele 3 săptămâni, cu mult înainte să fi putut apărea vreo regresie a stenozelor de pe arterele coronare. Pacienţii au fost subiectul unui nou studiu, după 5 ani de aplicare a programului. Regresia stenozelor a continuat.4

     Grupul de control a avut evoluţia obişnuită, cu care deja ne-am resemnat: boala a avansat; într-un an crizele s-au îndesit cu 165%, iar stenozele au progresat de la 42.7 (15.5)% la 46.1 (18.5)%. LHT oferă însă o speranţă: avem la dispoziţie o armă redutabilă împotriva aterosclerozei – stilul de viaţă sănătos. Nu trec cu vederea dificultăţile aplicării acestui program. Schimbarea obiceiurilor are un „cost”, însă şi „recompensa” pare să fie pe măsură.

-----------

  1. 1. Nedley N.  Proof Positive – How to reliable combat disease and achieve optimal health through nutrition and lifestyle
  2. 2. Ornish D, Brown SE, et al.  Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial.  Lancet 1990 Jul 21;336(8708):129-133.
  3. 3. Ornish D.  Can you prevent—and reverse—CAD?  Patient Care.  1991 Oct 15;25:25-41.
  4. 4. Gould KL, Ornish D, et al.  Changes in myocardial perfusion abnormalities by positron emission tomography after long-term, intense risk factor modification.  JAMA 1995 Sep 20;274(11):894-901.

Comentarii


teo

Va multumesc ! Acest articol ma bucurat nespus de mult , am un stent din 2008 ,in urma unui infarct, de atunci mam schimbat stilul de viata ,dar acum am mici dureri la inima si in bratul stang ,am neglijat putin stilul de viata asta numai de la craciun (100 ml vin rosu si gratar uscat) iau sinvacard de 20 colesterolul total 150 ma puteti ajuta ?Cu stima .

Feb. 28, 2013, 9:53 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha