None

Avantajele coroanelor ceramice pe suport de zirconium, realizate prin frezare computerizata

ă

Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi, este restaurarea întregii structuri dentare cu materiale biocompatibile (care să fie tolerate şi acceptate de organism). De asemenea, se pune mare accent pe aspectul şi rezistenţa materialelor, care trebuie să fie îndeajuns de rezistente de-a lungul anilor unor mari forţe de masticaţie şi unor presiuni dentare extreme (mai ales în cazul scrasnetelor de dinţi – aşa zisul bruxism).

Un aspect foarte discutat în secolul XXI este şi puritatea materialului. Un material care întruneşte în proporţie de 100% aceste condiţii, este oxidul de zirconiu (relativ nou pentru România şi deja cel mai solicitat în ţările puternic dezvoltate, datorită proprietăţilor sale speciale).

Pe lângă faptul că aspectul dinţilor ceramici pe suport de zirconiu este identic cu cel al dinţilor naturali, având un atuu în plus pentru cosmetica dentară, oxidul de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate 0%, compatibilitate biologică excelentă – este absolut bio-inert, puritate 99,9%, nu îşi modifică temperatura, are o rezistenţă foarte mare (zirconiul fiind folosit de mulţi ani în medicina generală la realizarea protezelor de sold).

Pacienţii care sunt foarte alergici nu vor avea nici o reacţie negativă, mai ales că oxidul de zirconium ZrO2 are o compoziţie rară şi pură, nu corodează, nu are nici un fel de conductivitate electică şi nu irită. Pentru realizarea coroniţelor ceramice pe suport din oxid de zirconiu, acesta din urmă fiind un material mai greu în prelucrare manuală, s-a inventat tehnologia CAD / CAM (COMPUTER ASSISTED DESIGN /COMPUTER ASSISTED MANUFACTURING) pe scurt, cea mai avansată tehnologie vis-a-vis de ultimile performanţe, perfecţionată de la an la an.

Tehnologia CAD/CAM oferă tehnicianului modern posibilitatea de a modela şi freza dantura cu ajutorul computerului pornind de la modelul obţinut în urma amprentării dinţilor. CAD/CAM – ul este o întreagă linie tehnologică compusă din scaner 3D, 3 computere, maşină de frezat, aspirator propriu şi sinterizator, întreaga tehnologie este pusă în mişcare prin numai câteva click-uri, iar capacitatea de lucru a maşinii poate fi aproape non-stop, programarea putând fi realizată şi de la distanţă, cu ajutorul internetului.

Rezultatele sunt exceptionale, CAD / CAM – ul inlaturand cateva etape tehnice de pregatire a modelului, care in mod normal ar fi durat peste o saptamana. In cazul frezarii computerizate timpul este de numai 2 - 4 zile, cu precizia tehnica exacta a unui computer.

Toate procedurile finalizate cu tehnologia CAD / CAM ajută mult şi la partea finală a completării dintelui, aplicarea ceramicii, unde intervine numai tehnicianul dentar. Culoarea zirconiulul şi a ceramicii este identică (albă), motiv care oferă un avantaj în plus tehnicianului ceramist, acesta poate să modeleze în straturi successive, să se joace cu lucrarea în ceea ce priveste grosimea stratului de ceramică, culoarea şi transparenţa dintelui pentru satisfacţia deplină chiar şi a celui mai pretenţios pacient.

Dr. Cristina Almăşan

Medic stomatologie generală

Clinica stomatologică Velvet Dental

Comentarii


Elena

Buna ziua, Eu am o lucrare de ceramica integrala la dintii frontali si tot se cunoaste. Lucrarea arata f. bine nu am ce zice, dar daca se cunoaste e chiar trist mai ales pt un tanar.Dintii sunt prea mari , prea evidenti si se cunosc.Daca fac acest pas in schimbarea lucrarii cu cea pe zirconiu, as vrea ca noua lucrare (cei 4 dinti frontali) sa fie naturala dar nu perfecta. In general toti dintii pusi sunt perfecti si se cunosc pt ca nici un dinte natural nu e identic cu altul. Credeti cu tehnologia CAD/CAM se poate obtine asa ceva. Am fost pt consultatie la un stomatolog si mi-a spus ca lucrarea mea este f. frumoasa si ca ceea ce imi doresc eu este un lucru de mare finete. Multumesc

Feb. 10, 2011, 11:37 p.m.
1
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha