None

Avantajele practicarii programelor de fitness, de gimnastica medicala si de intretinere corporala

Atunci când vorbim despre fitness, despre gimnastică şi programe de recuperare, întreţinere şi remodelare corporală, ştim cu certitudine ce beneficii ne aduc ele ? Cunoaştem exact ce înseamnă fiecare dintre noţiunile vehiculate aşa de des şi inevitabil în cadrul conversaţiilor noastre zilnice sau pe care le citim în paginile revistelor ?

Pentru început, ştiaţi că antrenamentul aerobic (fitness aerobic) se adresează:

arderii surplusului caloric aflat în ţesutul adipos (grasos)

creşterii valorilor colesterolului bun (HDL colesterolul)

ameliorării funcţiei cordului şi aparatului respirator ?

Toate aceste performanţe se pot realiza cu ajutorul următoarelor aparate sau dispozitive, numite generic echipamente de gimnastică:

 • banda de alergare sau covor rulant
 • stepperul sau dispozitive tip scăriţă
 • bicicleta ergometrică
 • alte dispozitive care permit mişcarea segmentelor trunchiului (cervical, toracal, lombar sau lombosacrat), a centurilor scapulohumerală şi pelvină, a braţelor şi picioarelor separat, succesiv sau simultan (schi fond, datul la rame, elipsoidele, banca sau planul înclinat etc).

În afara fitness-ului, se practică cu succes şi antrenamentul de creştere a forţei şi rezistenţei musculare. Aceste programe se adresează, în special:

 • creşterii masei musculare
 • tonifierii sistemului osos (cresc gradul de mineralizare şi rezistenţa la efort şi tensiuni ale osului)
 • activării metabolismului, putând să conducă la scăderea colesterolului rău (LDL colesterolului).
 • Antrenamentul care vizează creşterea de forţă şi rezistenţă musculară utilizează:
 • greutăţile
 • benzile elastice
 • aparatele sau dispozitivele care opun rezistenţă faţă de mişcarea efectuată (aparatele multifuncţionale a căror rezistenţă este reprezentata de cabluri cu greutăţi ataşate sau de pistoane hidraulice).

La rândul său, stretchingul asigură:

o bună menţinere a flexibilităţii musculaturii şi articulaţiilor corpului

prevenirea incidentelor şi accidentelor inerente practicării unei activităţi fizice

evitarea apariţiei durerilor sau a febrei musculare.

Reguli de respectat în contextul practicării modalităţilor prezentate:

 • dacă scopul urmărit este acela de a ne antrena aerobic, atunci rezistenţa echipamentului trebuie sa fie scăzută, spre a permite cel puţin 20 de minute de mişcare în ritm susţinut
 • dacă scopul urmărit este acela de a tonifia musculatura şi de a creşte forţa şi rezistenţa musculară, atunci va fi necesară creşterea valorilor rezistenţelor care se opun mişcării efectuate.

De asemenea, mai trebuie să ţinem cont şi de o serie de elemente utile desfăşurării în bune condiţii a programelor de fitness, de gimnastică medicală şi de întreţinere corporală.

Astfel, când sunteţi pe bandă, rulaţi toată suprafaţa piciorului, de la călcâi spre vârful piciorului, la fiecare mişcare, ţineţi corpul drept, braţele îndoite uşor, pendulând natural pe lângă corp. Nu vă ţineţi de mânere, decât dacă trebuie să vă echilibraţi şi doar când banda a încetinit.

Ajustaţi scaunul bicicletei astfel încât genunchii să fie uşor îndoiţi atunci când pedala se află la nivelul de jos. Nu vă aplecaţi cu umerii în faţă, nu staţi cu spatele cocoşat şi apucaţi-vă de mânere confortabil.

Când utilizaţi stepperul ţineţi spatele drept, capul sus, privirea înainte şi umerii drepţi. Nu vă aplecaţi şi nu torsionaţi trunchiul.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha