58
None

Balneoterapia în arealul Techirghiol

Lacul sărat și nămolul sapropelic de Techirghiol, elemente-cheie ale construcției identitare ale Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol

În prezent, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este perceput ca o instituție cu profil medical de reabilitare medicală, care folosește ca factori naturali terapeutici apa și nămolul de Techirghiol, alături de resursa tehnică deosebită și ultramodernă din spațiile de tratament.


Efectele curative ale Lacului Techirghiol sunt similare cu cele ale Mării Moarte. În acest mediu hiper-salin s-a dezvoltat un ecosistem unic în Europa, cu o capacitate specifică de a produce nămol din substanțele organice acumulate în lac (nămol sapropelic). Lacul posedă caracteristici chimice, fizice și biologice speciale, proprietățile sale terapeutice fiind atribuite, în principal, acestui nămol și apei supra sărate. Acesta este motivul pentru care lacul a devenit cunoscut pe plan internațional ca locație balneară de sănătate, servind ca importantă sursă de venit pentru populația din zonă. Rezultatele acestui tratament balneo-terapeutic sunt bine cunoscute în România și, de asemenea, în țările nordice și vestice ale Europei.
Lacul Techirghiol, în condiții climatice uscate, cu un aflux limitat de apă dulce, are nivelul apei sub nivelul Mării Neagre, în paralel cu creșterea salinității. În acest mediu extrem s-au selectat câteva macroorganisme alături de numeroase microorganisme (bacterii, cianobacterii, fungi, flagellate, rhizopode și alte protozoare), având populații abundente care contribuie la formarea de nămol sapropelic.
Proprietățile terapeutice ale lacului sunt bine cunoscute de o lungă perioadă de timp și datorită calităților balneo-terapeutice deosebite ale apei; lacul reprezentând de fapt o bogăție națională. Astfel, Lacul Techirghiol este prin excelență unul terapeutic. Apa Lacului Techirghiol este o apă minerală hipertonă, cloruro-sodică, iodurată, bromurată, cu importante efecte fiziologice și terapeutice, dovedite științific în deceniile VI și VII ale secolului trecut prin studiile efectuate de către Institutul Național de Balneo-Fizioterapie (primul nume purtat de institut de la înființarea sa în 1949) și în ultimele decenii, prin studiile realizate în cadrul granturilor naționale de cercetare (Granturile Academiei Române).
Nămolul Lacului Techirghiol face parte din grupa sedimentelor terapeutice subacvatice organogene, caracterizat ca nămol sapropelic de liman, fiind produsul unor complexe procese biologice şi chimice de lungă durată. Din perspectivă fizico-chimică, nămolul este un amestec în trei faze: - o fază solidă, formată din particule minerale şi organice, de mărimi diferite; - o fază coloidală; compusă din substanţe minerale şi organice aflate în nămol în stare coloidală - o fază lichidă, constituită din soluţia apoasă a substanţelor solubile din nămol, soluţie ce îmbibă şi umple interstiţiile dintre particulele solide şi cele coloidale ale nămolului.
Procedurile medicale, bazate pe împachetări cu nămol, combinate cu băi de apă sărată şi beneficiind de climatul marin al acestei zone, sunt deosebit de eficiente în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor (reumatism degenerativ, articular, inflamator, boli ale sistemului periferic), afecţiuni dermatologice, ginecologice, boli asociate (respiratorii, profesionale, endocrine, boli de nutriţie şi metabolice), boli ale sistemului nervos periferic şi boli cardio-vasculare.
La Techirghiol, balneaţia/cura externă cu apă minerală a lacului se practică în spații deschise (solariul/plaja) sau închise, sub forma imersiei terapeutice în lac, combinată cu expunerea la soare (helioterapie) și aplicația nămolului rece, recent recoltat,  sau sub forma băilor calde în vane speciale sau piscină unde se pot adăuga alte proceduri: mişcare, presiuni, fricţiuni. De asemenea, se aplică sub forma irigațiilor vaginale, aerosolilor și nebulizațiilor. Acţiunea balneoterapiei cu apă din Lacul Techirghiol se manifestă la diverse niveluri în organismul uman:

  1. la nivelul sistemului vascular: relaxează musculatura netedă a vaselor, stimulează microcirculația, creşte permeabilitatea capilară;
  2. la nivelul funcţiei cardiace: hipervolemie centrală, scade frecvenţa cardiacă, scade rezistenţa periferică, scade tensiunea sistolică, presiunea pulmonară; 
  3. la nivelul musculaturii striate: scade spasticitatea, creşte forţa de contracţie;
  4. la nivelul sistemului neuro-endocrin: stimulează secreţia factorului natriuretic atrial, diminuează activitatea sistemului renină-angiotensină-aldosteron, scad nivelurile plasmatice ale cortizolului, ACTH-ului, prolactinei şi ADH-ului, creşte secreţia βendorfinelor şi a dopaminei;
  5. la nivel celular (leucocite, monocite, plachete, celule Langerhans) și al funcțiilor celulare sunt stimulate: proliferarea, adeziunea, chemotactismul, fagocitoza, sinteza moleculelor din sistemul HLA, activitatea lizozomilor și enzimelor lor, este diminuată formarea și eliberarea mediatorilor și a modulatorilor inflamației, sunt modulate reacțiile imunitare (formarea și eliberarea citokinelor), reacțiile de regenerare.

Valoarea curativă a Lacului Techirghiol este dată de prezența celui mai mare rezervor de acumulare a nămolului terapeutic din Europa, fiind, în același timp, și cel mai important lac natural al țării în ceea ce privește calitățile balneare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha