61
None

Cauzele pierderii dintilor

De multe ori ne întrebăm de ce unele persoane îşi pierd relativ timpuriu dinţii. De la bun început trebuie să înţelegem complexitatea şi multitudinea cauzelor care produc pierderea dinţilor.

În cazul edentaţiei se poate vorbi de cauze congenitale (anodonţia – lipsa mugurelui dentar) și cauze dobândite : caria dentară și complicațiile ei, parodontopatia marginală cronică (îmbolnăvirea suportului dintelui), traumatisme, tumori benigne sau maligne ale maxilarelor. În completarea acestor cauze vin factorii favorizanți: genetic, sex, starea generală de sănătate a organismului, nivel socio-economic, condiții de viață și de muncă, consumul excesiv de alcool și tutun și nu în ultimul rând, stresul. De asemenea mai sunt invocați factori generali cum ar fi: carențe vitaminice, proteice, tulburări ale metabolismului fosfo-calcic (osteoporoza), iradieri repetate. Un alt factor este reprezentat de extracțiile incorect efectuate care au ca rezultat pierderea dinților vecini. Protezarea absentă a edentațiilor poate conduce la pierderea mai multor dinți. Nu trebuie omis factorul iatrogenic – greșeli apărute în perioada tratamentului din partea medicului dentist.

Trebuie subliniat faptul că vizitele la medicul stomatolog trebuie făcute cu regularitate : cel puțin o dată la 6 luni. Pacienții trebuie învățați tehnicile de spălare ale dinților, le va fi recomandat tratamentul afecțiunilor de ordin dentar, precum și planul de profilaxie-prevenție a unor astfel de afecțiuni de ordin dentar.

Un alt subiect interesant din această temă îl reprezintă perioada copilăriei . Mai exact perioada în care se schimbă dentițiile- trecerea de la dinții de lapte la cei permanenți. Gradul de afectare al dinților de lapte, precum și momentul – din punct de vedere cronologic – în care aceștia vor fi înlocuiți de dinții permanenți, dictează caracteristicile erupției dinților definitivi. Acest moment deosebit de important în schimbarea dentiției va avea un ecou pe o lungă perioadă de timp. Va fi cauza multor afecțiuni, printre care și aceasta, a pierderii precoce a dinților.

Este de subliniat faptul că această pierdere a unuia sau a mai multor dinți nu are o singură cauză. Există o multitudine de cauze și factori favorizanți și de aceea etiopatogenia - edentației este extrem de complexă, iar tratamentul trebuie efectuat interdisciplinar. De cele mai multe ori este aproape imposibil de stabilit un diagnostic cert, ceea ce duce la stabilirea unui plan de tratament incorect și cu rezultate precare în timp.

O atenție deosebită este acordată persoanelor de sex feminin . În perioada postmenopauzală apar dezechilibre în primul rând de ordin hormonal, ceea ce poate conduce către apariția de boli parodontale. Controlul acestor afecțiuni poate reduce semnificativ riscul pierderii dinților. Menţinerea dinţilor permite totodată asigurarea statusului nutriţional, încrederii de sine şi a echilibrului în cadrul vieţii sociale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha