22
None

Ce este ulcerul şi ce îl cauzează?

Termenul de boală ulceroasă (ulcer peptic) indică deteriorarea ţesuturilor stomacului sau ale duodenului. Ulcerul poate fi situat pe pereţii stomacului (caz în care avem de-a face cu ulcer gastric) sau în partea lui inferioară ori în porţiunea iniţială a duodenului (ulcer duodenal).

Infecţia cu Helicobacter pylori (H. pylori, helicobacterioza) a fost identificată încă din 1875 de savanţii germani, dar confirmată abia în 1982 de o echipă de medici australieni şi britanici ca fiind cauza principală a dezvoltării ulcerului gastric şi duodenal. Descoperirea H. pylori ca agent cauzator al bolii ulceroase a revoluţionat puterea de înţelegere a tratamentului medical. Terapia anti H. pylori a diminuat foarte mult recidivele, iar eradicarea acestei bacterii grăbeşte vindecarea şi reduce riscul de recurenţă sau hemoragii la pacienţii cu ulcer gastric sau duodenal.

Infecţia cu Helicobacter pylori apare, de regulă, în copilărie şi deseori rămâne neobservată. Datorită capacităţii sale de a neutraliza aciditatea sucului gastric, microbul Helicobacter pylori are proprietatea de a supravieţui în stomacul omului un timp îndelungat, parazitând în timp mucoasa, pe care o distruge treptat. Infecţia provoacă iniţial gastrită şi mici eroziuni pe mucoasa stomacului şi a duodenului, apoi aceste eroziuni provoacă fie gastrită cronică, fie distrugerea profundă a pereţilor stomacului, ceea ce numim a fi ulcer. Dacă nu este depistată şi tratată corespunzător, helicobacterioza se poate dezvolta atât de mult încât să dea nu doar gastrită atrofică sau ulcer, ci și să provoace cancer de stomac.

Există însă şi alte cauze ce pot favoriza şi provoca ulcerul gastric. Un loc important îl ocupă hiperaciditatea gastrică, care poate avea la bază fie o cauză genetică, fie un stil de viaţă defectuos (stres, fumat, nutriţie inadecvată). Trăim într-o eră a consumului exagerat de medicamente, până la abuz chiar, şi nu este de mirare că o altă cauză a ulcerului este adesea abuzul pe termen lung de tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul şi aspirina.(http://consumer.healthday.com/encyclopedia/digestive-health-14/digestion-health-news-200/aspirin-ibuprofen-and-intestinal-disorders-644754.html).

Apariţia ulcerului pe fondul utilizării îndelungate a medicamentelor specificate mai sus nu este cauzată de iritaţia directă a pereţilor stomacului, ci pentru că, ajungând în sânge, aceste medicamente blochează mecanismele biochimice care protejează mucoasa gastrică de acţiunea agresivă a acidului din sucul gastric.

Sindromul Zollinger - Ellison (gastrinomul) este, de asemenea, o boală rară care determina organismul să producă acid gastric în exces ce poate duce la îmbolnăvirea de ulcer.

Dacă dorim să prevenim ulcerul este important să avem în vedere o serie de factori de risc care favorizează apariţia acestei afecţiuni printre care se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul de medicamente cu steroizi (cei folosiţi în tratamentul de astm), hipercalcemia, antecedente în familie şi chiar depăşirea vârstei de 50 ani.

Simptome

Dacă avem senzaţii de arsură sau de măcinare în partea superioară sau în partea stânga a abdomenului, dureri abdominale acute la câteva ore după masă sau chiar în timpul somnului, atunci putem suspecta că acestea sunt dureri de stomac, ce fac parte din simptomatologia ulcerului. Alte simptome frecvente sunt greaţa, voma, senzaţia de saţietate precoce, balonarea şi disconfortul în partea superioară a abdomenului după servirea mesei. Uneori, durerea cauzată de ulcer este surdă şi irizată şi putem crede că este în zona spatelui.

Există tendinţa de a nu lua primele semne ale bolii în serios şi de a le cataloga că pe simple dureri de stomac, însă în lipsa unei diagnosticări corecte şi a unor măsuri ferme şi scheme de tratament, în timp afecţiunea se va agrava. Ulcerul se va extinde şi vor interveni simptome foarte grave precum senzaţia permanentă şi acută de arsură, vărsăturile cu sânge, scaunul de culoarea maro închis şi cu sânge, paloarea, slăbiciunea, leşinul şi scăderea bruscă şi inexplicabilă în greutate. Acestea simptome pot fi semne ale complicaţiilor extrem de periculoase, precum hemoragia sau ulcerul perforat şi este necesar consultul medical de urgenţă. Dacă boala este depistată în timp util, chiar şi după apariţia acestor simptome foarte grave, ea poate fi încă tratată şi vindecată. Medicul specialist construieşte schema tratamentului ulcerului, individual, pentru fiecare pacient, în funcţie de cauza bolii şi de starea pacientului.

Terapiile ScienceMed Cercetările de ultimă oră au evidențiat că prima dată apare dezechilibrul energetic, care duce apoi la dezechilibru celular, pentru ca abia la final problemele să se reflecte la nivel organic și, practic, să se declanșeze boala. Prin urmare, infecția nu s-ar putea produce dacă la nivel energetic ar exista un echilibru. Medicina cuantică, parte a Medicinei integrate, detectează dezechilibrul la nivel energetic, iar electrosomatografia interstițială pe cel la nivel celular, astfel încât putem interveni eficient pentrurestabilirea echilibrului și recăpătarea stării de sănătate chiar înainte de declanșarea bolii în plan fizic. Remediile homeopate, gemoterapia, fitoterapia și terapia florală Bach, administrate într-un tratament complet și personalizat pentru fiecare pacient în parte, pot reface dezechilibrele de la nivelul energetic sau celular înainte ca ele să se propage la nivel fizic.

Primul lucru pe care medicina integrată îl face este creșterea capacității organismului de protecție și vindecare și refacerea forței vitale a organismului. Practic, putem preveni îmbolnăvirea prin acțiune la nivel energetic, mental, emoțional și fizic. În cazul în care ați așteptat, totuși, prea mult pentru a putea preveni, iar boala e deja instalată, metodele de tratament ale Medicinei Integrate ScienceMed acționează refăcând matricea informațională a organismului, stimulând formarea naturală de celule stem și stimulând procesele de refacere ale structurilor celulare îmbătrânite și/sau bolnave.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha