Deoarece amploarea pe care a luat-o fumatul pune reale probleme de sănătate publică, trebuie atrasă încă o dată atenţia asupra acestor aspecte. Deşi în UE s-au intensificat campaniile antifumat, în ţara noastră, măsurile educaţionale la nivel populaţional sunt încă insuficiente. Trebuie însă subliniat faptul că nu doar autorităţile au responsabilităţi în acest sens şi că un stil de viaţă sănătos trebuie promovat de la vârste fragede, în cadrul familiei. Din păcate, sunt multe cazuri în care părinţii fumători nu cunosc sau minimalizează efectul fumului de ţigară asupra copiilor. Din fumul unei ţigări ¼ este inhalat, ¾ poluează atmosfera din jur, iar fumul emanat de ţigara care arde mocnit este de câteva ori mai concentrat în gudron, nicotină, nitrosamine, amoniac şi aldehidă formică.
Un sugar expus la fumul de ţigară are risc crescut de otită medie, pneumonie, bronhopenumonie şi astm bronşic. Acestor afecţiuni li se adaugă dezvoltarea întârziată a plămâniilor, diminuarea sistemului olfactiv, apariţia precoce a cariilor, prezenţa tulburărilor de comportament. Riscul de deces subit al sugarului este mai mare în familiile de fumători. Din cauza caracterului radioactiv al fumului de ţigară, riscul de leucemie la copii creşte cu peste 70%. Cercetări derulate în SUA, la Universitatea Harvard, au constata că HDL colesterol este semnificativ scăzut la copiii proveniţi din familiile de fumători.
Este îngrijorător şi faptul că în ultimii 30 de ani, vârsta la care tinerii încep să fumeze, a scăzut foarte mult, întâlnindu-se cazuri şi la 9-10 ani. La această vârstă dependenţa chimică produsă de nicotină se instalează după 2-3 ţigări şi duce rapid la dependenţă psihică. Astfel, un gest făcut din dorinţa de a ieşi în evidenţă, de a fi acceptat de anturaj, de a căuta o cale de acces către teritoriul adulţilor, îşi poate pune pecetea definitiv asupra sănătăţii, pentru că, la această vârstă, există riscul leziunilor genetice ireversibile, cu dezvoltarea unui cancer pulmonar mai târziu.
Pentru a-i proteja pe copii, sunt necesare eforturile conjugate ale părinţilor, profesorilor, medicilor. Părinţii, care sunt modelul de viaţă cel mai apropiat de copil, trebuie ei înşişi să fie un exemplu, renunţând la fumat. Comunicarea este esenţială. Trebuie discutat cu copilul de la vâsrste mici chiar dacă nu este nici un semnal de alarmă, cu prezentarea pe înţelesul lui a consecinţelor fumatului. Prin cultivarea descernământului, a respectului de sine, a capacităţii de a depăşi situaţiile dificile, lămurind toate aspectele care îi preocupă, ne vom ajuta copiii să trăiască frumos şi echilibrat, căci, după cum spunea Constantin Noica " Omul nu este propriul său prezent. El este propriul său viitor".
Gândiţi-vă foarte bine la toate aceste efecte şi încercaţi să renunţaţi la fumat!
Iată acum o nouă metodă de a renunţa la fumat, învingând în lupta cu dependenţa de nicotină şi sevraj. Cu ajutorul acestei metode din iunie 2006 în ţara noastră au renunţat la fumat peste 2.500 de pacienţi. Aceasta este o terapie nouă, aplicată cu succes deja în 44 de ţări ale lumii fiind dezvoltată pentru rezolvarea acestei probleme. Terapia de renunţare la fumat prin biorezonanţă, se face cu ajutorul unui aparat modern, prin care se eliberează rapid nicotina din organism, ajunge în sânge, de unde se va elimina cu ajutorul rinichilor, prin administrarea regulată de lichide. Terapia constă într-o singură şedinţă de o oră în urma căreia „pacientul” nu are altceva de făcut decât să poarte timp de 30 de zile un „chip” de dimensiunea unei monede; acesta este lipit cu un plasture subombilical,dar trebuie să consume lichide în cantitatea recomandată de medic, explică Dr.Anneliese Bauer, director medical al Vita Nova. Această metodă practicată şi în Germania, Austria, Ungaria sau Polonia are o rată de succes de 90 la sută. Acum, a fost întrodusă şi în România de către societatea Vita Nova, ea stă la dispoziţia celor care doresc să renunţe la fumat având personal medical specializat în terapia prin biorezonanţă, spaţii elegante si modern echipate în Bucureşti, Braşov, Craiova, Constanta, Bacau, Iasi, Cluj, Oradea, Timişoara. Mai multe detalii sunt disponibile pe internet pe site-ul : www.vitanova.ro, sau prin telefon la numerele 0800 80 44 00 şi 021/330 03 61.
Dr. Gabor Corina
SC Vitanova Cluj-Napoca